Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre orgolii de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre orgolii de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

01.05.2014  

În noua sa fabulă modernă Tatiana Ţîbuleac s-a gândit că i-ar plăcea să întâlneească orgolioşi şi în alte meserii, nu doar în cea de cizmar.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Ieri am adunat de prin casă un sac cu încălţăminte cu defecte. Am intrat în primul “cordonnerie” de pe colţ. Aşa se numesc în Franţa atelierele unde îţi poţi repara un papuc, alege sireturi sau vopsi o bucată de piele. Proprietarul, un francez de vreo 60 de ani, mi-a zâmbit. S-a ridicat de pe scaunul său pitit după tejghea. Şi-a frecat mâinile pricepute şi m-a întrebat cu ce el, monsieur Giger, mă poate ajuta?

Monsieur Giger arată de parcă s-a născut şi apoi a trăit toată viaţa pe acel scăunel din dosul tejghelei. Avea în jurul său tot de ce are nevoie un om în viaţă. Într-o viaţă ca a lui. Sute de sticluţe cu vopsea, mii de mosoraşe cu aţă de toate culorile şi grosimile, seturi largi de ciocănele, chingi, nasturi, fermuare, bucăţi de piele mirositoare, înşirate cu grijă. Era clar că toate aceste lucruri nu au fost aduse acolo. Ele acolo au existat mereu, de la începutul vieţii lor de lucruri trebuincoase. 

 - Doamnă? 

Deci, da. Nişte cusături, un lifting pentru o talpă, o gaură într-o încheietoare, un călcâi care trebuia ţintuit – cam asta, în principiu, aş fi vrut eu de la el, de la acest domn de la cordonneria de pe colţ. 

Monsieur Giger nu a răspuns imediat. Şi-a pus ochelarii. I-a potrivit. A luat în mâini, pe rând, toată încălţămintea. A studiat atent fiecare papuc, fiecare meteahnă, fiecare cusur. De parcă papucii mei îi vorbeau într-o limbă cunoscută şi, chiar atunci, îi spuneau ce au păţit. Apoi i-a aranjat frumos, în perechi şi mi i-a dat înapoi. 

- Din păcate, nu pot face nimic. Pentru a-i repara - aşa cum e nevoie - mi-ar trebui prea mult timp, prea mult efort. Nu se merită, mai bine cumpăraţi alţii… 

Ce poţi să faci în astfel de situaţii? Exact. Mi-am luat torba şi am plecat. Iar pe drum spre casă m-am gândit la acest om deosebit. La orgoliul lui de meşteşugar. Orgoliu frumos, de specialist care îşi ştie meseria. Care nu lucrează alehamite. Care nu vrea să facă un lucru de mântuială, gândindu-se doar la bani. 

Şi m-am mai gândit că mi-ar plăcea să întâlnesc astfel de orgolioşi şi în alte meserii. Orgolioşi care să zică nu, nu se merită să scriu, să fur, să iau mită, să umilesc sau să păgubesc un om. Pentru bani. Pentru succes. Pentru o faimă dubioasă. 

Să zică: nu, nu se merită efortul!

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.