Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  Scriitorul Iulian Filip şi-a lansat cartea „Balanța Vărsătorului, vederea Mergătorului” la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

Scriitorul Iulian Filip şi-a lansat cartea „Balanța Vărsătorului, vederea Mergătorului” la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” imprimare

24.01.2018  

Astăzi, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a fost lansată cartea lui IULIAN FILIP: Balanța Vărsătorului, vederea Mergătorului.

Într-o zi cu o semnificație dublă, cea istorică, prin marcarea zilei de 24 ianuarie 1859, Ziua Unirii Principatelor; și cea sentimentală - lansarea cărții lui Iulian Filip, protagonistul evenimentului de azi la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Iulian Filip este un poet, scriitor, dramaturg și folclorist român din Republica Moldova, doctor în filologie. Omul care şi-a dedicat viața cărții, literaturii și folclorului românesc.

Cartea face parte din colecția „Dialoguri la focul din vatră”, coordonată de Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu" şi editată cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, a apărut la Editura „Prut Internațional". Cartea reflectă o destăinuire din „copilărie până în prezent” a autorului cu variații de momente sufletești, de recitire a vieții.

Cu vorbe bune au venit la lansarea cărţii sciitorii Mihai Cimpoi, Vasile Romanciuc şi Ianoş Ţurcanu. Ba mai mult, alături de autor cu cuvinte de laudă au fost prietenii acestuia, băştinaşii lui şi profesori şi bibliotecari.

„Vreau să vă spun că este bine când ai un interlocutor o doamnă, deoarece femeile descoase mai bine. Cartea lui Iulian Filip arată tare bine, iar aici nu mă refer doar la aspectul grafic al acesteia. Istoriile din ea sunt absolut fenomenale. Iulian Filip are un talent unic, original și cel mai bine este că el se manifestă în diferite domenii.”, a spus academicianul Mihai Cimpoi.

„Eu astăzi am fost la două biblioteci și la ambele am vorbit despre Iulian Filip, deoarece atâta timp cât bibliotecile sunt focarele cele mai importante ale culturii, acestea sunt şi prieteni cu scriitorul Iulian Filip. Pe el îl cunosc încă de prin anii 1966 la Bălți, când juca tare bine fotbal, el și acum joacă fotbal dar nu e aşa de sprinten ca atunci. Este un scriitor talentat, el mai are un talent, talentul de a fi prieten, omenos şi cu un suflet mare.”, a precizat scriitorul Ianoș Țurcanu

„Cartea aceasta m-a impresionat foarte mult, m-a bucurat să pot afla ce gânduri are scriitorul Iulian Filip până la vârsta de 70 de ani. Eu îi urez încă vreo 70 de ani înainte. La cartea aceasta au lucrat foarte mulți oameni până ce a fost scoasă de sub tipar, pe această cale eu doar țin să-l felicit și să-i doresc multe alte cărți bune și în viitor.", a spus poetul Vasile Romanciuc. 

„Eu îl știu pe Iulian Filip ca muzician, scriitor și prietenul bibliotecarilor. Mă bucur să fiu printre prietenii lui Iulian Filip și contemporanul acestuia. Felicitări dumnealui, pentru că cartea aceasta este o muncă mare. Vreau să spun că de când am luat în mâini cartea aceasta nu am mai putu s-o las, dacă vedeți şi azi am luat-o cu mine. Nu știam de unde să încep să o citesc, așa că am luat-o de la capăt, am privit fotografiile iar apoi am descoperit omul Iulian Filip prin istoriile din această carte.” , a spus bibliotecara din Străşeni, Nadejda Pădure.

La eveniment au fost copii cu recitaluri din cartea lui Iulian Filip, ansambluri vocale care au venit special cu dedicaţii pentru marele scriitor, Iualian Filip.

Provocat de Mariana Harjevschi, într-un „dialog autobiografic”, Iulian Filip și-a „povestit viața aproape trăită”, găsind răspunsuri la întrebările „șmecheroase” ale interlocutoarei.

Volumul în cauză este „o carte totalizatoare”, are și un conținut pe măsură, aducând în fața cititorului „Dialoguri din mers” ale autorului, confesiuni „într-o formulă de amintiri”, „împânzite” cu schițe și șarje în creion, „ stropite cu vers iulian, continuate de capitolele „Vederea Mergătorului” prin referințe critice și aprecieri ale poetului, încheiat de un album fotografic.

Apariția editorială, de asemenea este dedicată aniversării a 70-a a poetului, scriitorului, pictorului, inventatorului, cercetătorului IULIAN FILIP.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.