Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Asociația Culturală „Basarabia” din Torino aduce Moldova mai aproape

Asociația Culturală „Basarabia” din Torino aduce Moldova mai aproape imprimare

Poți fi patriot indiferent de locul în care te afli

05.04.2013  

Ca să se simtă mai aproape de casă, Larisa Ciubotaru-Olărescu s-a gândit, acum 5 ani, să aducă „un colțișor de plai” în Italia și astfel a luat naștere Asociația Culturală „Basarabia” din Torino. Cu toate că la început i-a fost greu să convingă oamenii să se implice, roadele culese după au fost dulci. Deoarece acum sunt mândri că contribuie la crearea unei imagini pozitive a Republicii Moldova peste hotare.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu

Poți fi patriot indiferent de locul în care te afli. Iubirea de țară e ca și credința, nu e neapărat să fii acolo ca să demonstrezi că, de fapt, crezi, trebuie să faci ceva pentru asta.

Larisa Ciubotaru-Olărescu se află de ani buni în Italia, cu toate astea recunoaște că moldovenii au ceva specific: „Suntem foarte tradiționaliști și foarte nostalgici. Ne place să ne mândrim și cu titlul de muncitori și gospodari. Ne atașăm repede de oameni și nu ne sfiim să dăm o mână de ajutor celor aflați la nevoie”.

moldoveni_italia

 „Voiam să ne prezentăm în alt mod ţara, nu doar ca pe o fabrică de emigranți, îngrijitori de bătrâni şi tencuitori, dar ca o ţară cu valori, tradiții, istorie. O ţară care merită  a fi vizitată şi cunoscută”.

Asociația Culturală „Basarabia” din Torino adună „ca într-o horă” cetățeni ai Republicii Moldova care sunt deja stabiliți în Italia. Astfel în asociaţie activează 300 de persoane cu vârste începând de la 16-17 ani până la 60-65 de ani. Oameni de diverse categorii, învățători, interpreți, dansatori, medici, contabili şi alții.

moldoveni_italia

 „Toți oameni care doresc să contribuie cu ceva la activitățile asociației, unii măcar cu susținere morală şi încurajare”, spune Larisa Ciubotaru-Olărescu.

 Asociaţia „Basarabia” a reușit să-i facă pe italieni să ne îndrăgească tradițiile și chiar să participe la evenimentele diasporei moldoveneşti.

moldoveni_italia

 Italienii vin cu plăcere de fiecare dată şi ne aduc felicitări. Pleacă mulțumiți de ceea ce văd în spectacolele noastre. Ne spun cu părere de rău că la ei nu se mai păstrează nici dansul popular, nici tradițiile”.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.