Prima pagină / Lucruri / Cărți  /  Grigore Vieru - poetul secolului grăbit

Grigore Vieru - poetul secolului grăbit imprimare

Expoziție de omagiere a 85 ani de la nașterea marelui poet

14.02.2020  

Cu prilejul consemnării a 85 ani de la nașterea marelui poet, Grigore Vieru, în incinta Bibliotecii Naționale este inaugurată expoziția „Grigore Vieru - poetul secolului grăbit”, care cuprinde circa 150 de lucrări semnate de poet.

Evenimentul de omagiere a început cu un recital desfășurat la „masa tăcerii” de către elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. „Ne-am gândit să improvizăm masa tăcerii a lui Brâncuși, masa fiind simbolul poetului al creatorului și în jur cele 12 scaune, care la Brâncuși înseamnă cei 12 apostoli, iar noi am încercat să fixăm pentru fiecare scaun un motiv vierean”, a precizat Viorica Bolocan, profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic  „Mircea Eliade”.

În vitrine găsiți toată opera lui Vieru, ce s-a scris despre Vieru, cărțile de debut, ediții bibliofile care se păstrează la carte veche și rară, discurile de vinil.

Despre relație „deosebită” a Bibliotecii Naționale cu Grigore Vieru ne-a relatat directorul general al bibliotecii, Elena Pintilei:

„Pe parcursul anilor Grigore Vieru s-a atașat de Biblioteca Națională unde se întâlnea și reîntâlnea cu frații săi de condei, cât și cu cititorul. Sunt martoră la mai multe întâlniri a lui Grigore Vieru aici în Biblioteca Națională, care era timid și foarte bun la suflet, avea o privire caldă, și își iubea cititorul. Venea des, doar că era o persoană foarte timidă și practic neobservat intra în bibliotecă, fără să facă multă gălăgie în jurul său. A rămas pentru noi ctitorul fidel al Bibliotecii Naționale și un prieten bun, de suflet”.

Despre Vieru Iulian Filip spune - „Citiți-l!” și ne-a îndemnat „să-l răsfoim nu doar pe 14 februarie, sau pornind de la alte ghionturi calendaristice”.

Al doilea an consecutiv împreună cu admiratorii scrierilor vierene, soția lui Grigoe Vieru, Raisa Vieru și fiul acestora, Călin Vieru, sunt la Biblioteca Națională, și împărtășă cu cei prezenți amintiri din viața poetului Grigore Vieru, tatăl Grigore Vieru și soțului Grigore Vieru.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Alexei Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.