Prima pagină / Oameni / Există viață și fără țigări!  /  Există viaţă şi fără ţigări! (8): jurnalistul Eugen Urușciuc

Există viaţă şi fără ţigări! (8): jurnalistul Eugen Urușciuc imprimare

25.06.2013  

Are 46 de ani și este jurnalist. „Iar în timpul liber număr cristale de zahăr”, spune, în glumă, Eugen Urușciuc. O altă numărătoare însă pare a fi mai semnificativă pentru el și pentru oamenii din jur: a fumat timp de 17 ani, însă de 10 ani a renunțat la țigări. „Prima persoană care s-a bucurat nespus de mult a fost soția… S-a bucurat și mama. Cred că s-ar fi bucurat și tata”, mărturisește Eugen.

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

„Am fumat 17 ani și cred că sunt vreo zece ani de când m-am lăsat, nici nu mai țin minte exact. Totuși, în acest răstimp am mai avut mici slăbiciuni și am tras, periodic, în anumite circumstanțe, din pipă, după care am înțeles și m-am convins că nu are sens să auto-amăgesc", ne spune povestea renunțării sale la țigări jurnalistul Eugen Urușciuc.

„Și ce zice lumea despre asta?", l-am întrebat. „Când m-am lăsat de fumat prima persoană care s-a bucurat nespus de mult a fost soția. Când ne-am căsătorit i-am promis că mă voi lăsa de fumat. Treceau anii, dar eu tot fumam. Nu m-am ținut de cuvânt ani în șir, până când, într-o bună zi, mi-am zis că nu sunt atât de slab ca personalitate ca să nu pot renunța. S-a bucurat și mama. Cred că s-ar fi bucurat și tata", zice Eugen.

CEL MAI FRUMOS ÎN TOATĂ POVESTEA ASTA CU RENUNŢATUL LA FUMAT A FOST...

„M-am lăsat de fumat din a doua tentativă. Prima dată nu fumasem timp de o lună. Atât am rezistat", își amintește Eugen Urușciuc. „Am mai fumat o lună, după care mi-am zis hotărât că nu mai fumez. Și mi-a reușit. Metoda mea fost una sadică, după cum afirmau colegii de serviciu. Aveam țigări în geantă, în buzunare, la birou, acasă... Ispita era mare și chinurile tot. Când întindeam mâna la țigară, îmi ziceam: „Stop! Se poate și fără asta..."

„Ce altceva crezi ca e important aici?", l-am mai întrebat aici. „În contextul renunțării la tutun, îmi amintesc de un caz mai puțin obișnuit. L-am cunoscut bine pe Gheorghe Briceag, supranumit „Ultimul disident din Moldova". A fumat timp de 62 de ani - începând din anii de detenție în GULAG până aproape de apusul vieții sale. Cu mai bine de un an până a pleca la cele veșnice, Gheorghe Briceag a decis să nu mai fumeze și a reușit. Îmi spunea că astfel a vrut să verifice dacă în suflet i-a mai rămas „tărie de caracter", afirmă jurnalistul Eugen Urușciuc, pentru care există viață și fără țigări.

Iniţiativa „Există viaţă şi fără ţigări!" este susţinută de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunea Europeană în cadrul Campaniei naţionale antifumat.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.