Prima pagină / Locuri / Știri pozitive de la vizitatori  /  Asociația Miorița din Portugalia a dat startul Festivalului Mărțișor 2020 cu genericul „SFÂNTĂ NI-I CASA”

Asociația Miorița din Portugalia a dat startul Festivalului Mărțișor 2020 cu genericul „SFÂNTĂ NI-I CASA” imprimare

10.03.2020  

Mărţişorul este un moment care ne duce cu gândul la baştină, la primii fiori ai dragostei. Vremurile pe care le trăim ne-au risipit pe toate meridianele pământului, iar cei dragi au rămas la sute sau mii de kilometri distanţă. De 1 Martie, când ne dorim să prindem la pieptul celor dragi câte un mărțişor, dorul de țară se poate acutiza, devenind suferinţă sau se poate împlini, chiar şi atunci când mări şi ţări ne despart. Acest gol, depărtarea de matricea neamului, în acest an, a fost completat cu cea de-a VI-a ediție a sărbătorii „SFÂNTĂ NI-I CASA” , organizată de către Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni MIORIȚA, care a dat start Festivalului MĂRȚIŞOR 2020 în Portugalia.

Evenimentul a avut loc in incinta Cine - Teatrului São João din Palmela, unde un număr de peste 500 de spectatori s-au bucurat de momente trăite intens, cu dansuri, cântece, poezii dedicate Mamei, Primăverii, Mărţişorului. S-au bucurat de recitaluri dedicate casei părinteşti ale copiilor de la Clubul Literar-dramatic al Asociației MIORIȚA si ai Centrului Educațional al Diasporei Moldoveneşti din oraşul Cascais.  

Invitații de onoare, reprezentanți ai Primăriei Palmela, preşedinți ai asociațiilor de băştinaşi, ai asociațiilor de imigranți moldoveni, români și de alte naționalități şi-au exprimat profund recunoştința şi satisfacția, plăcerea şi admirația, au confirmat că astfel de evenimente sunt binevenite întru evidențierea diversității culturale, ceea ce duce la păstrarea şi aprofundarea legăturilor de prietenie dintre Moldova si Portugalia.  

Doamnele și domnițele s-au bucurat de flori oferite cu mult drag de firma „Telhados Felizes” (Veceslav Cosman); Mărțișoarele de la BRD , au fost apreciate şi primite cu drag de cei prezenți, iar cei mai mici s-au bucurat de încă o diplomă din partea BRD şi a Direcției Asociației MIORIȚA în semn de apreciere.  

Prietenii devotați ne sunt alături oricând. Aşa a fost şi de această dată, căci reprezentanții de la agenția Davia-Travel (Olesea Tanasciuc), de la Noroc Cafe (Mariana Bulat), Larisa Todiță, Ion Cojocaru, Nadia Oliveira, Iuliana Glibiciuc, Veaceslav Nistreanu (regizor de sunet din RM) au mai demonstrat încă o dată că „sângele apă nu se face” şi doar prin susținere reciprocă putem realiza lucruri mărețe!

Evenimentul a purtat și o tentă caritabilă, întrucât s-a dorit să se susțină Asociația „Prezicere Divină” din s. Ciuciuleni, Hâncești, Centrul Phoenix din Mihăileni, Râșcani și atleta Elena Iabanji, care va participa la Campionatul European Spartan Raxe din Austria în această vară. 

Toate se fac din dragoste şi devotament față de tot ce avem mai sfânt - rădăcinile, pragul părintesc! Şi dacă acest prag e departe, dorul de el şi de țară a fost adus, la acest capăt de pământ, de un OM al cărui suflet este un amalgam efervescent de talent şi cultură, de frumos şi modestie, de eleganță şi onoare, de verticalitate şi romantism, de dragoste de viață și de arta veritabilă! Mândria şi Legenda Muzicii uşoare de la noi, Artistul Poporului din R Moldova – maestrul Ion Suruceanu.

A fost o sărbătoare electrizantă, unde credința în arta frumosului şi a lucrurilor sfinte odihneşte dorul.

 

Semnat: Rodica Gherasim,

Președinta Asociației MIORIȚA, Portugalia 

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.