Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  Recomandările lui Doru Curoșu: 5 cărți pentru dezvoltarea personală a tinerilor

Recomandările lui Doru Curoșu: 5 cărți pentru dezvoltarea personală a tinerilor imprimare

19.08.2019  

Tânăr activ, trainer și unul dintre tinerii nominalizați de către revista Forbes în clasamentul 30 Under 30, Doru Curoșu ne recomandă 5 cărți pe care fiecare tânăr ar trebui să le citească. Fie că sunt biografii, istorii bazate pe fapte reale, acestea vor avea un rol important în dezvoltarea fiecăruia. Care sunt acestea și de ce ar trebui să le citiți, vedeți mai jos.

Deși acum câțiva ani citeam foarte multe cărți de dezvoltare personală acum m-am lăsat cucerit de cărțile, istoriile bazate pe fapte reale, biografii, povești inspiraționale. E greu să alegi 5 cărți care ar fi pe gustul oricui, există o varietate de preferințe în funcție de interes și de stare probabil. De aceea, propun o listă de cărți din atât din domeniul dezvoltării personale, cât și povești reale care, pur și simplu, m-au marcat.

Dacă ar fi să aleg 5 cărți care mi-au plăcut și merită să le citească orice tânăr, aș începe cu „Eficiența în 7 drepte” de Stephen Covey. O carte care se citește ușor și are cele mai simple și practice sugestii cum să-ți modelezi personalitatea astfel încât să fii proactiv, flexibil la provocări și oportunități, dar și cum să pui bazele leadershipului personal.

 O altă carte care e și mai simplă, se citește în 2-3 ore, fiind prima carte pe care o recomand oricui. „Cine mi-a luat cașcavalul?” este o poveste creată de dr. Spencer Johnson pentru a-l ajuta să facă față unei schimbări dificile din viața sa. După aproape zece ani, cartea se numără printre primele 10 cele mai citite titluri din lume. O asemenea performanță se datorează faptului că autorul reușește să pună la dispoziția cititorului o imagine realistă despre felul în care pot fi abordate schimbările care intervin în viața fiecăruia, în timpurile noastre. La fel drept replica puteți citi cartea ”Eu ți-am furat cașcavalul!”

Cea de-a treia carte pe care aș recomanda-o ar fi cea a lui Daniel Goleman, care a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane: Inteligența Emoțională (EQ).

 „Inteligența emoțională” presupune în primul rând conștientizare de sine, autodisciplină și empatie. Ea divulgă felul în care ne controlăm impulsurile și sentimentele în diferite situații. La fel, mai nou, același autor vorbește despre Inteligența Socială, Inteligența Economică, Inteligența Ecologică.

Recent am citit o carte dintr-o suflare și am rămas marcat de povestea din spatele acesteia – „Omul în căutarea sensului vieții”. Frankl, un psihiatru evreu a supraviețuit terorii a patru lagăre naziste din al II-lea Război Mondial. În cartea sa își povestește istoria vieții în lagărele naziste și analizează subtil de ce unii prizonieri din lagăre au supraviețuit și alții nu. În final, cei care au reușit să treacă de evenimentele terifiante pe care le trăiau zi de zi au mers mai departe și au trăit mult timp după acestea.

 Cea de-a cincea carte, care se găsește un pic mai greu, dar autorul căreia, Malcolm Gladwell, are o serie impresionantă de cărți cu idei interesante ce merită citite, este „Excepționalii”. Recomand această carte foarte mult pentru înțelegerea contextului dezvoltării personale. Te poți dezvolta foarte greu personal, dacă ai în jur persoane care te limitează și te constrâng. Te poți dezvolta foarte mult și foarte repede dacă persoanele din jurul tău sunt și ele persoane care au ca și strategie de explorare a potențialului propriu - dezvoltare personală.

 

Sursa foto: Doru Curoșu


EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.