Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Moldova celebrează 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului

Moldova celebrează 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului imprimare

21.11.2014   UNICEF Moldova

Cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, marcată pe 20 noiembrie, în Republica Moldova au fost premiate persoanele și organizațiile care au avut o contribuție majoră la realizarea drepturilor copilului în ultimii ani.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Ceremonia de premiere s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă la Sala cu Orgă, fiind prezentată de copii. La eveniment a participat primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, Președintele Parlamentului, Igor Corman, Prima Doamnă, Margareta Timofti, Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, diplomați, reprezentanți ai societății civile, copii și părinți.

Câștigătorii premiilor drepturilor copilului au fost desemnați printr-un concurs public de nominalizări organizat de UNICEF Moldova în perioada iulie-septembrie 2014. În total au fost recepționate peste 100 de nominalizări dintre care un juriu independent, compus din membri ai organizațiilor internaționale și lideri de opinie naționali, a selectat șapte câștigători, iar un premiu special a fost acordat de către UNICEF.

Cei opt premianți sunt organizații și persoane care s-au făcut remarcate prin acțiunile lor de promovare și protecție a copiilor. Este vorba de organizații non-guvernamentale: Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Institutul de Reforme Penale, Centrul Media pentru Tineri, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, KeyStoneHuman Services Moldova și persoane fizice: Iosif Moldovanu, un promotor activ al dreptului copiilor la participare și Silvia Zaharia, o moldoveancă stabilită în Italia, care desfășoară proiecte sociale pentru copiii cu dizabilități. Un premiu special a fost acordat din partea UNICEF Moldova Directorului Liceului din satul Ștefănești, raionul Florești, Aurelia Bodiu, pentru efortul său de incluziune în educație a copiilor cu nevoi speciale.

Reprezentantul UNICEF, Nune Mangasaryan, a felicitat Republica Moldova cu prilejul celor 25 de ani de la adoptarea Convenției privind Drepturile Copilului menționând importanța istorică a acestui document. "Convenția a schimbat percepția asupra copiilor. Ei nu mai sunt priviți ca obiecte pasive, ci sunt deținători ai propriilor drepturi, care trebuie realizate", a spus ea.

Convenția cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată de Adunarea Generală ONU în 1989, urmată de ratificarea ei de către 194 state din întreaga lume. Republica Moldova a aderat la Convenție în 1993 și de atunci a realizat mai multe progrese pentru copii. Mortalitatea copiilor mici a scăzut de două ori, s-a micșorat de aproape trei ori numărul copiilor din internate, astfel tot mai mulți copii locuiesc în familie, accesul la educația preșcolară s-a dublat, a scăzut numărul copiilor în detenție, iar vocea copiilor a devenit mai puternică, ei fiind consultați mai mult în procesul decizional.

În pofida progresului mai există disparități care împiedică copiii, în special cei mai vulnerabili, să-și dezvolte pe deplin potențialul și să-și realizeze drepturile.

"La UNICEF credem că toți avem un rol să facem viața copiilor mai bună. Alăturați-vă efortului nostru", a mai spus la evenimentul de premiere, Nune Mangasaryan, Reprezentantul UNICEF.

Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului este celebrată în toată lumea. Un proiect special lansat astăzi la New York la Adunarea Generală a Națiunilor Unite este piesa "Imagine" a lui John Lenon, interpretată de Ambasadorii Bunăvoinței pentru UNICEF și mixată de renumitul DJ David Guetta. Piesa "Imagine" a răsunat și în Republica Moldova fiind interpretată de orchestra Liceului-internat de muzică "Serghei Rahmaninov" la debutul Ceremoniei de premiere a campionilor drepturilor copilului. Evenimentul face parte din campania UNICEF dedicată aniversării Convenției cu genericul "25 de ani cu dreptul. Cu dreptul copilului".

Pentru mai multe detalii vizitați site-ul UNICEF www.unicef.md; www.unicef.org;

Urmăriți-ne pe Facebook și Twitter

Pentru contact: Irina Lipcanu, Ofițer de presă, UNICEF Moldova, Tel. 069162304; ilipcanu@unicef.org

PDF: Comunicat_CRC25.pdf, Informatie_Premianti.pdf

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.