Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Republica Moldova celebrează 25 de ani în calitate de membru al Consiliul Europei

Republica Moldova celebrează 25 de ani în calitate de membru al Consiliul Europei imprimare

13.07.2020  

Chisinau, 13 iulie 2020 – Astăzi se împlinesc 25 de ani de când Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei - principala organizație pentru drepturile omului din Europa. Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei în data de 13 iulie 1995.

Acum 25 de ani, Republica Moldova a devenit cel de-al 36-lea stat membru al Consiliului Europei. Aderarea la Consiliul Europei s-a dovedit a fi o decizie importantă și pozitivă. În ultimul sfert de secol, Republica Moldova s-a confruntat cu multe provocări, similare țărilor care sunt în proces de construire a democrației. Aceste probleme s-au regăsit deseori în titluri, dar, în ciuda acestui fapt, am stabilit împreună obiective clare și am lucrat pentru îndeplinirea lor”, a declarat Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei.

De-a lungul ultimilor 25 de ani, Consiliul Europei s-a dovedit un prieten apropiat al Republicii Moldova și al cetățenilor săi, chiar și în cele mai dificile momente cu care s-a confruntat acest stat, și va continua să ofere sprijin cetățenilor săi în apărarea valorilor democratice, a drepturilor omului și a demnității umane, și în rezolvarea problemelor viitoare”, a declarat William Massolin, șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Pe parcursul unui sfert de secol, Consiliul Europei a contribuit esențial la crearea cadrului normativ și instituțional pentru a asigura tranziția țării de la un sistem totalitar la unul democratic. Toate organismele-cheie specializate ale organizației au fost mobilizate pentru a oferi expertiză în domenii cheie precum drepturile omului, justiție, domeniul electoral, educație, combaterea discriminării, mass media, cultură etc.

Consiliul Europei este un partener de încredere, care a contribuit substanțial la consolidarea statului de drept, la democratizarea și modernizarea societății noastre. Cooperarea țării noastre cu instituțiile Consiliului Europei - Adunarea Parlamentară, Comitetul de Miniștri, Congresul Autorităților locale și Regionale, Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Comisia de la Veneţia asigură dialogul între parlamentari, aleşii locali, reprezentanţi ai guvernelor și exponenţii societăţii civile”, a subliniat Oleg Țulea,  Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ratificarea Convenției Europene pentru Drepturile Omului a oferit acces liber cetățenilor la justiția europeană. Din 1998 până în prezent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului râmane o instituție de încredere pentru cetățenii Moldovei, inclusiv pentru cei din stânga Nistrului. Până la începutul anului 2020, Curtea a pronunțat 441 de hotărâri prin care oamenii au fost repuși în drepturi.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a jucat un rol activ în asistența oferită sectorului medical din țară, finanțarea parțială a construirii unui nou penitenciar, precum și finanțarea parțială a construcției locuințelor sociale și a proiectelor care vizează facilitarea accesului la o linie de credit al întreprinderilor mici și mijlocii.

Consiliul Europei a împuternicit cetățenii moldoveni să solicite, să primească informații oficiale și să responsabilize entitățile publice. În 2000, Consiliul Europei a jucat un rol cheie în procesul de elaborare a Legii privind accesul la informații al Republicii Moldova, în conformitate cu cele mai bune practici europene. În anii următori, Consiliul Europei a oferit sprijin crucial mass mediei și societății civile în promovarea și monitorizarea punerii în aplicare a legii.

Ratificarea și intrarea în vigoare a Cartei Europene a Autonomiei Locale în februarie 1998 a contribuit la descentralizarea puterii şi instaurarea autonomiei locale. Datorită reformei admininstrației publice locale din 2001-2003, noile principii de organizare și funcționare a administrației publice locale implementate cu suportul Consiliului Europei se aplică până în prezent.

Măsurile speciale pentru asigurarea participării active a femeilor în viața politică au fost adoptate de Parlament, ca urmare a recomandărilor și standardelor electorale ale Consiliul Europei. Astfel, în 2019 s-a introdus cota de 40% în listele electorale ale partidelor care candidează la alegerile parlamentare și la alegerile generale locale.

Sprijinul în înființarea și buna funcționare a Institutului Național de Justiție, a Centrului pentru pregătire electorală continuă, a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (Consiliul egalității) și asistența constantă oferită Oficiului Avocatului Poporului reprezintă o altă dimensiune importantă a partneriatului dintre Republica Moldova și Consiliul Europei.

De 25 de ani, Consiliul Europei a sprijinit și continuă să susțină Republica Moldova în consolidarea statului de drept și libertății mass-media, pentru ca cetățenii să aibă parte de o justiție independentă și echilibrată, de instituții de stat democratice, fiabile și puternice.

Astfel, 847 de practicieni în domeniul judiciar, în special judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai Oficiului Avocatului Poporului, au participat la instruiri pe platforma HELP. Cursurile online sunt relevante și utile în contextul pandemiei Covid-19, precum și pentru reducerea cheltuielilor de transport suportate de panticipanți.

Datorită asistenței oferite de Consiliul Europei, cetățenii moldoveni au acces la filme documentare de calitate, care abordează probleme societății de astăzi. În 2017, Consiliul Europei a ajutat radiodifuzorul public în redeschiderea Departamentului Telefilm-Chişinău al companiei Teleradio-Moldova, după o pauză de 25 de ani. Telefilm-Chișinău a câștigat o serie de premii prestigioase, inclusiv ADAMI pentru Diversitatea Culturală din Europa de Est. Documentarele produse de Telefilm-Chișinău au fost vizionate de circa un milion de persoane.

Republica Moldova a fost primul stat CSI care a aderat la Consiliul Europei. Calitatea de membru al Consiliului Europei, alături de alte 46 de state europene, continuă să fie o forță motrice în orientarea Moldovei către democrație și statul de drept.

De asemenea, puteți următoari videouri : 

  1. Mesajul Secretarului general al Consiliului Europei cu ocazia aniversării de 25 de ani - https://www.youtube.com/watch?v=0iOemgjs7FA&t=17s 
  2. Mesajul ministrului Oleg Țulea cu ocazia aniversării de 25 de ani a R.Moldova la Consiliul Europei - https://www.youtube.com/watch?v=fNzdpTW1RVE&feature=youtu.be
  3. Mesajul șefului Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin -https://www.youtube.com/watch?v=k-G7kCDPs_U&t=1s

 

DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.