Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat Campania "Adolescență în siguranță"

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat Campania "Adolescență în siguranță" imprimare

06.11.2017  

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat Campania "Adolescență în siguranță",care este adresată tinerilor cu vârsta 12+ și își propune să ofere instrumentele necesare pentru ca adolescenții, părinții și specialiștii din domeniu, să poată lua măsurile necesare de prevenire a abuzului şi a exploatării sexuale a copiilor.

Campania este adresată tinerilor cu vârsta 12+ și își propune să ofere instrumentele necesare pentru ca adolescenții, părinții și specialiștii din domeniu, să poată lua măsurile necesare de prevenire a abuzului şi a exploatării sexuale a copiilor.

Unul dintre instrumentele Campaniei este situl www.12plus.md, care  conţine materiale adaptate pentru adolescenți și părinți: vloguri, teste psihologice, istorii video, articole, în care sunt abordate subiecte ce țin de relaţii la vârsta adolescenţei, sexting, trafic, exploatare și sponsorizare.

Pentru a comunica mai eficient cu adolescenţii, în cadrul Campaniei sunt organizate Cluburi de discuţii cu tinerii, moderate de psihologi. În cadrul acestor cluburi, adolescenţii discută despre relaţiile de iubire în adolescenţă, riscurile şi provocările acestei perioade, dar şi cum/de la cine să solicite ajutor.

Menționăm că doar în ultimii ani, numărul de infracțiuni raportate comise împotriva copiilor a crescut considerabil.  În timp ce, în 2010, Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat un număr de 653 de crime comise împotriva copiilor, în 2016 numărul acestora a ajuns la 980 cazuri înregistrate de abuz fizic și sexual, exploatare și trafic.

Conform Raportului privind traficul de persoane al Departamentului de Stat American pentru anul 2015, Republica Moldova este o țară sursă de bărbați şi femei supuși traficului de persoane, în scop de exploatare sexuală și prin muncă, exploatarea având loc în Moldova, precum și în Federația Rusă, Ucraina, alte țări din Europa, Africa , Asia Mijlocie și de Est. Vârsta fetelor exploatate sexual este cuprinsă între 13-15 ani. Conform raportului, în 2015 au fost  identificate 310 de victime, comparativ cu anul 2014 când au fost înregistrate 264 victime. Din cele 310 victime, 68 au fost victime ale traficului de copii, în comparație cu anul 2014, când au fost înregistrate 26 de victime ale traficului de copii. 

Campania „Adolescenţă în siguranţă" este desfășurată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copiii (CNPAC), în parteneriat cu Empowering Children Foundation. Această campanie este posibilă datorită suportului Fundaţiei OAK şi al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA sau Fundaţiei OAK.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.