Moldoveanul Roman Sorocan activează în Google Wroclaw, un oraș plonez de origine germană din vestul Poloniei. Lucrează alături de alți doi moldoveni, ceea ce îl face să nu uite de plaiul natal. Este patriot, lucrul pe care îl demonstrează tricolorul de pe birou, tricourile pe care scrie Moldova, ba chiar și apartamentul în care locuiește, denumit „Two Moldovans”, locul unde poți veni și servi vin din Moldova.


Roman Sorocan este mulțumit că a ajuns la Google și a povestit pentru Stiripozive.eu lucruri care te motivează să lucrezi aici, dar și ce trebuie să faci ca să ajungi parte din echipa Google.
• Companie cu cele mai bune condiții
Google Office are două etaje, o cantină și trei micro bucătării cu snacks-uri. Fiecare lucrător de aici trebuie să știe că nu are dreptul să fie amplasat mai departe de 50 de metri de la bucătăria cu gustări și băuturi. De asemenea este sală de sport, masaj dar și cameră pentru relaxare cu scaune automate de masaj, cameră pentru meditație, cameră de jocuri cu PlayStation și multe alte.

• Lucru într-o companie IT din Moldova și cel de la Google Office diferă
Cel mai important pentru Google este confortul lucrătorului. Atunci când îți place ce faci, ai nevoie de o atmosferă energizantă dar și relaxantă. În Moldova există multe principii și tradiții sovietice care împiedică gândirea creativă. Un alt aspect important este oportunitatea de a lucra la un proiect în afara lucrului de bază, deci dacă motivezi bine proiectul, ai 20% din 40 de ore să investești în el. Gmail, Drive și multe alte lucruri au fost inițial doar proiecte sau pasiuni al unor Googleri.

• Experiența bogată în domeniul IT
Până la Google am avut un Start-Up în SUA, care a eșuat din lipsă de finanțare. Apoi am lucrat în Malaezia la o companie de Dezvoltare Personală, deci Google a fost o simplă evoluție în carieră. Nu pot spune că sunt un geniu sau că am ceva special ce m-a ajutat să fiu angajat, dar cred că experiența internațională a jucat un rol important.

• Compania stimulează să te dezvolți pe plan profesional
Google îmi oferă 30% reducere la orice curs. De asemenea există o sumedenie de cursuri pe care sunt obligat să le finisez la fiecare trei luni. Pe parcursul anului sunt eliberat de la lucru având treninguri de la care învățam despre „networking”, prezentări, interviuri, „team-building”, dezvoltare personală și „feedback”. Treningul se numește „Business Associate” și este obligatoriu să-l frecventez pentru dezvoltarea mea profesională.

• Lucrătorii combină perfect munca și odihna
La Google în fiecare vineri după ora 17:00 avem băuturi și muzică, uneori există tematici, ca de exemplu am făcut ziua Moldovei și României unde am servit mămăligă și sarmale. La fel în fiecare zi avem dejun și prânz deservit la lucru.

• Cei care lucrează la Google posedă mai multe calități
În primul rând persoana trebuie să fie lipsită de prejudecăți față de alte națiuni, gen, religie și orientare sexuală. Trebuie să fie numaidecât flexibilă, deschisă la feedback negativ, muncitoare, dornică de a crea un impact și o schimbare în lume. Trebuie să iubească viața și să fie pasionată atât de dezvoltarea personală cât și a umanității.

• Pentru a ajunge la Google team, Roman Sorocan vine cu câteva recomandări:
- Citiți nu doar basme dar și cărți de business, biografii (de exemplu Elon Musk, Steve Jobs, John D. Rockefeller, Richard Branson). Citiți cărți din domeniul dezvoltării personale.
- Practicați meditația sau găsiți o metoda care reduce stresul în viață: muzica, sportul, dansul, yoga etc.
- Dezvoltarea nu se oprește după universitate, ba chiar invers, numai începe. A avea un job nu înseamnă că nu ai nevoie să înveți. E bine să dezvoltați o dragoste deosebită față de studii.
- Investiți timp sau ceva bani în voluntariat, ajutați alți oameni.
- Fiți spirituali și nu religioși, nu creați bariere mentale. Uitați de fraza „Eu sunt moldovean, deci suntem o țară săracă” dar spuneți: „Sunt moldovean și sunt mândru că locuiesc în „Țara Vinului”. Sunt bogat în cultură, familie și tradiție”.

Autor: Cristina DUDUCIUC
Foto: Arhivă personală