Prima pagină / Oameni / Business  /  Maria și Pavel Țirchi: oameni pozitivi la „Festivalul Cartofului 2012”

Maria și Pavel Țirchi: oameni pozitivi la „Festivalul Cartofului 2012” imprimare

O reușită care se bazează pe muncă, pasiune și investiții în tehnologii și oameni

10.11.2012  

Sunt peste două decenii de când fac această muncă împreună, însă la un asemenea eveniment participă pentru prima oară. Maria și Pavel Țirchi sunt producători agricoli de la Rediul Mare, raionul Ocnița, și participă în această duminică la prima ediție a „Festivalului Cartofului” din Moldova.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Bucuria noastră cea mai mare legată de cartofi este atunci când vezi că produsul este solicitat pe piață", afirmă Pavel Țirchi, care muncește, împreună cu soția sa, Maria, într-o afacere lansată încă în 1990.

„Ce altceva poate fi mai important decât faptul că oamenii vin să cumpere cartofi tocmai de la tine pentru că s-au convins că sunt de calitate!", exclamă Pavel Țirchi, directorul de la „Palmoc Agro SRL SC", o companie agricolă din nordul țării specializată în producere de cartof, ceapă, semințe de soia. În 2004 „Palmoc Agro” a obținut trofeul fermierul anului la expoziția-târg „Farmer 2004”.

În timp ce directorul este preocupat mai ales de tehnologii noi și de perspectiva afacerii, Maria Țirchi este responsabilă acolo, la Rediul Mare, de organizare și producere. Mărturia lor comună este că ei fac cu adevărat ceea ce le place.

Cei care îi cunosc pot confirmă că investesc muncă, pasiune, grijă și mulți bani în tehnologii pentru a crește un produs de calitate. Acestea sunt câteva dintre elementele din care se construiește succesul într-un domeniu atât de complex și imprevizibil cum este agricultura Moldovei.

Iar în cazul producătorilor de cartofi Maria și Pavel Țirchi mersul înainte se datorează și colaborării inițiate cu Institutul Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Brașov, și vizitelor de documentare la fermierii din Olanda, „care nu depind de vreme - ploi, secetă, înghețuri, unde există condiții de muncă și de utilizare a tehnologiilor avansate, iar statul le acordă o grămadă de subvenții".

Mersul înainte al unor asemenea producători agricoli se datorează mai ales înțelegerii faptului că pentru reușită trebuie să muncești, iar succesul trebuie planificat.

„Cartoful astăzi necesită hotărâre, asocierea producătorilor, infrastructură și susținere din partea statului", acesta este mesajul pe care îl vor împărtăși - cu colegii, cu vizitatorii și cu autoritățile - la Corjeuți, Briceni, la „Festivalului Cartofului", Maria și Pavel Țirchi de la Rediul Mare.

Imagine din arhiva sentimentală a familiei Țirchi: Maria și Pavel în ziua căsătoriei în 1971, în satul Răzeni, Ialoveni. Producătorul agricol Pavel Țirchi în tinerețe. Maria Țirchi. O poză din arhiva sentimentală a familiei. Eroii „Știrilor pozitive” - producătorii agricoli Maria și Pavel Țirchi din satul Rediul Mare, raionul Ocnița - au devenit laureați ai „Festivalului Cartofului 2012”.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.