Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Republica Moldova are o strategie de dezvoltare a culturii până la 2020

Republica Moldova are o strategie de dezvoltare a culturii până la 2020 imprimare

„Avantajul Moldovei este enorm, deoarece…”

18.04.2013  

Ghenadie Şonţu, expert în politici culturale, susţine că Strategia de Dezvoltare a Culturii 2020, care a fost elaborată în ultimii 20 de ani, este o adevărată ştire pozitivă.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Rodica Socolov

„După 4 ani de dezbateri publice avem în sfârşit un Plan de Acţiuni, care necesita implementare urgentă pentru restaurarea sectorului cultural al Republicii Moldova", susţine Ghenadie Şonţu.

Nu în zădar specialişti din domeniu culturii din şase ţări ale Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina – s-au reunit la Chişinău într-un atelier pentru schimb de experienţă.

Atelierul are scopul de a ajuta ţările din Parteneriatul Estic să evalueze şi să elaboreze strategii care ar conduce la reformarea politicilor culturale cât şi identificarea intereselor lor comune în această privinţă. 

Bugetul Programului cultural al Parteneriatului Estic valorează 12 milioane de euro şi vizează reformarea politicilor culturale la nivel guvernamental, precum şi consolidarea capacităţilor şi îmbunătăţirea profesionalismului operatorilor culturali din regiune.

Ghenadie Şonţu consideră că programul cultural respectiv ar putea rezulta în consolidarea aspiraţiilor acestor ţări pentru integrare în Uniunea Europeană prin cultură: „Scopul de baza este de a crea o reţea de colaborare între ţările Parteneriatului Estic, pentru a stimula proiecte şi parteneriate pe termen lung”. 

În 2013 vor mai avea loc 3 sesiuni de ateliere asemănătoare, la Tbilisi şi Kiev.

„Avantajul Chişinăului este enorm, deoarece Moldova este prima ţară a Parteneriatului Estic care are deja un Plan de Dezvoltare Strategică în domeniul Culturii până în 2020”, a precizat expertul.

Vezi AICI ce prevede Strategia elaborată de experţii moldoveni.

„Diplomaţia culturală aplicată inteligent poate şterge hotarele politice, contribuind la soluţionarea multor probleme sociale şi economice cu care se confruntă astăzi Uniunea Europeana”, precizează Ghenadie Şonţu, adăugând că „pe termen lung restaurarea sectorului cultural necesită descentralizarea procesului cultural, reformarea cadrului legal, învestiţii în capitalul uman şi sincronizarea la valorile şi standardele europene”. 

Luciano GLoor, RMCBU Team Leader and Lidia Varbanova, Leading Trainer of the Workshop. Culture Policy Exchange Workshop Cycle 2013 Culture Policy Exchange Workshop Cycle 2013. 2nd Meeting of the Advisory Committee of the Eastern Partnership Culture Programme. Kaido SIREL, Delegaţia Uniunii Europene în Moldova.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.