Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  Destinul Vittorie. Scrisul - portița de scăpare într-o lume unde eu dețin echilibrul

Destinul Vittorie. Scrisul - portița de scăpare într-o lume unde eu dețin echilibrul imprimare

03.06.2019  

Ilinca Fiodorov, studentă în anul I a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, este tânăra care poartă dragostea scrisului în suflet și în iarna anului trecut apare cartea de debut a acesteia - „Destinul Vittoriei”.

 „Destinul Vittoriei” este cartea scrisă de Ilinca la vârsta de 17 ani, publicarea căreia a devenit posibilă datorită concursului inițiat de fundația Edelweiss, „Viitorul țării mele sunt eu”.

„Inițial a fost un concurs inițiat de fundația Edelweiss, „Viitorul țării mele sunt eu”. Directoarea liceului m-a anunțat despre el și m-a convins sa încerc. Ca mai apoi cei 100 de elevi, printre care și eu, am primit o bursa de 500 lei lunar pentru perioada unui an de studii. Și in urma unor convorbiri, din cei 100 am fost selectați 3 persoane, în urma căror mi s-a promis că-mi vor edita cartea. Eseul meu a fost bazat pe dezvoltarea domeniului cultural în Republica Moldova. Cartea a fost editată în 500 de exemplare. Iar acum cartea este disponibilă pentru cititori în librăriile online și urmează în Pro Noi și Librarius.”

„Titlul romanului este unul sugestiv, semnifică întreaga existența a personajului principal. Viața ei nu se stinge ca flacăra, ci se menţine în întuneric, pulsând cu o sursă nebună dorinţa de a trăi. Vittoria mea nu are nici-o legătură cu Vitoria Lipan. Vittoria cu doi de „t” este un destin ce și-a urmat calea.”, a precizat Ilinca.

Cartea „Destinul Vittoriei nu este doar cartea de debut a Ilincăi, dar și ceva foarte apropiat sufletului:

„Personajele nu sunt eu și nici nu sunt trăirile mele și mulți nu înțeleg acest lucru și o confunda ca și o scurta istorioara despre cum sunt sau as vrea sa fiu. Am muncit un an întreg la ea, sunt gândurile mele, sunt emoțiile mele, lacrimile mele. Am râs împreună cu personajele, am plâns odată cu ele și le-am simțit toate sentimentele. Este o parte din sufletul meu și cel mai greu a fost sa pun ultimul punct.”

La întrebarea dacă ar vrea să se afirme și în continuare ca scriitoare, Ilinca vine cu răspunsul:

„Scriu doar proză, poezia este prea simplă pentru mine. Am nevoie de propoziții întregi pentru a pătrunde în esență. Prin proză reușesc sa conturez o lume aparte, una în care eu pot să-mi modelez personajele, astfel încât ele să prezinte o lecție de viață. Posibil sa revin cu o continuare cândva. Tind sa mă dezvolt ca scriitoare, dar am o cale lunga de urmat. Scriu din plăcere și are un efect terapeutic asupra mea, mă calmează. Este portița mea de scăpare într-o lume unde eu dețin echilibrul.”

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.