Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  CONSTANTIN RUSNAC - PRESTIGIUL ARTEI MUZICALE

CONSTANTIN RUSNAC - PRESTIGIUL ARTEI MUZICALE imprimare

08.02.2018  

Evenimentul va avea loc la 14 februarie 2018, ora 15.00, Sala de conferințe „Alexe Rău",blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A").

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la salonul muzical, prilejuit de consemnarea a 70 de ani de la nașterea compozitorului, muzicologului, criticului muzical CONSTANTIN RUSNAC.

Invitați:

 Aurelian Dănilă, muzician

 Serghei Ciuhrii, muzician

 Vasile Moroșanu, producător muzical                .

Interpreți:

 Mariana Bulicanu, mezzosoprană

 Alexei Botnarciuc, bass

 Rodica Caraulan, pian

 Diana Văluță, voce

 Veronica Văluță-Bantaș, voce

 Ilie Văluță, voce

Constantin Rusnac s-a născut în familia lui Vasile și Domnica Rusnac la 6 februarie 1948, în satul Trebisăuți. Briceni. A urmat 7 clase la școala din satul de baștină. A absolvit cu medalie de aur Școala de muzică „Eugen Coca", Institutul de Arte „Gavriil Musicescu" (specialitatea muzicologie și contrabas), a fost profesor universitar, redactor, redactor-șef al Colegiului pentru repertoriul colectivelor artistice, prim-viceministru al Culturii, rector al Conservatorului Moldovenesc de Stat „G. Musicescu" timp de 15 ani. Din 1993 este secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, din 2000-președinte al Consiliului Național Delfic. Este membru titular al Academiei Internaționale de științe despre natură și societate, membru de onoare al Academiei Internaționale de Științe Ararat, Franța.

În 1997 i s-a conferit titlul Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima" din Cluj-Napoca, România, în 2015- titlul Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei.

Laureat al Premiului de Stat, Maestru al Artei, Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii".

A fost distins cu medalia de aur la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării Euroinvent din Iași. Este cetățean de Onoare a mun. Cluj-Napoca și al sat. George Enescu, România.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.