Prima pagină / Oameni / High Tech  /  O tânără din Moldova conduce liniile A şi B în metroul de la Lyon, Franţa

O tânără din Moldova conduce liniile A şi B în metroul de la Lyon, Franţa imprimare

Viitorului inginer Alina Dolghier i s-a încredinţat conducerea liniilor A şi B în metroul din oraşul francez Lyon

25.02.2013  

Moldoveanca Alina Dolghier, studentă a Facultăţii de Inginerie a Universităţii INSA de la Lyon, a obţinut calificarea de maşinist în cadrul parteneriatului existent deja de 7 ani între instituţia la care-şi face studiile şi reţeaua locală de transport urban.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Rodica Socolov | Stiripozitive.eu

Experienţa de muncă a Alinei Dolghier face parte, de fapt, din timpul ei liber pe care-l oferă cu plăcere transportării pasagerilor lyonezi, percepând în acest fel pulsul oraşului dincolo de perspectiva unui simplu pasager.

La Lyon anual au posibilitatea să înveţe a conduce metroul ori tramvaiul aproximativ 20 de studenţi ai Facultăţii de Inginerie ai Universităţii INSA. „Experienţa de muncă începe de la anul doi", povesteşte Alina. Deşi nu este obligatorie, mulţi dintre studenţi preferă s-o practice pe parcursul întregii perioade de studii universitare, atunci când sunt în vacanţă ori în zilele lor de odihnă.

Alina

Alinei Dolghier îi place mult să fie la conducerea metroului, mai ales pentru că astfel reuşeşte să facă o recreaţie de la studiile destul de intense în inginerie, peste 40 de ore pe săptămână în afara temelor pe acasă.

De ce un viitor inginer ar avea nevoie de o asemenea experienţă?

Alina consideră că sunt multe motive. „În primul rând, e o experienţă care te maturizează şi te face să simţi responsabilitatea pentru securitatea altora", spune Alina, adăugând că „o simplă neatenţie din partea unui maşinist poate prejudicia sănătatea şi viaţa pasagerilor, poate cauza pierderi materiale sau chiar dezastre ecologice".

În al doilea rând, Alina apreciază oportunitatea de a face parte dintr-o companie, de a acumula experienţă profesională şi calităţi precum sunt rigoarea şi punctualitatea. „În plus, mi se pare foarte interesant să descopăr cum funcţionează reţeaua de transport. Sunt atâtea detalii tehnice despre existenţa cărora nici nu bănuiam", afirmă Alina.

Pătrunzând în culisele oraşului dar şi ale meseriei de inginer din cabina de maşinist, Alina Dolghier încearcă să zâmbească pasagerilor, mai ales copiilor care o privesc cu multă curiozitate, urmând cu exactitate taseurile liniilor A şi B din metroul de la Lyon.

„Conducerea trenului este foarte interesantă, deşi încă nu-mi vine a crede că deja deţin controlul unei maşini atât de mari şi de complicate", recunoaşte Alina, mărturisind că i-ar fi dificil să facă această muncă ani în şir.

Alina apreciază ca fiind inadmisibil plictisul la panoul de control al unui mijloc de transport. „Anume atunci apar tot felul de probleme, care te fac să regreţi întreruperea rutinei".

Cei care ar vrea să-şi imagineze cum arată o zi de muncă a unui maşinist în metroul de la Lyon ar putea accesa acest video.

Imaginaţi-vă cum v-aţi simţi, dacă aţi privi acest video pe parcursul a opt ore.

Alina nu ascunde că de la început nu i-a fost uşor. „Au fost zile în care mă simţeam puţin ca o cârtiţă", spune ea zâmbind.

„Şocante au fost şi lecţiile în care instructorii ne povesteau despre accidente, aruncări sub tren, incendii în tunel, evacuarea pasagerilor panicaţi printre bare de 750V. Anume atunci mi-am dat seama cât de diferită de alte joburi e munca pe care mi-o propuneam să-o fac".

În metroul de la Lyon zilnic în orele de vârf călătoresc în jurul la 800 de pasageri. În total, reţeaua de metro are 4 linii (A, B, C, D), în total 42 de staţii, iar fiecare tren circulă la un interval de 2 minute.

Reţeaua metro din oraşul francez Lyon.

Greşelile maşinistului, deci, sunt inadmisibile. Anume din acest motiv moldoveanca Alina Dolghier a visat urât în prima săptămână de muncă.

Cum au reacţionat părinţii şi prietenii?

Părinţii Alinei au încurajat-o, considerând că astfel ar putea să înveţe lucruri de folos pentru viitoarea ei profesie. „Bineînţeles, mama ar prefera să mă plimb prin parc decât să muncesc în anii de studenţie", glumeşte Alina.

Prietenii, la rândul lor, au rămas uimiţi. Şi anume pentru că imaginea unei studente din Moldova nu se prea asociază cu imaginea clasică a unui maşinist din metroul lyonez.

Până şi colegii de muncă, care n-o cunosc, se aşteaptă uneori să le pună vreo întrebare, atunci când se apropie de cabină pentru a prelua trenul, sau când intră în biroul angajaţilor.

Alinei, însă, îi place ideea de a schimba lucruri preconcepute, chiar dacă de la început îi era frică, iar timiditatea o încurca să fie percepută corect.

„Atâta timp cât respecţi cele 300 de pagini de instrucţiuni şi eşti gata pentru a înfrunta situaţii neprevăzute, toate se aşează la locul lor".

Probabil, aceasta experienţă va rămâne pentru Alina una dintre cele mai interesante din perioada de studenţie în Franţa. „Am învăţat să fiu mai atentă, dar şi mai curajoasă, să depăşesc frica şi ideea că nu mă voi descurca niciodată de una singură", spune Alina.

La serviciu nu are posibilitatea să comunice prea des, doar atunci când trebuie să anunţe ceva pentru pasageri sau să raporteze postului de comandă. Iar în aceste clipe vocea ei nu trebuie să denote  doar siguranţă.

La urma urmei, o imagine profesionistă înseamnă să poţi separa munca pe care o faci de sentimentele personale. Mai ales atunci când unii pasageri mai în vârstă pun la îndoială capacităţile unei fetişcane de a conduce trenul în care ei se deplasează ori când studenţi ameţiţi la vreo sărbătoare încearcă să-i vorbească.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.