Prima pagină / Oameni / Știri pozitive de la vizitatori  /  Muzica populară moldovenească traversează Europa

Muzica populară moldovenească traversează Europa imprimare

Împreună cu maestrul Nicolae Botgros, Ioana Căpraru şi Ion Paladi

17.01.2014  

De pe 5 până pe 26 ianuarie 2014 artiştii moldoveni au ales pentru concertele lor cinci capitale europene: Lisabona, Madrid, Paris, Londra şi Atena.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Rodica Socolov | Londra

Turneul denumit „Dorul Basarabiei", care a cuprins Lisabona, Madrid, Paris, Londra şi Atena, a fost organizat în special pentru cei plecaţi de-acasă, amatori de muzică populară.

Dincolo de orice scepticism, care de obicei ne scindează când cineva organizează un astfel de eveniment, important este că turneul aduce publicului european noutatea lansării unui nou CD de Ion Paladi, intitulat cu acelaşi nume - „Dorul Basarabiei".

Până în prezent la concertul „Dorul Basarabiei", derulat cu sprijinul maestrului Nicolae Botgros, al impresarului Vlad Costandoi şi al Ioanei Căpraru, sălile au fost pline. Aplauze. Hore. Buchete de flori. Sesiuni foto lângă scenă şi pe scenă, în pauze şi când arcuşul era menit să atingă strune alese.

Auditoriul a fost foarte receptiv, pentru că cine dacă nu cei care trăiesc pe viu despărţirea de ţară, prieteni, copii ori părinţi pot înţelege mai bine cântece şi melodii de dor?

Aş vrea să las la o parte multe dintre întrebările la care aş fi obligată să răspund în calitate de jurnalist şi să mă refer, în deosebi, la experienţa pe care am avut-o în calitate de spectator la Londra.

Până a ajunge în sală am avut mai multe emoții negative. Mai întâi, am fost frustrată că nu pot cumpăra bilete pe un site de unde nu puteai cumpăra bilete... 

Ne-am prins în joc, dar fără regrete. Toate concertele, mici ori mari, au sorţi de izbândă. Succesul lor, însă, depinde de nivelul de organizare, de eforturile depuse, numărul de specialişti implicaţi şi, desigur, mijloace.

Concertul lui Nicolae Botgros, Ioana Căpraru şi Ion Paladi de la Londra a fost o seară minunată, ca o nuntă mare, unde s-a cântat şi s-a dansat mult, iar principalul e că ne-am simţim ca acasă.

Ion Paladi

Dacă realizam aceasta la timp, poate îmi cumpăram un CD de Ion Paladi, ca amintire de la un concert, care m-a dus pe aripile gândului acasă, lângă mama şi tata, rude şi prieteni.

Acum, însă, mi-am dorit să nu fiu manipulată în ajun de alegeri şi să nu-mi mai spună nimeni vin-o acasă, iubeşte-ţi patria, ori ai dor de mamă şi tată. Conta mai mult momentul, muzica, valorile noastre naţionale, care ne pot spune mai multe decât putem reda în cuvinte.

Îmi place mult folclorul moldovenesc, dar şi cel american, irlandez, scoţian, grecesc, ori african. La Londra, Paris, Atena, Johannesburg ori Bruxelles am asistat la performanţe cu interpreţi vestiţi şi mai puţin vestiţi. Pentru că concerte cu interpreți din Moldova nu sunt atât de frecvente peste hotare, mi-ar plăcea să mai fie.

Aş vrea organizatorii acestor concerte, însă, să ţină cont de faptul că ţara în care vii pe lume nu se uită, cum nu se uită copilăria, ochii mamei ori glumele lui tata. Oriunde ne-am afla suntem o părticică a spaţiului din care mai facem parte, chiar dacă fizic suntem plecaţi.

Din păcate, nici un râu nu poate intra în aceeaşi albie. Spre fericire, dispunem de un tezaur musical pe care e bine să-l împărtăşim cu lumea întreagă.

Nicolae Botgros Ioana Căpraru Ion Paladi Ion Paladi
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.