Prima pagină / Oameni / High Tech  /  Viorel Roşcovan, „Profesorul anului” la Rotterdam School of Management a Universităţii Erasmus din Rotterdam

Viorel Roşcovan, „Profesorul anului” la Rotterdam School of Management a Universităţii Erasmus din Rotterdam imprimare

10.06.2013  

Moldoveanul Viorel Roşcovan, Profesor Asistent de Finanţe la Şcoala de Management (Rotterdam School of Management) din cadrul Universităţii Erasmus din Rotterdam (Olanda), a fost declarat „Profesorul anului”, într-o instituţie de top din Europa.

Votează: 5.0/5 (6 Voturi )

- Cum au fost aceste câteva zile după ce aţi fost declarat „Profesorul anului" la Rotterdam School of Management din cadrul Universităţii Erasmus din Rotterdam? Emoţii, vorbe bune etc.

- Am un caracter pragmatic și, chiar dacă am fost nominalizat cu peste o săptămână înainte de ceremonia decernării premiilor, nu mă așteptam să câștig.

De aceea, atunci când am fost anunțat ca și câștigător al premiului Profesorul anului, am fost surprins într-adevăr. Emoțiile pozitive în timpul evenimentului, dar și de după au fost foarte pronunțate, aproape surrealiste. Au urmat vorbe bune din partea colegilor și prietenilor de pe ambele părți ale Oceanului Atlantic.

Cele mai aproape de suflet mi-au fost, totuşi, vorbele bune de-acasă, din Moldova.

Viorel Roşcovan

- Câţi profesori au fost în competiţie la această nominalizare? Cum şi-a motivat juriul alegerea?

- Pe parcursul anului de studiu, la sfârșit de trimestru, sute și chiar mii de studenți din cadrul universității aleg cel mai bun profesor al trimestrului. Câștigătorul fiecărui trimestru este nominalizat la sfârșit de an pentru marele premiu - Premiul Profesorul anului.

În total, la competiție au participat peste 30 de profesori de la Rotterdam School of Management - Universitatea Erasmus, iar în finală am fost doar trei - eu și încă doi profesori, ambii de origine germană. Colegii nominalizați sunt câștigători ai acestui premiu deja de câțiva ani consecutivi.

- Dar atunci, în 2008, când v-aţi alăturat corpului profesoral al Universităţii Erasmus, care au fost reacţiile studenţilor şi colegilor profesori faţă de Dumneavoastră care proveniţi din Europa de Est şi, mai ales din Republica Moldova?

- Am început activitatea academică la Universitatea Erasmus la 28 de ani. Este o vârstă destul de fragedă pentru activitatea academică din Occident, de aceea, atât părinții, cât și prietenii au reacționat foarte pozitiv, chiar au fost mândri de aceste realizări. Colegii însă au avut o atitudine strict profesională.

În general, viața academică din Occident și de peste ocean este foarte diversă. În activitatea de cercetare, care este obligația noastră de bază, cooperăm strâns cu profesori din toată lumea, de aceea nu avem un obicei de a ne încadra regional. Proveniența geografică are valoare numai în timpul discuțiilor amicale, dar nu și în activitatea profesională.

- Ce alte bucurii şi emoţii pozitive din aceşti ani de profesorat ne puteţi împărtăşi?

- Rezultatele lucrărilor mele de cercetare în domeniul financiar-bancar au fost prezentate la un șir de conferințe de top din toata lumea și publicate în reviste specializate internaționale. Am mai fost nominalizat și în trecut pentru premiul Profesorul anului, însă a câștigat altcineva. Probabil, cea mai mare realizare pe care am obținut-o a fost Premiul Lamfalussy din partea Băncii Centrale Europene (European Central Bank) - premiu acordat anual pentru doar 5 cercetători promițători cu vârsta de până la 35 de ani din toată lumea. În calitate de competitori pentru acest premiu au participat și colegi de la Harvard, Universitatea din Chicago, Massachusats Institute of Technology, London School of Economics, dar și de la alte instituții de prestigiu.

- În domeniul dumneavoastră de cercetare - economie şi finanţe - există vreo veste bună pentru Moldova pentru prezent sau măcar pentru viitor?

- Activitatea mea de cercetare se axează pe mai multe probleme legate de eficiența piețelor financiare. În acest sens, dezvoltarea țării noastre este inerent dependentă de funcționalitatea pieței hârtiilor de valoare. Numai într-o economie cu o piață financiară lichidă, transparentă și eficientă, investițiile străine directe pot fi atrase și pot avea un impact real asupra creșterii economice. Din păcate, în Moldova nu există o piață a hârtiilor de valoare funcțională. Această se confirmă și prin scandalurile legate de tranzacțiile mobiliare recente. În acest domeniu sunt necesare eforturi semnificative atât din partea cercetătorilor, dar mai ales din partea instituțiilor statului.

- Sunteţi licenţiat ale Academiei de Studii Economice din Bucureşti, aţi făcut un masterat la Praga şi apoi un masterat şi un doctorat la Universitatea Tilburg din Olanda. Acum sunteţi „profesorul anului" la Universitatea Erasmus. Ce urmează?

- Din păcate, cu cât mai mult avansez în carieră, cu atât mai mult mă îndepărtez de casă. Deocamdată în Moldova mă implic doar în proiecte de scurtă durată. Dar nu exclud că îmi voi planifica apogeul carierei mele profesionale în Moldova. În prezent, însă, această strategie mi se pare prea riscantă din cauza incertitudinii politice.

La un lanch cu profesorul favorit: Viorel Roşcovan. La un lanch cu profesorul favorit: Viorel Roşcovan.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.