Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  „Chers Amis” în premieră la Chișinău

„Chers Amis” în premieră la Chișinău imprimare

30.05.2017  

Cinematograful Odeon a găzduit duminică o nouă premieră de film documentar din cadrul Festivalului Internațional de film „Cronograf”. Chers Amis este scurt metrajul de ficțiune ce a făcut ca sala cinematografului „Odeon” sa fie neîncăpătoare.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Pelicula prezintă o istorie simplă dar atât de cunoscută de noi toți. Chers Amis surprinde profesorii unei școli din România, în ajunul Crăciunului, ei îl așteaptă pe directorul școlii pentru ca să discute bugetul pe anul viitor. Pentru ca timpul să treacă mai repede ei verifică temele elevilor, își povestesc visele, discută probleme globale si alte nimicuri. Într-un târziu Directorul vine și le aduce două vești – una rea și una foarte bună. Vestea bună era o scrisoare, de la niște elevi dintr-o altă țară. Un miracol de Crăciun este pe cale să se întâmple, însă un mic amănunt din scrisoare îi readuce pe toți la realitate. Regia filmului este semnată de Valeriu Andriuță, actor basarabean cunoscut pentru rolul său din filmul „După Dealuri”.

vbnjmk

La eveniment și-au făcut apariția actori basarabeni din peliculă. Printre aceștia se enumeră și: Valeriu Andriuță, Mariana Liurca, Eliza Bercu, Ion Grosu, Vitalie Bichir, Vitalie Bantaș, Victoria Agache, Ecaterina Ungureanu, Radu Mărdari . Aceste personalități notorii pentru teatrul și filmul românesc le-au vorbit celor din sală despre circumstanțele în care a apărut această peliculă.

ykuli

„Am scris scenariul într-o noapte, m-am inspirat dintr-o întâmplare dar mai apoi când am început a scrie lucrurile au luat o altă întorsătură. Am filmat destul de repede filmul, dar după, ceva nu mi-a plăcut la el și am așteptat să treacă doi ani ca să înțeleg dacă îl prezint publicului sau nu”, afirmă Valeriu Andriuță, regizorul filmului.

Spectatorii au rămas surprinși de mesajul emoționant pe care îl transmite această peliculă.

„Cu toții cred că ne-am revăzut pe noi prin intermediul acestui scurt metraj, cu toții am înghețat cândva la picioare și am avut doar o pereche de cizme. Acest film reprezintă realitatea tinereții mele și a multor persoane. Felicitări tuturor pentru această premieră frumoasă”, afirmă Mariana, spectatoare.

vbrwf

Festivalul Internațional de Film Documentar „CRONOGRAF”, prezintă în acest an cinci premiere de filme documentare și de ficțiune, din România și Republica Moldova. Acestea vor fi proiectate la cinematograful Odeon în perioada 26-31 mai. Cronograf este cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est.

Alina Anghel, stagiară

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.