Prima pagină / Oameni / Există viață și fără țigări!  /  Există viaţă şi fără ţigări! (2): Valeriu Vasilică

Există viaţă şi fără ţigări! (2): Valeriu Vasilică imprimare

27.05.2013  

Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de presă IPN, are 57 de ani şi propriile socoteli cu fumatul. Timp de 24 de ani a fumat, cu două pauze, iar de 17 ani s-a lăsat. Despre ţigări crede că „nicio oricare altă slăbiciune nu pune stăpânire pe om în măsura în care o face fumatul”. Iar partea cea mai frumoasă pentru el în toată această poveste este că a reuşit să respecte un contract. Să vedem despre ce este vorba.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Am fumat 24 de ani, cu două pauze, în care am lăsat fumatul şi mi s-a părut că am scăpat de el. L-am lăsat de la 2-3 cutii pe zi şi asta înseamnă o dependenţă suficient de mare”, mărturiseşte Valeriu Vasilică, Directorul Agenţiei de presă IPN, şi ne spune mai departe impresionanta sa poveste de renunţare la fumat, cu final reuşit.   

„Atunci când am lăsat fumatul definitiv, a fost după formula lui Mark Twain, care spunea că nu este nimic mai uşor decât lăsatul fumatului, l-am lăsat de o mie de ori. De o mie de ori mi-am promis că îl las azi, ca până în seară să mă trezesc din nou fumând”.

„Şi de cât timp aţi lăsat fumatul?”, l-am întrebat. „De 17 ani. Nu mă mai atrage, suport fără probleme atunci când se fumează în preajmă, dar şi azi mi-i frică să pun ţigara în gură. Am trecut prin două astfel de experienţe care mi-au demonstrat că fumatul ne pândeşte oriunde şi oricând, inclusiv în vis”, a povestit directorul IPN. 

„Nicio oricare altă slăbiciune, din câte le-am cunoscut pe propria piele, nu pune stăpânire pe om în măsura în care o face fumatul”, a spus Valeriu Vasilică.

„Şi ce-a zis lumea, atunci când aţi abandonat fumatul?” „Asemenea act poate fi apreciat la justa valoare doar de fumătorii înveteraţi şi ei l-au apreciat. Nefumătorii nu-l înţeleg, pentru că, spre regret, este în firea omului să facă propriile greşeli, excepţiile sunt rare”.

Iar mai departe povestea devine şi mai frumoasă, dovadă fiind şi această fotografie în care sunt trei generaţii şi nici un fumător: Valeriu Vasilică, Teodor Vasilică, Nichita Colodei.

„Ce-a fost cel mai frumos lucru în toată povestea asta cu renunţatul la fumat?” „Că am reuşit să respect un contract, scris şi semnat la modul oficial, între mine, tată, care se obligă să nu fumeze ca să nu-şi prejudicieze sănătatea, şi cei doi copii ai mei care, la acea perioadă erau adolescenţi, se obligau să nu se certe între ei, pentru a nu oferi tatei motiv de stres şi, respectiv, dreptul la o ţigară care, era fixat în contract, prezenta pericol real pentru reluarea fumatului”, povesteşte domnul Vasilică. 

„De asemenea, frumos şi sănătos mi se pare faptul că cei doi copii ai mei, acum maturi, cu familiile lor, nu fumează şi nici nu au trecut printr-o etapă de dependenţă de fumat. Poate că acestea sunt cazurile de excepţie rare la care mă refeream anterior”, a afirmat Valeriu Vasilică, unul dintre oamenii pentru care există viaţă şi fătă ţigări.

Iniţiativa „Există viaţă şi fără ţigări!" este susţinută de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunea Europeană în cadrul Campaniei naţionale antifumat.
În trei generaţii nici un fumător: Teodor Vasilică, Valeriu Vasilică şi Nichita Colodei.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.