Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Texte egoiste de Gheorghe Erizanu, la Librăria din Centru

Texte egoiste de Gheorghe Erizanu, la Librăria din Centru imprimare

29.05.2017  

Joi, 1 iunie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumui „Texte egoiste” de Gheorghe Erizanu, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Texte egoiste de Gheorghe Erizanu, la Librăria din Centru Preț copertă: 148 lei. Preț promoțional în ziua

lansării: 118 lei.

Cartea a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii.

Sesiune de autografe.

Alături de autor vor participa:

Oleg Efrim

Mihaela Gherasim

Lică Sainciuc

Mircea V.Ciobanu

Moderator: Em.Galaicu-Păun

Texte egoiste de Gheorghe Erizanu

„Textele lui Gheorghe Erizanu sunt greu de înscris într-un precedent structural sau compoziţional. Fie literar, fie publicistic. Din câte ştiu, doar Dan Perjovschi, în singulara sa rubrică din 22, are un stil confratern, obţinând efecte mari pe spaţii inimaginabil de mici.

Multe din bucăţile ce alcătuiesc miezul acestei cărţi developează o atitudine. Drastică, binevoitoare sau în doi peri, cu o ironie măsurabilă pe scara Richter: de la zâmbetul condescendent până la zeflemeaua cu ghimpi, care dărâmă autorităţi. Altele au un mic ghem epic, cu toate cele aferente unei micropovestiri: expoziţie, intrigă, nodul acţiunii, desfăşurare, punct culminant, deznodământ. Există şi texte care par reflecţii cu tentă eseistică.

Toate sunt prea scurte compoziţional şi prea tăioase ca fond pentru calmul placid, adeseori liric, al tabletei. Şi mult prea mici pentru spaţiul reclamat de o schiţă.

Lapidare, abrupte, punctându-şi sau rezumându-şi la modul eliptic mesajele, textele lui Gheorghe Erizanu par nişte telegrame adresate urbi et orbi. Telegrame-avertizări – fiţi atenţi la ce se întâmplă, că ne ducem pe copcă! Sau telegrame-demascări – aţi văzut ce fac pramatiile? Sau care constată, abătut, o ecuaţie-dilemă cu trei termeni şi fără nicio soluţie.” (Eugen Lungu)

Gheorghe ERIZANU s-a născut la 8 iunie 1967 în satul Cigârleni, Ialoveni. Copilăria și clasele gimnaziale și le-a petrecut la Pererita. Licențiat în Jurnalism la Universitatea de Stat din Moldova (1991). Debut editorial cu volumul Carte orange, Editura Arc, 1995.

A activat în calitate de jurnalist la mai multe ziare și reviste din Republica Moldova (1987-1995).

Fondator și director al Editurii Cartier din 1995.

A mai publicat: Miercuri când era joi, Editura Arc, 2012; Ce spun cărțile. Bookiseli, Editura Cartier, 2012; Ce spun cărțile. Alte bookiseli, Editura Cartier, 2014.

Texte egoiste de Gheorghe Erizanu (colecția Rotonda). Broșată, 248 pag. Preț: 34 RON/148 MDL Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/ Varianta digitală poate fi procurată pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

În Rotonda au mai apărut:

Misterioasa dispariție a lui Teo Neamțu de Val Butnaru

Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac

Dicționar auafed III de Doru Ciocanu

Zece femei de Al.Cistelecan

Ion Druță, conștiință a istoriei basarabene de Constantin Cubleșan

Manierismul românesc de Lucia Țurcanu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.