Prima pagină / Oameni / Business  /  Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultant fiscal în Italia

Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultant fiscal în Italia imprimare

03.03.2017  

Galia Sava este moldoveanca din Pohrebea, Dubăsari care în 2004, la vârsta de 26 de ani, a ales să-și schimbe cursul vieții urmând drumul spre capitala culturii europene - Roma, Italia. Datorită perseverenței a reușit să treacă peste toate barierele pe care le întâlnesc majoritatea migranților. În 2009 a obținut primul permis de ședere, după care s-a înscris la Institutul Tehnic Comercial „Leonardo Da Vinci” din Roma. În 2016 a obținut echivalarea diplomei sale de studii economice din Moldova, fapt ce i-a permis înscrierea la Facultatea de Economie a Universități Roma Tre pe care a absolvit-o cu succes, obținând diploma de magistru. În prezent, este consultant fiscal și colaborator-voluntar al patronatului Epaca, unde oferă servicii fiscale, atât concetățenilor noștri, cât și altor naționalități.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Drumul spre Italia a început în 2007, la vârsta de 26 de ani...”

„Am înfruntat toate greutățile întâlnite de majoritatea migranților: adaptarea la un nou mod de viață, la o societate nouă, la un nou statut social și am început noua viață cu frecventarea Caritasului, a cursurilor de limbă italiană pentru străini și petrecând timpul meu liber la bibliotecă. În 2009 am obținut primul permis de ședere, după care m-am înscris la Institutul Tehnic Comercial Leonardo „Da Vinci” din Roma. Aveam obiectivul de a cunoaste mai bine disciplinile tehnice, economice și juridice în noua țară de reședință pentru a putea continua, ulterior, studiile la universitate”.

fghjk

„M-am înscris la Institutul „Leonardo Da Vinci” direct în anul trei. Iar la sfârșitul anului de învățământ am susținut examenele și pentru anul patru, trecand astfel direct în anul cinci des studii! Ulterior, am obținut echivalarea diplomei mele de studii economice din Moldova, fapt care mi-a permis înscrierea la Facultatea de Economie a Universitatii Roma Tre, pe care am absolvit-o cu succes și am primit diploma de magistru, în 2016. Deci, un alt obiectiv important realizat în viață conform devizei mele: obiectiv + actiune = rezultat! Dacă încep să fac ceva, depun tot efortul pentru a obtine un rezultat. Cred foarte mult în puterea mea pentru că aceasta nu m-a trădat niciodată”.

„În Italia am făcut mai multe tipuri de muncă, însă datorită perseverenței am reușit să deschid un oficiu la Roma”.

Ajunsă în Italia, am simtit lipsa părinților și a afectelor de acasă. Primii doi ani m-am aflat chiar cu ședere ilegală. Asfel, am realizat că dacă îmi doresc să continui munca pe care am facut-o în țara mea, atunci trebuie să dobândesc neaparat noi cunoștințe pentru a mă recalifica și pentru a realiza dorința mea de a avea profesia de contabil în Italia.

Datorită perseverenței și determinării, am reușit să deschid un oficiu la Roma în 2012. Din 2016 activez și la Milano în calitate de consultant fiscal și colaborator-voluntar al patronatului Epaca, unde ofer servicii fiscale, atât concetățenilor noștri, cât altor naționalități.

Ofer multe consultații telefonice și am reușit să devin un punct de referință pentru mulți conaționalii, atât din Roma, împrejurări, cât și din Nordul Italiei precum: Padova, Milano, Verona, Torino. Deseori, devin și un sprijin moral pentru femeile noastre, în cazul când rămân fară muncă sau sunt umilite.

Clienții mei sunt familii care solicită orice tip de rambursări și susținere din partea statului. Fac pentru cetatenii noștrii declarația pe venit, recalculări ale salariilor; pentru studenti – acte pentru burse de studii, iar pentru pensionari – solicitari de acte pentru pensie.

Serviciile mele sunt completate de asistența legală, juridică, oferite de colega mea, avocat de profesie; serviii de traducere și altele, propuse de colaboratorii externi, în funcție de caz.

dfghjk

„Sunt și ideatorul unui șir de întâlniri informaționale pentru ca oamenii să-și cunoască mai bine drepturile”.

„Eu îmi cunosc drepturile”  este o campanie de informare dedicată femeilor noastre din Roma și Milano, angajate în sfera domestică.

Campania continuă și în acest an, deoarece legile se shimbă și cetațenii solicită aceste întâlniri pentru că au nevoie de a cunoaște mai mult despre de contractele de muncă, despre declarația pe venit, drepturile și obligațiile de muncitor, s.a. Sunt organizatoarea cursul pentru îngrijitoare „Training pentru asistenți domiciliari la Roma”. Am fost unul dintre organizatorii cursului de dicție pentru un discurs public cu Vera Nastasiu. Am susținut și susțin și în continuare diverse campanii de binefacere, fac volontariat.

Iscusința de structurare și coordonare este asimilată în cadrul numeroaselor întâlniri de afaceri, ca de exemplu: relații colaborative stabilite cu Managerul CafConfsal al Băncii Italiene, relații de parteneriat cu Managerul Patronatului Epaca, Coldiretti, cursuri de creștere profesională  și seminare în timpul studiilor universitare aici la Roma.

dfgh

„Am plecat de acasă pentru a cunoaște alte societăți și pentru a acumula o altă experiență”

Sunt mulțumită de ceea ce am realizat, sunt mândră de cunoștințele acumulate în capitala culturii europene. Consider că studiile obținute aici, participarea activă la viața economico-socială în Italia și în cadrul comunitățiilor, m-au ajutat să obțin un bagaj de cunoștințe și experiențe destul de bogat. Mi-aș dori nespus de mult să pot împărtăși cu cei de acasă, noile idei, sugestii, planificări și strategii pe plan economic și social. Datorită universității am studiat biografiile multor antreprenori, fapt care m-a ajutat să schimb multe viziuni din viață. Am înțeles că orice problemă are nu doar minim două soluții, cum consideram anterior, însă cu mult mai multe!

Vorba lui Henry Ford:Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău”. Aș dori să dau un sfat celor care vor citi: „Nu te concentra asupra problemei, concentrează-te asupra soluției și gândește-te cu previziuni pe termen lung”.

fgiolș

„Îmi iubesc foarte mult părinții, lor le datorez tot ce am”.

Perseveranța cred că am moștenit-o de la mămica mea pe care o compar cu o albină. Mi-aș dori să fim împreună, ei însă sunt în Moldova și abia aștept să merg acasă în vacanță. Îmi iubesc fratele care e la Roma din 2015, deseori mă susține și mă ajută cu fapte și sfaturi. Mă mândresc că sunt moldoveancă și că vin dintr-un sat din centrul Moldovei, salut Pohrebea, Dubăsari, unde lumea este simplă și bună la suflet. Multumesc profesorilor și colegilor de școală, de la universitate, prietenilor din copilărie și prietenilor actuali că fac parte din viața mea.

ghjklș

„Visul meu este de a avea o familie frumoasă și sănătoasă”.

O familie bazată pe respect și dragoste reciprocă, copii minunați pe care mă voi strădui să-i cresc cu principii bune de corectitudine, bunăstare spirituală și de a avea succes în munca pe care o fac zi de zi cu mare sârguință și dragoste”, povestește Galia Sava pentru Stiripozitive.eu.

Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultat fiscal în Italia Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultat fiscal în Italia Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultat fiscal în Italia Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultat fiscal în Italia Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultat fiscal în Italia Galia Sava, moldoveanca de succes care a reușit să devină consultat fiscal în Italia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.