Prima pagină / Oameni / Business  /  Interviu cu Diana Garabadji: „Copiii sunt sursa mea de inspirație”

Interviu cu Diana Garabadji: „Copiii sunt sursa mea de inspirație” imprimare

15.05.2020  

Diana Garabadji este soție, mamă a doi copii, are 32 ani şi este din satul Drujba, raionul Ungheni. A studiat Industria ușoară la UTM, însă în anii de studenție nu prea îi plăcea ce studiază, de aceea nu a început să coase imediat. A urmat o pauză lungă de câțiva ani, timp în care a lucrat în sfera deservirii. Apoi a făcut iar cursuri de cusut şi după o altă pauză de câțiva ani, când s-a născut primul copil, a început să confecționeze primele seturi de haine mamă fiică. Acum este în Marea Britanie şi coase seturi la comandă mamă-fiică-fiu.

- Care este cheia succesului tău, pentru că ești femeie în afacere pe lângă soție şi mamă a doi copii minunați?

- Armonia în familie este secretul meu. Ne-am creat cu soțul un set de reguli nescrise care ne ajută să păstrăm echilibrul. Cu toate că suntem diferiți, avem aceeași direcție. Am învățat să comunicăm şi să colaborăm astfel încât să fim productivi. Sunt curajoasă şi încrezătoare în sine şi știu cum să trec prin greutăți astfel încât să ajung acolo unde îmi doresc. 

- Cum te simți în Marea Britanie? Este greu să te faci remarcată la început de drum?

- Mă simt foarte bine aici, ca acasă. Sunt înconjurată de oameni pozitivi şi mi-e ușor să intru în contact cu ei, cu toate că ştiu mai mult să ascult decât să vorbesc engleza. Am fost mai tot timpul în centrul atenției, datorită seturilor de hăinuțe pe care le purtam la fiecare ieșire, astfel nu mi-a fost atât de greu să nu fiu observată. Chiar şi șoferii de autobuz ne făceau adesea complimente. Oamenii des se opreau sau întorceau capul ca să ne admire. În mediul online am fost observată la fel datorită grupurilor de mămici din UK.

 - Ce trebuie să facă o antreprenoare la început de drum pentru a reuși tot ceea ce și-a propus? 

- Să fie curajoasă, adică să nu-i fie frică să viseze, să-şi imagineze cine ar vrea să devină în viitor. Să planifice şi să lucreze mult şi să știe că planul nu trebuie să fie neapărat perfect. Important este să te poți adapta în orice situație. „Destinația e una, căi sunt mai multe”.

- Ce piedici apar în îndeplinirea visului de a deveni creator de haine și care sunt secretele unui business de succes?

- Banii, pentru că ai nevoie de investiții la început de drum. Aparataj şi multă, multă stofă pentru experimente care nu aduc niciun venit. Timp, pentru că trebuie mult să experimentezi până ajungi să fii meșter în domeniu, adică să creezi produs de calitate. Încă nu am ajuns să am un business de succes, însă spre asta merg şi cred că este  nevoie de curaj şi perseverență.

- Unde confecționezi aceste seturi de haine, acasă sau ai un atelier special?

- Lucrez de acasă, într-un mic atelier improvizat. Nu am la moment lucrători, lucrez singură. Nu este deloc ușor în schimb pot face pauze scurte pentru a-mi giugiuli copiii. Visez să am atelier mare, mulți lucrători astfel încât să aduc mai multă valoare şi să fac fericită cât mai multă lume.

- Cine sau ce te inspiră cel mai mult?

- Copiii sunt sursa mea de inspirație. Dacă nu erau ei, nu ştiu dacă aș mai fi început să cos vreodată.

- Creațiile tale au concepte puternice și expresive. Sunt rezultatul unei gândiri elaborate sau al unei inspirații spontane?

Este mai mult inspirație spontana. Totul depinde de stofa pe care o am. Dacă nu merge vorba de o comandă pe care trebuie s-o efectuez, nu ştiu cu ce voi ieși la sfârșit de zi. Deseori sunt atât de incitată de rezultat încât nu-mi vine să cred că eu am putut să fac așa ceva.

- Cum ai descrie într-un singur cuvânt creațiile tale şi de ce?

- Nu pot descrie într-un singur cuvânt, dar în 3: Simplitate, Comoditate, Stil.

- Ce materiale preferi să folosești în creațiile tale?

Colorate. Optez la moment mai mult pentru stofa naturală, ca inul şi bumbacul.

- Care este cel mai apreciat obiect vestimentar creat de tine?

Nu pot spune că iese ceva în evidență. Toate seturile de haine confecționate sunt apreciate în egală măsură.

- Cât timp îți ia să schițezi tot ce e în mintea ta pentru un obiect vestimentar nou?

- Am nevoie de o noapte, iar dimineața când mă trezesc confecționez haina care m-am gândit toată noaptea la ea pas cu pas.

- Care e piesa ta vestimentara preferată?

Paltoanele în set şi vestele în set. Acestea nu sunt atât de ușor de găsit în vânzare. Îmi place ideea că pot să aleg stofa preferată şi să cos modelul dorit de paltoane sau veste.

- Care sunt designerii, site-urile de modă, cărțile şi revistele de specialitate care îți plac cel mai mult?

Din lipsa de timp nu urmăresc alţi designeri. Însă nu pot spune că nu mă inspir de la altcineva. Orice ținută pe care o văd când ies undeva, sau în mediul online şi care o apreciez în mod conștient sau inconștient, este produsul oricărui designer. Astfel se creează şi se consolidează propria viziune despre cum ar trebui să fie o ținută perfectă.

 

Fotografii: Arhiva personală

Parascovia Caț, stagiară 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.