Prima pagină / Evenimente / Știri pozitive de la vizitatori  /  La Gimnaziul din Mărcăuți a fost premiată creativitatea

La Gimnaziul din Mărcăuți a fost premiată creativitatea imprimare

21.02.2013  

La Gimnaziul din Mărcăuți, raionul Briceni, a avut loc recent premierea câștigătorilor concursului „Mărcăuți, satul meu natal…”. Câștigătorii concursului au primit diplome, carduri și cadouri finaciare de la managerii companiei SRL Certan Enterprises.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Concursul „Mărcăuți, satul meu natal…” s-a desfășurat în luna decembrie 2012 și a avut scopul de încurajare și susținere a celor mai buni elevi pentru munca lor intelectuală.

Organizatorii concursului și-au propus să stimuleze studierea limbii române cu mai multă pasiune de către elevii claselor române și ruse, dezvoltînd sentimentul patriotic față de satul natal. Inițiativa continuă și se focusează pe identificarea necesităților și dorințelor elevilor.

Juriul, format din 3 profesori și 3 angajați ai companiei-sponsor, a luat în considerație atât aspectele gramaticale, cât și creative ale lucrărilor.

Premiul mare a fost obţinut de către Eduard Berzoi, elev din clasa a IX-a. Premiantul a mărturisit că „în adâncul sufletului fiecărui om îi este semănată dragostea pentru locul unde s-a născut, a copilărit, a crescut cu poveștile vechi auzite din bătrîni, de la părinți, frați și surori...”. Alina Chistol s-a plasat pe locul 2. Carolina Vistovschi (clasa a VIII-a), unica participantă din clasele vorbitoare a limbei ruse, a câștigat premiul 3. Gimnaziul a primit în dar și o serie de enciclopedii, cărți de literatură artistică, materiale didactice și dicționare, inclusiv DEX.

Marcauti

Directorul Gimnaziului, Valentin Lîsîi, a menționat importanța proiectelor de dezvoltare intelectuală a elevilor, încurajînd conlucrarea comună pentru dezvoltarea situației din sat, iar o profesoară a afirmat: „de 37 de ani de când lucrez la școală, este pentru prima dată când cineva organizează un astfel de eveniment sau proiect".

Ideea proiectului aparţine fondatorului SRL Certan Enterprises (cu sediul la Chișinău), Esenia C. Steckmest. Esenia este Preşedintele Asociaţiei Moldovenilor din Norvegia și se află în topul celor 10 imigranţi de succes ai Norvegiei, conform concursului desfășurat de Dagens Næringsliv - cel mai mare ziar de afaceri din Norvegia. Totalurile concursului au situat-o pe moldoveanca Esenia C. Steckmest în topul celor 10 datorită numeroaselor realizări obţinute într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Acest proiect social este doar un debut al companiei SRL Certan Enterprises, care planifică  dezvoltarea și administrarea proiectelor investiționale și sociale în satul Mărcăuți. În viitor se planifică extinderea în alte localități rurale pentru modernizarea acestora.

Biroul pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, instituție relativ nouă, încurajează astfel de inițiative și joacă un rol activ în dezvoltarea programelor pentru diasporă.

 

Persoana de contact:

Dana Muntean

Consultant Național în Comunicare, Biroul pentru Relații cu Diaspora

Tel. +37368959403, e-mail: diaspora@gov.md

www.diaspora.md

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.