Prima pagină / Oameni / Business  /  (Video) La Dolce Vita, seară gourmet în stil italian, inspirată din natura locală

(Video) La Dolce Vita, seară gourmet în stil italian, inspirată din natura locală imprimare

29.06.2018  

Hostaria Amarcord și naturista Aurelia Guzun şi-au adunat prietenii la o seară gourmet cu meniu italian și ingrediente din flora spontană moldovenească.

O seară gourmet cu bucate italienești asezonate cu flori comestibile și pomușoare și cu degustare de dulceață din flori a avut loc la restaurantul italian Hostaria Amarcord din Chişinău. Iar gazdele evenimentului - Giuliano Valter Casella și Doina Ceochină - au propus oaspeţilor o mulţime de arome și gusturi naturale cu ajutorul plantelor vii și uscate, culese de naturista Aurelia Guzun.

Participanţii evenimentul intitulat „La Dolce Vita” au învățat cum să-și aleagă cu ajutorul mirosului plantele medicinale care li se potrivesc, cum să le combine şi cum să le infuzeze.

Fiecare dintre cei prezenţi şi-a preparat infuzia potrivită şi a savurat-o împreună cu dulceţurile din flori: trandafir, iasomie, bujor roz, salcâm şi sirop de muguri de pin, preparate de naturistă.

Bucătarul-şef Giuliano Valter Casella a pus în valoare plantele considerate „salbatice" dar comestibile, realizând un meniu italian inspirat de natură. Risotto cu lavada, salata din iarbă grasă și măcrişul iepurelui cu flori de castravete, nalbă și gălbenele, prepeliță cu sos de fragi şi înghețată de agude.

Scopul evenimentului a fost de a demonstra oamenilor că plantele din flora spontană şi florile care ne înconjoară pot fi comestibile si pot fi folosite în bucătăria fiecăruia, fiind combinate cu alimentele preferate. Plantele din flora spontana se regăsesc nu doar în cosmetologie, parfumerie și în calitate de decor, unele dintre ele sunt comestibile.

E.S. Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Moldova, a mărturisit că a avut „o experiență foarte interesantă de a mirosi și a simți parfumul diferitelor plante din Moldova și a înțelege care sunt mai potrivite pentru mine".

„Toate aromele sunt interesante pentru mine și cel mai mult mai mult mi-a plăcut siropul de pin, pentru că îmi amintește de Italia și anume de partea mediteraneeană a țării. Acestea îmi aduc aminte de copilăria mea", a afirmat doamna Valeria Biagiotti.

Participanţii au aflat că fiecare om poate să-şi aleagă cu ajutorul mirosului plantele vindecătoare care i se potrivesc. Pentru a descoperi mirosul adevărat al plantelor, e nevoie să le uscăm în încăperi întunecate bine aerisite. Apoi plantele uscate sunt fărâmițate şi mirosite fiecare în parte. O plantă potrivită care ne vindecă are un miros plăcut, răcoros, uşor şi proaspăt. Prin această metodă fiecare persoană testează şi alege plantele care îl vindecă. Testarea şi alegerea ierburilor se face numai cu produse uscate şi este întotdeauna individuală.

Cei prezenți la eveniment au avut posibilitatea să se delecteze cu un pahar de Sangria (vin roșu cu fructe), muzică bună și, desigur, bucate italienești asezonate cu plante moldovenești.

Reportaj de Dumitrița Gîrneț și Alex Gurduza

Imagini de Alex Gurduza, Maia Lefter și Mihaela Cîrnov-Savca

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.