Prima pagină / Oameni / High Tech  /  O moldoveancă, Mariana Bârdan, pilot în Statele Unite

O moldoveancă, Mariana Bârdan, pilot în Statele Unite imprimare

„O femeie poate conduce o afacere, o maşină şi chiar un avion!”

18.02.2013  

Mariana Bârdan, cetăţeană a Republicii Moldova, licenţiată în limbi străine, stewardesă în Dubai şi pilot în Statele Unite ale Americii. Pare de neconceput? Ei bine că nu, atunci când lucrurile sunt făcute din pasiune, totul e posibil.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Ionela Mămăligă

Decolarea

Povestea de succes a Marianei a început în vara anului 2007: datorită programului Work&Travel a reuşit să plece în SUA, ţara care avea să-i trezească marea pasiune pentru pilotaj, dar şi locul unde a cunoscut oamenii care i-au schimbat practic viaţa.

Timp de o lună, din cele patru petrecute în America, a reuşit să călătorească în Nevada, California sau New Mexico, iar în timp ce zbura deasupra Cape Cod-ului, copilotul i-a dat câteva explicaţii vagi despre sistemul de pilotare. „Atunci a fost prima experienţă, primul contact între mine şi aeronavă. Deşi călătoream cu Cessna 150H - un avion mic, de patru pasageri, senzaţia a fost uluitoare, iar dorinţa de a pilota singură mi s-a întipărit imediat în minte".

Entuziasmul cu care Mariana Bârdan vorbeşte despre zboruri te uimeşte. Ea spune că ceea ce face a fost la început doar un hobby, o pasiune care pe parcurs s-a transformat într-un adevărat mod de viaţă.

Mariana Bardan

Planarea

„Primele ore de zbor au fost foarte grele pentru mine: multă informaţie, program încărcat, instructor cu răbdarea la pământ. Însă în general a fost incredibil de interesant, în special primele succese, atunci când reuşeam să execut cu brio exerciţiile date de instructor. Iniţial am avut foarte multe greşeli, dezamăgiri şi, să fiu sinceră, poate chiar mai multe decât succese", mărturiseşte Mariana.

Auzind de dezamăgiri, probabil fiecare le-ar interpreta drept diferenţe de mentalitate, atitudini mai puţin agreabile din partea americanilor faţă de un cetăţean străin. Cu toate acestea, pentru Mariana lucrurile veneau din interior: neîncrederea în forţele proprii, frica de stall-uri, teama de a nu-şi dezamăgi părinţii sau condiţiile meteo nefavorabile au fost adevărate obstacole care îi ştirbeau uneori marele vis.

„Am avut însă norocul de a-l cunoaşte pe David Coughanower, o personalitate marcantă în viaţa mea. El a fost cel care m-a încurajat şi care a crezut în succesul meu. Nici măcar eu însumi nu am sperat că voi reuşi vreodată".

 Mariana Bardan

Zborul propriu-zis

Şi totuşi Mariana a reuşit. După ce a făcut training pe trei tipuri de avioane (Cessna 150, 152 şi 172) la şcoala de piloţi „Thailwheels" din Winter Haven, Florida, i-a fost înmânat certificatul de „Private pilot", primul certificat de pilotaj acordat moldovencei care a intrat în istoria şcolii cu 97% obţinute la testul final.

„Am trăit o senzaţie unică. Instructorul meu era sigur că femeile nu pot să zboare, iar eu i-am dezminţit acest mit. O femeie poate conduce o afacere, o maşină şi chiar un avion! Am fost prima persoană de gen feminin care şi-a luat licenţa sub îndrumarea sa, iar acest lucru l-a făcut chiar să plângă în momentul în care mi s-a înmânat certificatul".

Perseverenţa şi atitudinea Marianei sunt de apreciat, vede orice experienţă ca pe o oportunitate, orice eşec ca un moment în care-ţi cunoşti neajunsurile. Nu regretă că şi-a făcut studiile la Chişinău, aici a învăţat limbile străine care mai târziu aveau să-i asigure cunoaşterea limbii oficiale a aviaţiei - engleza.

Mariana Bardan

Până la obţinerea unui nou certificat în pilotare şi până a urca o nouă treaptă în lumea aviaţiei, nu stă departe de acest domeniu. S-a angajat în calitate de stewardesă pentru a mai „fura" din manevrele şi experienţa piloţilor.

Mariana Bârdan e tânără, plină de entuziasm, cu planuri măreţe, iar dacă o întrebi care-i sunt planurile de viitor va răspunde: „DA! Vreau să continui următorul pas în training-ul de pilot- Instrument Rating (IR), după ce voi obţine licenţa voi merge la Centrul Aviaţiei Civile din Republica Moldova pentru a mi se oferi titlul oficial de prima femeie pilot din ţara noastră. De asemenea, apogeul carierei mele l-aş vedea ca fiind şi instructor de zbor. Mi-aş dori să pot şi eu îndeplini visele altor tineri care îşi doresc să survoleze cerul. Sper doar să-mi reuşească!"

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.