Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  EduGo Moldova – o nouă conferinţă în materie de inovaţii în educaţie

EduGo Moldova – o nouă conferinţă în materie de inovaţii în educaţie imprimare

15.12.2017  

La Chişinău va avea loc conferința națională EduGo Moldova, o nouă conferință în materie de inovații în educație, ce va avea loc în data de 16 decembrie 2017, la Tekwill, str. Studenților 9/11, Chișinău.

 Evenimentul, creat în formatul panelurilor de discuție, va aborda educația prin prisma tehnologiilor non-formale, și anume: principalele rezultate și impactul educației prin film documentar în școlile din țară (viziunea sectorului asociativ, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și a profesorilor), utilizarea instrumentelor media în educație, dar și inițiativele tinerilor lideri de club de film, care își vor împărtăși experiența despre cum au schimbat comunitatea în care trăiesc și ce lucruri deosebite au creat la ei în sat sau oraș.

 Prima ediție a conferinței EduGo Moldova pornește de la rezultatele programului educațional One World in Schools/OWIS (elaborat în Republica Cehă), cunoscut în Republica Moldova drept proiectul „O lume de văzut”. Scopul proiectului este dezvoltarea gândirii critice și a spiritului civic în rândul adolescenților și tinerilor, folosind puterea mesajului, sinceritatea protagoniștilor și caracterul autentic al imaginilor din filmele documentare. În cadrul proiectului, filmul documentar este promovat drept o metodă inovativă de educație non-formală în școli, care le permite elevilor și profesorilor să discute de la egal la egal despre fenomenele actuale și problemele privind încălcarea drepturilor omului, dar și să înțeleagă mai bine valorile din societate.

Peste 200 de școli din Republica Moldova promovează filmul documentar drept metodă inovativă de educație non-formală. În cadrul orelor opționale „Educație prin film", elevii și profesorii vizionează filme ce abordează tematica drepturilor omului și participă la discuții care le dezvoltă gândirea critică și spiritul civic.

Lecțiile se desfășoară într-o atmosferă mai degajată, iar după proiecția filmului documentar elevii își împărtășesc emoțiile, adresează întrebări colegilor sau profesorului, analizează problema abordată în film și își formează propriile opinii și concluzii.

Realizările la nivel național privind educația prin film sunt prezentate astăzi, 16 decembrie, în cadrul conferinței EduGo Moldova, eveniment dedicat inovațiilor în educație. Prima ediție a conferinței are genericul „Educația prin film - între mit și realitate" și își propune să facă auzită vocea profesorilor și elevilor care cred în puterea educației non-formale.

Nadejda Iacob, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu" din orașul Strășeni, cunoaște din propria experiență care este impactul educației prin film asupra elevilor. „Cursul pe care îl realizez acum m-a făcut să conștientizez încă o dată că procesul de predare e o formă de creație, iar modalitățile de a realiza ceva valoros pot fi infinite. Drept rezultat, elevii devin mai maturi prin dezvoltare multilaterală. Recomand „Educația prin film" profesorilor și elevilor care doresc să stimuleze gândirea critică, să dezvolte inteligența emoțională și să evite rutina didactică", susține profesoara.

Elevii ambițioși au creat cluburi de film în școli, organizând ei înșiși proiecții de filme documentare pentru colegi și oameni din comunitate, astfel promovând interesul pentru documentare. Liderii cluburilor de film au creat zece echipe cu alți colegi și împreună au realizat proiecte locale. Ei au transformat propriile idei în lucruri reale - cineva a deschis o galerie în aer liber, altcineva a determinat primăria din sat să îngrădească locuri periculoase precum clădiri avariate, alți elevi au deschis o anti‑cafenea unde tinerii cu și fără dizabilități petrec timpul liber. Toate aceste proiecte locale sunt rezultatul schimbării modului de gândire al tinerilor, care se datorează educației prin film.

Documentarele propuse celor peste 2.500 de elevi, care au ales obiectul „Educație prin film", reflectă fenomene precum încălcarea drepturilor copilului, discriminarea, dizabilitatea, sărăcia, violența, conflictele sau migrația. Pentru a înțelege mai bine aceste fenomene complexe, adolescenții și tinerii urmăresc istoriile reale ale protagoniștilor din diferite țări, ceea ce îi ajută să vadă problemele și soluțiile existente în societatea contemporană.

Conceptul educației prin film are la bază metodologia elaborată de experți din Republica Cehă, care a fost adaptată pentru sistemul național de învățământ. Echipa proiectului „O lume de văzut", implementat de organizația internațională neguvernamentală „People in Need", a elaborat ghidul pentru profesori și a instruit peste 300 de cadre didactice din toată țara. Curriculumul disciplinei opționale „Educația prin film" pentru elevii de gimnaziu și liceu cuprinde 13 documentare și a fost aprobat de Ministerul Educației în luna iunie 2016, fiind aplicat în toate școlile în care elevii au selectat această disciplină.

Proiectul „O lume de văzut" este implementat în Republica Moldova din anul 2014, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe. Acest proiect face parte din programul educațional One World in Schools (OWIS), creat de o echipă de profesori de la Praga, care are drept scop stimularea gândirii critice și educarea tinerei generații prin intermediul filmelor documentare, proiectate în timpul lecțiilor. Filmele documentare utilizate de profesori sunt selectate, în mare parte, din programul Festivalului Internațional de Film Documentar „One World" din Republica Cehă, premiat de UNESCO pentru promovarea educației pentru drepturile omului. Pe parcursul anilor, OWIS s-a extins în multe țări, inclusiv Slovacia, Polonia, Estonia, Suedia, Austria, România, Republica Moldova, Bulgaria, Georgia, Armenia, Bosnia şi Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Liban, Mongolia. În anul 2009, programul educațional OWIS a fost premiat de Consiliul Europei pentru contribuția sa la dezvoltarea globală a educației.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.