Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  Recomandarea Stelei Dănilă: 5 cărți despre femei puternice

Recomandarea Stelei Dănilă: 5 cărți despre femei puternice imprimare

15.04.2019  

Despre femeile care au schimbat lumea s-au scris cărți, s-au făcut filme și au rămas în memoria omenirii drept modele de urmat. Fie că au fost niște personaje născocite de scriitori, fie sunt niște personalități pe care le cunoaștem pentru spiritul civic, aceste femei au dat un nou sens cuvintelor putere și schimbare. Jurnalista Stela Dănilă ne recomandă 5 cărți despre femei puternice care te pot inspira și pe tine.

Femei care aleargă cu lupii, Dr. Clarissa Pinkola Estes

O carte de o mare profunzime, care nu poate fi citită decât lent, cu pauze de meditaţie şi cu un creion în mână. Prin intermediul unor poveşti pe care le prezintă, autoarea analizează diferitele ipostaze ale femeii şi pătrunde în adâncurile sufleteşti ale ei. Cunoaştem femeia asociată cu o lupoaică: puternică, viguroasă, plină de viaţă şi energie, loială, conştientă de teritoriul său, inventivă, dinamică.  Prin înțelegerea originii sălbatice, femeia se poate regăsi pe sine și poate trece cu mai multă ușurință peste dramele vieții de zi cu zi. Natura sălbatică înseamnă o altă dimensiune, aceea pe care doar femeia o poate recunoaște în ea însăși și pe care doar ea o poate hrăni.

Splendida cetate a celor o mie de sori, Khaled Hosseini

O carte pe care n-am lăsat-o din mână o noapte întreagă. Puternică, intensă, cutremurătoare şi cel mai important, adevărată. Khaled Housseini spune povestea a două femei afgane care duc o viaţă chinuită, dar care găsesc mereu forţă pentru a îndura toate nenorocirile. Nu vă povestesc conţinutul, dar e o lectură obligatorie ca să înţelegem mai bine realitatea cruntă care există încă astăzi în lume. La final o să mulţumiţi universului pentru viaţa pe care o aveţi.  “Asta-i soarta noastră, Miriam. A femeilor ca noi. Să îndurăm. Asta-i tot ce avem”.

 

Jane Eyre, Charlotte Bronte

O lectură obligatorie, despre una dintre cele mai puternice femei din istoria literaturii. Jane Eyre este o tânără care trece prin multe greutăţi în viaţă, după ce a rămas fără părinţi şi a fost crescută de o mătuşă rece. Este femeia care nu acceptă să fie restrânsă şi întreţinută, ea este propria persoană şi face tot posibilul să se descurce singură. Vocea ei este foarte puternică şi devine din ce în ce mai sigură pe ea, pe măsură ce paginile romanului se scurg. „Pot trăi singură, dacă demnitatea și împrejurările îmi cer s-o fac. Nu trebuie să-mi vând sufletul pentru a cumpăra fericire. Am o comoară interioară, cu care m-am născut, care poate să mă țină în viață când toate placerile din afară îmi sunt refuzate sau oferite la un preț pe care nu-l pot plăti.”

Floarea deșertului, Waris Dirie

Autobiografia super-modelului de faimă internaţională Waris Dirie. Toate evenimentele sunt autentice, bazate pe amintirile ei. O poveste adevărată şi extraordinară, ecranizată în 2009 într-un film de succes. Pe scurt, Waris Dirie a fugit de viața ei asuprită din deșertul african, pe când era doar o adolescentă, analfabetă și săracă, neavând asupra ei decât un veșmânt zdrențăros. În urma unei întorsături spectaculoase a vieții, a ajuns apoi în toate colțurile lumii, ca model de renume mondial și, finalmente, la New York, unde a devenit ambasador ONU pentru drepturile omului. O femeie care are totul, dar nu a uitat de unde a plecat. A înființat Desert Flower Foundation, menită să promoveze drepturile femeilor în Africa.

 

Eu sunt Malala, Malala Yousafzai

O altă carte despre o fată care a învins viaţa, regulile, regimul şi a făcut istorie. Cine este Malala? O fată simplă căreia îi place să-și trosnească degetele, să învețe limba engleză și să citească. Malala este vocea unui întreg popor care, de frică, a tăcut vreme de ani întregi. Malala este fata care, deși a fost împușcată de talibani, a încercat din răsputeri să supravieţuiască, pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea pe această lume: de a promova educaţia în rândul femeilor. Și a reușit. A reușit să lupte cu oameni răi și periculoși, având o singură armă: inteligența.  Tânăra a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014 , iar în prezent trăieşte în exil la Birmingham, UK.

Sursa foto: arhiva personală

Paulina Gușan

 

 

 

asadfdgfnm
2019-04-04 11:21:00
Recomandările lui Alexandru Bordea: 3 cărți de educație financiară
Educația financiară este abilitatea de a învăța cum să câștigi bani, cum să-i administrezi și cum să-i cheltuiești cu măsură. Dezvoltarea cunoștințelor și obiceiurilor financiare în rândul tinerilor este o necesitate, deși în școală nimeni nu te învață cum se face asta. Alexandru Bordea, co-fondator și trainer Angry Business, îți recomandă 3 cărți despre educația financiară pe care ar trebui să le citească tinerii și să deprindă instrumentele care le vor fi utile pentru viața de adult.
Detalii: Cărți
safghgjklj

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.