Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Retrospectiva dimensiunii de gen în Republica Moldova

Retrospectiva dimensiunii de gen în Republica Moldova imprimare

04.10.2017  

La 29 septembrie 2017, la Chișinău, a avut loc Conferința de coordonare a societății civile pentru egalitate de gen, în cadrul căreia au fost discutate subiecte legate de provocări și perspective în domeniul egalității de gen în Moldova.

În cadrul Conferinței de coordonare a societății civile pentru egalitate de gen a avut loc la cea de-a III-a reuniune a Platformei pentru Egalitatea de Gen. Iar membrii Platformei pentru Egalitatea de Gen au constatat:

• Prevederile legii nr. 71 cu privire la cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe a fost ignorată în adoptarea legii cu privire la Guvern.

• Legea nr. 201 din 28.07.2016 a substituit în legea presei la art. 4. sintagma egalitate de gen cu sintagma „persoane cu dizabilităţi". Aceste carenţe necesită a fi remediate prin complementarea acestor criterii, nu prin substituţia unuia prin altul. O asemenea abordare nu contribuie la combaterea eficientă a discriminării.

• Reprezentarea insuficientă a femeilor în organele de conducere ale partidelor politice şi îndeamnă partidele să adopte cota de 40% atât în birourile permanente cât şi în birourile naţionale şi să introducă cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe în statutele partidelor.

• Femeile continuă să fie discriminate în câmpul muncii, în accesul la bunuri şi servicii disponibile publicului, discriminare în realizarea dreptului la protecţie din partea legii precum şi cazuri multiple de instigare la discriminare faţă femei.

• Salută implementarea pe parcursul anului 2016 a amendamentelor legislative cu privire la combaterea violenţei în familie prin aplicarea de către poliţie a peste 1000 de ordonanțe de restricţie; totodată solicită acţiuni susţinute şi coordonate pentru monitorizarea implementării legislaţiei în domeniul combaterii violenţei faţă de femei. 

Declarația celei de a III-a reuniuni a Platformei pentru Egalitate de Gen poate fi citită integral AICI, pe Egalitatedegen.md.

Platforma pentru Egalitatea de Gen Platforma pentru Egalitatea de Gen Platforma pentru Egalitatea de Gen Platforma pentru Egalitatea de Gen Platforma pentru Egalitatea de Gen Platforma pentru Egalitatea de Gen
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.