Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Album de război, de Nicolae Pojoga, la Librăria din Centru

Album de război, de Nicolae Pojoga, la Librăria din Centru imprimare

15.07.2019  

Joi, 18 iulie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bdul Ștefan cel Mare nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Album de război, de Nicolae Pojoga, apărut la Editura Cartier în colecția C(ART)ier, coordonată de Vitalie Coroban. Volumul a apărut în cadrul Programului Național de Editare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Sesiune de autografe.

Preț promoțional în ziua lansării.

Alături de autor vor participa:  

Ion Grosu, jurnalist

Vasile Botnaru, jurnalist

Ilie Crudu, veteran de război

Valentina Basiul, jurnalistă

Moderator: Gheorghe Erizanu, scriitor

Volumul cuprinde 96 de fotografii privind conflictul armat de pe Nistru (martie – iunie 1992), semnate de jurnalistul Nicolae Pojoga. Imaginile reprezintă o parte din fototografiile care au figurat la timpul respectiv în presa locală și cea de peste hotarele Republicii Moldova. Album de război acoperă doar parțial evenimentele dramatice care au avut loc atât în zona de conflict, cât și în alte locuri-cheie legate, într-un fel sau altul de narativul pseudocronologic al expunerii. Fotografiile sunt însoțite de un text minimal, însumând doar locul și data evenimentului, unele dintre acestea fiind restabilite după cópii din ziare.

„Așa cum se va vedea la deschiderea acestei remarcabile colecții de fotografii care documentează războiul civil din Republica Moldova în 1992, Nicolae Pojoga manifestă o sensibilitate unică în relata­rea dură a mărturiilor de pe front. El este un jurnalist hotărât și insistent, care re­ușește totuși să-și facă datoria cu inima și compasiunea unui mare poet.” 

Tyrone Shaw, profesor, autor al cărții
Bastard Republic: Encounters Along the
Tattered Edge of Fallen Empire

NICOLAE POJOGA, Fotojurnalist în medii periodice locale și internaţionale, stringer pentru Reuters, AP, EPA, BBC, Rompres, jurnalist şi editor în agenţii de ştiri, expert regional în probleme
de etică şi libertate a presei. Fondator al agenției fotografice
Argus, care în anii 1991-1993 a activat în Riga, Vilnius, Nagorno-Karabah, Republica Moldova și Rusia. Specializat în jurnalism pentru situaţii extreme și etică profesională, cadru didactic superior în fotografia generală şi jurnalism.

Expoziţii personale şi de grup la Sibiu, Bucureşti, Iași, Chişinău, Moscova, New York.

Conducător și trainer a peste 30 de semi­nare, proiecte, tabere de creație în domeniul
jurnalismului și fotojurnalismului social, curator, președinte și membru al juriului la multiple expoziții, concursuri și festivaluri de fotografie.

 În prezent – președinte al Asociației pentru fotografie documentară  A-DOF și trainer în cadrul Școlii de studii avansate în jurnalism.

Album de război,  de Nicolae Pojoga, (C(art)ier). Legată, 112 pag. Preț: 45 RON/199MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

 

Ultimele apariții în colecția C(art)ier:

Basarabia necunoscută. Ediție în trei volume (vol.I), de Iurie Colesnic

Arta tradițională, de Varvara Buzilă 

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu și Roman Rybaleov

Eugeniu Ureche. Teatrul nu se termină niciodată. Ediție îngrijită de Petru Hadârcă

În curând:

Dicționar auafed 4, de Doru Ciocanu

Găgăuzia. Turcii ortodocși, de Alessandro Vincenzi

Igor Vieru (album), de Roland Vieru și Vitalie Coroban

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.