Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Starea Populaţiei Lumii 2017: O lume divizată: Sănătatea şi drepturile reproductive într-o eră a inegalităţii

Starea Populaţiei Lumii 2017: O lume divizată: Sănătatea şi drepturile reproductive într-o eră a inegalităţii imprimare

13.10.2017  

Lansarea Raportului global Starea Populației Lumii 2017, este axat pe accesul inegal la servicii de sănătate reproductivă. Promovarea unei practici bune din Moldova pentru fetele și femeile cu dizabilități ale aparatului locomotor, care au acum acces la fotolii ginecologice adaptate necesităților lor, în cadrul rețelei de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor din țară.

INVITAȚIE

CINE: UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, Biroul de Cooperare al Elveției (SDC), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Centrul „Neovita" și AO „Motivație"

CE: Lansarea Raportului global Starea Populației Lumii 2017, axat pe accesul inegal la servicii de sănătate reproductivă.  Promovarea unei practici bune din Moldova pentru fetele și femeile cu dizabilități ale aparatului locomotor, care au acum acces la fotolii ginecologice adaptate necesităților lor, în cadrul rețelei de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor din țară.

CÂND: 18 Octombrie 2017, 11.00

UNDE: "Neovita", Chișinău, str. Socoleni, 19

PARTICIPANȚI:

  • Stela Grigoraș, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA Moldova
  • Simone Giger, Reprezentanta SDC Moldova
  • Fete și femei cu dizabilități ale aparatului locomotor, inclusiv mame tinere
  • Personal medical din CSPT „Neovita"

DE CE: Dreptul la sănătate, inclusiv la sănătate sexuală și reproductivă, este unul din drepturile fundamentale ale omului; cu toate acestea multe femei și fete cu dizabilități din Moldova întâmpină dificultăți în exercitarea acestuia. În R. Moldova locuiesc mai mult de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care mai mult de jumătate sunt femei și fete.

Urmare a stigmatizării şi discriminării, aceste femei întâmpină cele mai mari dificultăţi în accesarea serviciilor de sănătate reproductivă. Fiecare a doua femeie întâmpină bariere fizice, iar una din trei femei se ciocneşte de atitudinea neprietenoasă a personalului medical.

În pofida barierelor, în ultimii ani se atestă și unele progrese. Dotarea cu sprijinul SDC a 30 de CSPT din țară cu fotolii ginecologice adaptate femeilor și fetelor cu dizabilități reprezintă un bun exemplu în acest sens. Aceste servicii sunt promovate la nivel național pentru a spori cererea față de ele în rândul beneficiarelor țintă și a sensibiliza opinia publică și comunitatea medicală.

Mai multe detalii aicihttp://bit.ly/2g596K9

 

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.