Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa”

Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” imprimare

28.03.2017  

Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit pe data de 26 martie, Festivalul „Sfântă ni-i casa”, aflat la ce-a de III-a ediție. Cântecul „Focul din vatră” a devenit un imn al acestei sărbători. Astfel, mai multe ansambluri și cercuri literar-dramatice au prezentat publicului poezii, dansuri tradiționale moldovenești și portugheze, au dăruit flori și mărțișoare în semn de respect și perpetuarea valorilor naționale.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Spectacolul cu genericul „Sântă ni-i casa” a început cu cei trei ciobănei care coborau de la munte spre câmpie cu turmele de oi , iar pe drum s-au întâlnit cu frumoasa primăvară, ce încălzește sufletele cu primii ghiocei, (copilașii Clubului Literar-dramatic „Moștenitorii” ai Asociației Miorița). Ciobănașii s-au bucurat nespus ca vor reveni la vatră, „că așa e dat sa fie / de la munte spre câmpie ”, unde îi așteaptă măicuța la vatră, unde vor dansa hore și se vor bucura de frumusețea primăverii pe plaiul moldav.

Nu au lipsit nici cocorii cărora primăvara le-au pus în cioc câte un mărțișor. Atât portughezii, angolanii din regiunea orașului Barreiro și Moita, cât și  reprezentanții altor naționalități cunosc deja ce semnificație are „Mărțisorul”. 

sxdfghjk

Prezent la eveniment, ambasadorul R. Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan a venit cu un mesaj de felicitare și a mulțumit pentru organizarea acestui festival, ajuns la cea de-a III-a ediție.

Printre oaspeții de onoare au fost prezenți: Carlos Humberto de Carvalho, primarul orașului Barreiro; Manuel Pereira, consilierul primăriei orașului Moita; Vivine Nunes, președinta Clubului „31 Ianuarie Celții”, unde a avut loc evenimentul. De asemenea, au fost președinții asociațiilor de imigranți din regiune: Raisa Machidonschi , reprezentantul Centrului Educațional al Diasporei din Cascais, Simion Croitoru, antreprenor.

ert5yu78io

Copiii Asociației „Miorița” au impresionat prin dansul  „Alunelul”, proaspăt învățat. S-au bucurat de aplauzele publicului, mai ales, de mândria părinților.

Cântecul „Focul din vatră” a devenit un imn al acestei sărbători. Alături de moldoveni, la fiecare ediție sunt prezente și alte asociații de imigranți, precum „Centrul Cultural Moldav din Cascais” care a rămas plăcut surprinși de dansurile prezentate de grupul folcloristic „Busuioc”- conducător artistic Ion Dănila.

dfghj

Președinta Asociației „Miorița” a înmânat fiecărui invitat câte un fular pe care este țesut denumirea „Moldova – casa noastră sfânt”.

Pentru realizarea  celei de-a III_a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” au contribuit mai multe instituții: Biroul Național pentru Relații cu Diapora (BRD), Organizația Internațională Pentru Migranți (OIM), Reprezentanții Ambasadei R. Moldova în Portugalia , copii și părinții de la Centrul Educațional al Asociației „Miorița”.

Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa” Asociația „Miorița” din Portugalia a sărbătorit cea de-a III-a ediție a Festivalului „Sfântă ni-i casa”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.