Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  Tatiana Țîbuleac lansează cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi”

Tatiana Țîbuleac lansează cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi” imprimare

06.12.2016  

Tatiana Țîbuleac este cea care atunci când scrie pornește de la detalii, de la stări. După ce a impresionat cu „Fabule moderne”, vine cu un nou volum de carte „Vara în care mama a avut ochii verzi”, ce va fi lansat pe data de 8 decembrie, la Librăria din Centru. Cine este de fapt eroina cărții și ce nuanțe vrea să oglindească autoarea, aflați în interviul ce urmează:

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Tatiana Țîbuleac a acceptat să povestească câteva detalii despre noul ei volum de carte „Vara în care mama a avut ochii verzi”, ce va fi lansat în curând la Librăria din Centru, cât și alte momente interesante, care vă vor ajuta s-o descoperiți dintr-un alt unghi.

edrt6y7u8

- Ce ar trebui să știe societatea despre Tatiana Țîbuleac?

„Nu am prea multe lucruri interesante de povestit despre mine. Rutina mea nu se deosebește prea mult de cea a mamelor cu copii, iar din fire nu sunt o persoană foarte activă, ca să mă pot lăuda cu activități fascinante. Petrec mult timp acasă și singură. Lucrez de acasă. Citesc, mor după filme, ascult mereu muzică nouă. Îmi place să hoinăresc pe străzi, să beau o cafea la o terasă faină să vorbesc cu necunoscuții. Anume așa au apărut cele mai interesante texte pe care le-am scris. Uneori mă duc la cinema și sunt singura persoană din sală, iar asta îmi place foarte mult. Profit de faptul ca stau acum la Paris și încerc să văd cât mai multe expoziții, concerte, spectacole sau pur și simplu să descopăr orașul. Călătoresc - mai puțin decât mi-aș fi dorit și cu întreaga familie – suntem ca o hărmălaie și asta e vesel. De doi ani am aici un grup de femei faine din Moldova, cu care mă văd cam o dată pe lună și cu care nu termin niciodată vorba. Ele mă ajută să mențin balanța înclinată spre pozitiv și lume, altfel aș fi ca o termită.

- De la ce porniți atunci când vreți să scrieți ceva?

Atunci când scriu întotdeauna pornesc de la o stare sau de la un detaliu. Nu îmi aleg temele în funcție de ce „se citește” sau „ce se vinde”. În plus, cred că fiecare scriitor știe că unele teme i se potrivesc mai mult decât altele. Eu mă regăsesc mai mult în nostalgii.

- „Toate poveștile se nasc adevăruri” această afirmație am găsit-o pe blogul personal. Ce poveste ascunde cartea „Vara în care mama a avut ochii verzi” și pe care o veți lansa la Librăria din Centru ?

Știu că mulți se vor întreba încă din primele rânduri dacă este o carte autobiografică, dacă mama din carte este mama mea - și nu este. Nici una, nici alta. Mai degrabă, bunica este cea care se regăsește în carte – rochia ei, mărgelele, cuvintele. Am început să scriu această carte atunci când deja anunțasem o alta – „Elefanții” – la care voi reveni neapărat. Am ajuns acasă din vacanță și mă tot măcina o istorie pe care o auzisem de la cineva și am spus că voi încerca să scriu un text pe blog. Inițial, mă gândeam la un titlu „Miresele uitate”– pentru că am trăit vara aceasta într-un câmp cu floarea-soarelui și acestea mi-au amintit de niște mirese uitate la altar. Apoi, am văzut că nu mă puteam opri din scris și nu am mai putut scrie nimic altceva. Am lăsat povestea să curgă, completând-o doar cu oameni și locuri cunoscute.

sdert5y67ui89o0

- Cărui grup țintă este destinată această carte?

Evident, nu este o carte pentru copii. Însă, nu văd de ce nu ar citi-o adolescenții?! Este o carte pentru toți care vor s-o citească.

- Ce pregătire trebuie să ai pentru a înțelege sensul acestui volum?

Nu cred că e nevoie de o pregătire specială, nu este o carte de specialitate, nu este o carte voluminoasă. Este o carte dură, pe alocuri tristă, pe alocuri plină de iubire – fiecare dintre noi este capabil să simtă aceste lucruri în felul său, fără o pregătire anume.

- Cum decurge pregătirea pentru lansarea din 8 decembrie?

Nu mă pregătesc în niciun fel. Am spus deja totul în carte. Sper doar ca aceasta să fie citită și înțeleasă. Primesc deja unele mesaje și mă bucur ca un copil de ele.

swderfty6u7i8

- Cum a fost 2016 și ce idei preconați să realizați în 2017?

A fost un an foarte lung și foarte mult. Uneori, aveam impresia că timpul trece fără a ține cont de noi. Nu m-am gândit nici o clipă că voi scrie o carte în două luni și o voi lansa până la sfârșitul anului. În anul care vine aș vrea să revin la „Elefanții”, însă după această carte simt că voi schimba unele teme. Să vedem!”, povestește Tatiana Țîbuleac pentru Stiripozitive.eu.

Mai multe detalii interesante despre Tatiana Țîbuleac, aflați și pe blogul personal. 

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Tatiana Țîbuleac Tatiana Țîbuleac Tatiana Țîbuleac Tatiana Țîbuleac Tatiana Țîbuleac
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.