Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  O nouă lansare la Librăria din Centru - Lumea lui Zaharia!

O nouă lansare la Librăria din Centru - Lumea lui Zaharia! imprimare

03.11.2017  

Librăria din Centru a găzduit lansarea albumului „ Lumea lui Zaharia", apărut la Editura Cartier în colecția Art și coordonată de Vitalie Coroban. Cu un public numeros, evenimentul s-a desfăşurat la 2 noiembrie, începând cu ora 18:15. Cei prezenți s-au delectat din colecția de fotografii a lui Zaharia Cușnir și au cumpărat cartea la un preț promoțional!

Pe 2 noiembrie, Librăria din Centru a găzduit lansarea albumului „ Lumea lui Zaharia", apărut la Editura Cartier în colecția Art și coordonată de Vitalie Coroban.

Fotograful de excepție ZAHARIA CUȘNIR (1912 - 1993) a apucat patru epoci istorice distincte, abrupte și total incompatibile: copilăria în cadrul Imperiului Rus, adolescența și tinerețea în România Mare; apoi ceea ce numim „Floarea vârstei" a trăit-o dramatic în cele două veniri (1940 și 1944) ale sovieticilor, cu întreg tacâmul oribil al foametei, colectivizării forțate și al unei ideologii delirante. Agonia și moartea l-au prins în soiul de dezgheț care s-a produs după 1989, neclar și irelevant pentru zbuciumata sa viață.

Albumul cuprinde imaginile unui timp mort pentru istoria fotografiei din Moldova - anii '50-'60 ai secolului trecut.

Peliculele au fost găsite de tânărul regizor Victor Gălușca, în timp ce filma lucrarea sa de licență împreună cu un prieten. Au împărtășit vestea cu mentorul lor, Nicolae Pojoga, care, fascinat de negative, le-a scanat și indexat cu multă grijă.

Alături de Nicolae Pojoga, coeditorul albumului, au participat: Iulian Fruntașu, Lică Sainciuc și Mihai Dohot care și-au expus gândurile în raport cu arta și documentarul lui Zaharia Cușnir. După cum au menționat aceștia, o moștenire impresionantă, legată de o realitate dispărută, o șansă rară de a revedea trecutul pentru noi toți.

Zaharia Cușnir a lăsat în urma în jur de 4000 de negative format Rolley (6x6 cm) având pe ele scene de o valoare greu de imaginat pentru acea vreme. Mii de imagini trase într-un timp în care nimeni nu fotografia viața de zi cu zi. Nunți, înmormântări, portrete, grupuri. Acasă, la muncă, în câmp, la școală, cu mașina sau cu bicicleta.

Cu un mesaj bine asimilat și impresii frumoase a plecat acasă colega de serviciu a lui Nicolae Pojoga, care s-a arătat a fi impresionată de valoroasa colecție de filme fotografice, descoperite în podul unei case părăsite din comuna Roșietici, raionul Florești, unde a locuit cândva fotograful Zaharia Cușnir.

Absolut impresionată de viața fotografului Zaharia Cușnir a fost și o cititoare fidelă a Librăriei din Centru. Tânăra a rămas încântată de cele auzite și spune își vrea în biblioteca sa acest album fotografic.

Iar pentru că Librăria din Centru știe să-și răsplătească frumos cititorii, nu a ezitat nici de data aceasta să o facă, astfel doritorii au avut posibilitatea să cumpere cartea la un preț promoțional.

Reporter: Tatiana Munteanu

Video: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.