Prima pagină / Oameni / Există viață și fără țigări!  /  Constantin Olteanu, Ivan Raileanu, Leonid Melnic şi Dumitru Guzun: Există viaţă şi fără ţigări! (3)

Constantin Olteanu, Ivan Raileanu, Leonid Melnic şi Dumitru Guzun: Există viaţă şi fără ţigări! (3) imprimare

30.05.2013  

„Este absolut neserios sa fumezi!”. „E frumos că hainele mele nu mai miroase a scrumieră”. Constantin Olteanu, Ivan Raileanu, Leonid Melnic şi Dumitru Guzun s-au alăturat în aceste zile iniţiativei „Există viaţă şi fără ţigări!” şi am ascultat, cu încântare, mărturiile lor despre motivaţiile proprii pe care le-au avut atunci când au decis să renunţe la fumat.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Un jurnalist, un profesionist în arhitectură şi urbanism, un producător de televiziune şi un pensionar. Fiecare s-a aflat, mai mult sau mai puţin timp, într-o relaţie cu ţigara, dar cu toţii au decis la un moment dat din viaţă să rupă această relaţie. Şi fiecare dintre ei - Constantin Olteanu, Ivan Raileanu, Leonid Melnic şi Dumitru Guzun - a avut propria motivaţie, care poate să-i inspire şi pe alţii.  

Constantin Olteanu

JURNALISTUL CONSTANTIN OLTEANU, FĂRĂ ŢIGARĂ. „MAI MULT PENTRU CĂ MI-ERA RUŞINE DE COPII"

Constantin Olteanu are 54 de ani şi este jurnalist, chiar dacă, autoironic, adaugă la asta precizarea „pare-se". A fumat serios timp de 30 de ani pentru că, explică el: „tu însuţi  îţi legi scrisul de ţigară: şi scrisul, şi beţia, şi cafeaua şi, hai să zic, furia. Nimic din asta însă nu este adevărat şi nimic nu poate motiva ţigara".

„Nu mai fumez de vreo 6 ani şi ştiu sigur că cel care ţine minte exact numărul zilelor de când nu fumează va mai fuma", spune Constantin Olteanu. Şi adaugă: „Este absolut neserios să fumezi. E partea cea slabă a omului, lăsată la vedere. Plus un mare business. De fapt, e doar fum".

De ce a renunţat la ţigări? „Pentru că am vrut s-o rup într-o zi anume, dar am înţeles că nu are rost să fac din asta sărbătoare". Şi a făcut-o, mărturiseşte: „Mai mult pentru că mi-era ruşine de copii".

Ivan Raileanu

IVAN RAILEANU. MAI LIBER DE VICII

Ivan Raileanu are 25 de ani şi nu mai fumează de 379 de zile. După 6 ani de experienţă de fumător şi alţi un ani şi 14 zile de nefumător, Ivan mărturiseşte că se simte „mai sigur, mai curat şi cu certitudine mai liber de vicii".

Iar ceea ce îl încurajează pe Ivan Raileanu, cu studii de arhitectură şi urbanism, să meargă mai departe pe acest drum este şi gura lumii, care exclamă „Eşti fresh! Cum ai reuşit?".

Leonid Melnic

PRODUCĂTORUL GENERAL MOLDOVA 1 LEONID MELNIC: „E FRUMOS CĂ HAINELE MELE NU MAI MIROASE A SCRUMIERĂ" 

Sunt peste doi ani de când producătorul general de la TV Moldova 1, Leonid Melnic, nu mai fumează.

„Atunci, când am renunţat, toţi mă felicitau, însă unii îmi spuneau că nu voi rezista prea mult timp. Acum nici nu ştiu dacă doi ani e mult sau puţin. Mai important e că am rezistat", spune Leonid Melnic.  

După experienţa sa mai nouă de nefumător, după cei 25 de ani de fumat activ, acum, la 44 de ani, Leonid Melnic mărturiseşte că „cel mai frumos este că mă trezesc fără ca cineva să mă strângă de gât. Acum simt că am o trahee mai curată". 

„E frumos că nu mă mai stresez dacă o să-mi ajungă oare ţigări până dimineaţă sau până seara. E frumos că nu mai trec pe la chioşcurile de ţigări în drum spre casă sau spre serviciu. E frumos că hainele mele nu mai miroase a scrumieră. E frumos că nu mai fumez!".

Leonid Melnic le recomandă celor care chiar vor să se lase de fumat să se lase: „E simplu, trebuie doar să vrei cu adevărat. Trebuie să rezistaţi 10 zile, după care să vedeţi cât de urât miroase fumul de ţigară. Iar când vreţi să fumaţi, este nevoie să rezistaţi măcar 5 minute şi pofta trece".

Dumitru Guzun

PENSIONARUL DUMITRU GUZUN A FUMAT DE LA 18 ANI. DE 18 ANI DEJA NU MAI FUMEAZĂ

Dumitru Guzun are 72 de ani şi este, bineînţeles, pensionar. Zootehnician şi director de fermă pe vremuri, a fumat timp de 30 de ani, de la vârsta de 18 ani, într-o perioadă în care, spune el mai în glumă, mai în serios, „ţigările noastre erau ieftine şi erau cele mai bune din Europa".  

În 1989 însă a fost ajutat de o emisiune televizată să renunţe la fumat. Şi de atunci, iată de 24 de ani, Dumitru Guzun crede în puterea de voinţă a oamenilor şi în puterea de influenţă a televiziunii asupra minţii oamenilor.  

Până acum poveştile cu final reuşit de renunţare la fumat ni le-au spus aici jurnalistul Mircea Surdu, muzicianul Ştefan Negură, studentul la Teologie Stanislav Ţurcan şi managerul de presă Valeriu Vasilică.

Iniţiativa „Există viaţă şi fără ţigări!" este susţinută de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunea Europeană în cadrul Campaniei naţionale antifumat

Constantin Olteanu Ivan Raileanu Leonid Melnic Dumitru Guzun
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.