Prima pagină / Știri Pozitive / Comunicate de presă  /  Interviuri exclusive cu regizori și actori cunoscuți, la Zilele Filmului Românesc

Interviuri exclusive cu regizori și actori cunoscuți, la Zilele Filmului Românesc imprimare

15.10.2020  

Mai multe interviuri cu importanți cineaști români vor putea fi urmărite, în completarea proiecțiilor, la cea de-a șasea ediție a Zilelor Filmului Românesc de la Chișinău, care va avea loc exclusiv online, în perioada 22-25 octombrie, pe site-ul zfrmd.ro.

Timp de patru zile, cinefilii de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova vor avea șansa de a vedea gratuit 11 filme românești, atât noi, cât și clasice, precum și interviuri înregistrate cu regizori și actori cunoscuți.

Filmele vor fi disponibile spre vizionare doar la orele indicate în program, în timp ce interviurile pot fi găsite pe platforma zfrmd.ro pe întreaga perioadă de desfășurare a evenimentului.

ZFR s-a adaptat la noua situație determinată de pandemie, așa că proiecțiile de la ediția a șasea au fost mutate online. De asemenea, sesiunile de întrebări și răspunsuri cu invitații, care aveau loc de obicei în sala de cinema, precum și obișnuitele masterclass-uri au fost înlocuite cu mai multe interviuri exclusive cu cineaști.

Publicul din Republica Moldova va putea astfel să îl cunoască mai bine pe Cătălin Mitulescu, unul dintre cei mai apreciați regizori ai noului cinema românesc din ultimii aproape 20 de ani.

ZFR îi dedică secțiunea Focus din acest an, prin prezentarea celui mai nou film al său „Heidi” (2019), selectat la Festivalul de la Sarajevo, și a primelor sale două lungmetraje, „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006) și „Loverboy” (2011), ambele selectate la Festivalul de la Cannes.

Cele trei proiecții din secțiunea Focus vor fi completate de câte un interviu cu Cătălin Mitulescu, care vorbește despre procesul de realizare a fiecărui film și despre stilul său special de lucru.

În interviul care însoțește puternicul documentar „colectiv” (2019), prezentat la Veneția și în multe alte mari festivaluri, regizorul Alexander Nanau explică motivele care l-au determinat să abordeze subiectul efectelor pe care le-a avut în societatea românească tragedia din clubul bucureștean Colectiv din octombrie 2015 și detaliază modul în care a gândit filmul.

De asemenea, veteranul regizor Nicolae Mărgineanu vorbește, într-un interviu pentru ZFR, despre deciziile luate în privința distribuției și a stilului din cel mai nou film al său, „Cardinalul” (2019), precum și despre interesul de lungă durată pentru suferințele deținuților politici din timpul comunismului.

Regizorul Liviu Săndulescu discută filmul său de debut, „Cărturan” (2019), despre un bărbat care află că mai are puțin de trăit.

La rândul său, cunoscutul actor Mihai Călin explică ce l-a atras la rolul său principal din „5 minute” (2019), de Dan Chișu, cum și-a pregătit personajul, dar și de ce este importantă implicarea civică.

Selecția ZFR Chișinău mai cuprinde animația „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian, filmele clasice „Meandre” (1967) și „100 de lei” (1973), ambele incluse în secțiunea Retro, dedicată regizorului Mircea Săucan și actorului Dan Nuțu, precum și filmul pentru copii „Dumbrava minunată” (1981), de Gheorghe Naghi.

Mai multe informații puteți găsi pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum și pe site-ul zfrmd.ro.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți Alternative Cinema din Republica Moldova și casa de producție Rova Film din România.

Evenimentul  este finanțat de: Centrul Național al Cinematografiei din România, Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Parteneri sponsori: Arhiva Națională de Filme din România, DACIN SARA, Balkan Pharmaceuticals, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, Hero Pictures.

Parteneri media: TVR, Jurnal TV, Jurnal.md, Radio Chișinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul Național, Moldova.org, Agora, Ea.md, Diez, Locals, Youth.md, Cuvântul.  

 

 

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.