Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  101 de biblioteci publice au aderat la proiectul Ora să ȘTIM Moldova!

101 de biblioteci publice au aderat la proiectul Ora să ȘTIM Moldova! imprimare

03.02.2020  

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Fundația Progress din România și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” Chișinău, cu susținerea Deutsche Telekom Stiftung din Germania și a Asociației OvidiuRo, continuă extinderea proiectului Ora să ȘTIM Moldova.

Cu suportul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” și al Asociației OvidiuRo, celor 63 de biblioteci publice din 30 de raioane ale Republicii Moldova- care au dat start activităților în luna septembrie 2019- li s-au mai alăturat încă 37 de biblioteci, la începutul anului 2020. Cei 37 de bibliotecari, care au aderat recent la proiect, au fost instruiți și urmează să citească săptămânal copiilor, cu vârste cuprinse între trei şi zece ani, cărţi cu tematică ŞTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și să organizeze experimente din domeniile respective. În acest scop, bibliotecile au primit un set de cărți gratuite (6 unități per bibliotecă) din partea Asociației OvidiuRo.

Proiectul Ora să ȘTIM Moldova implică în acest moment 101 biblioteci din 30 de raioane și municipii. Aderând la această mișcare internațională, bibliotecile promovează lectura și stârnesc curiozitatea pentru domeniul STEM prin intermediul cărților pentru copii. Activităţile proiectului se desfășoară în bibliotecile publice din zonele rurale, sub îndrumarea bibliotecilor cu statut de centru de formare din Chișinău, Bălți, Orhei, Căușeni și Cahul și generează un interes deosebit față de diverse forme de comunicare și experimentare. Oferind o lectură interactivă, întrebând și căutând explicații, copiii descoperă noțiuni elementare despre lucrurile și fenomenele din jurul lor.

Despre proiectul Ora să ȘTIM

De la lansarea sa în Germania, în anul 2015, proiectul Volunteer Readers a fost derulat cu succes în Austria, Polonia și România, în conlucrare cu ONG-uri și parteneri locali. Proiectul se bazează pe studii științifice care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilităților lor de lectură. Proiectul coordonat în Republica Moldova și România, de către Fundaţia Progress, beneficiază de sprijinul Deutsche Telekom Stiftung şi urmăreşte crearea unei oferte de servicii noi de bibliotecă pentru educația copiilor, în domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.

Despre Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM)

ABRM este o organizație nonguvernamentală care promovează biblioteca și informația în societate, susține activ bibliotecarul, acționând pentru dezvoltarea accesului egal la informații și cunoștințe pentru toți. Viziunea Asociației este de a avea o comunitate consolidată, vizibilă, cu potențial și impact durabil. Instituție recunoscută, cu influență de impact asupra dezvoltării comunității din Republica Moldova, ABRM lansează şi dezvoltă proiecte la nivel local și regional, care constituie un bun indicator al implicării bibliotecilor în viaţa comunităţii.

 

Pentru informații:

Maria Albenițanu, manager proiect Ora să ȘTIM Moldova

tel.: 0 69937671; email: gontamariaelisei@gmail.com

Eugenia Bejan, director general Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”

Tel.: 067434766; email: bejemd@bncreanga.md

Informații suplimentare pot fi găsite online la www.telekom-stiftung.de/volunteer-readers și pe www.facebook.com/orasastim/. Film de prezentare la https://youtu.be/W5_ocoWI9ek.   

 

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.