Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Lansarea Manualului „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare”

Lansarea Manualului „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare” imprimare

01.11.2017  

Lansarea Manualului „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare" va avea loc la 2 noiembrie, ora 10:00 în incinta Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun", Sala Senatului. Manualul „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare" a fost elaborat cu suportul UN Women și cu susținerea financiară a Guvernului Suediei, în colaborare cu Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun".

CINE: Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun", Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women)

CE: Lansarea Manualului „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare"

Studenții, profesorii și specialiștii din domeniul securitate și apărare vor putea accesa o nouă resursă - manualul „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare".

Este prima sursa de acest tip în domeniul „Femei, Pace și Securitate" și va fi folosit în cadrul activității didactice a Academiei Militare pentru instruirea continuă a studenților, personalului Academiei Militare, personalului Forțelor Armate pentru participarea în operațiuni de menținere a păcii, instruirea ofițerilor, subofițerilor și sergenților Armatei Naționale (cursuri de carieră).

Manualul abordează o serie de subiecte prin cele 4 module:

  • Concepte fundamentale pentru înțelegerea noțiunii de gen
  • Politici și direcții de promovare a perspectivei de gen în domeniul păcii și securității
  • Abordarea integratoare a egalității de gen în sectorul de apărare
  • Violența sexuală și în bază de gen în condiții de pace și conflict

Cuvânt de deschidere vor avea:

  • Colonel Sergiu Plopcomandant (rector) Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun"
  • Eugen Sturza, Ministrul Apărării al Republicii Moldova
  • Asya Varbanova, Reprezentantă Interimară a UN Women Moldova
  • E.S. Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în RM va avea un discurs pe subiectul Experiența Suediei în promovarea egalității de gen în domeniul păcii și securității

De asemenea, vor avea loc discuții, inclusiv cu studenții și profesorii Academiei Militare, reprezentanții/reprezentantele Academiei de Poliție, experta de gen, Valentina Bodrug-Lungu și autoarea manualului, Natalia Albu.

UNDE: Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun", Sala Senatului, str. Haltei 23, Chișinău

CÂND: 2 Noiembrie, 2017, ora 10:00

CONTEXT: Chiar dacă femeile reprezintă 52% din populației din Moldova, ele rămân a fi subreprezentate în domeniul păcii și securități. Din numărul total al persoanelor angajate în armata națională doar 37% sunt femei. Doar 3% dintre factorii de decizie din cadrul armatei naționale sunt femei. Din anul 2012 Academia Militară a început să accepte studente la studii.

Manualul „Dimensiunea de Gen în Sectorul de Securitate și Apărare" a fost elaborat cu suportul UN Women și cu susținerea financiară a Guvernului Suediei, în colaborare cu Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun". 

Mai multe detalii aflați din agenda atașată mai jos!

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.