Prima pagină / Oameni / Business  /  Daniela Cheltuitor, tânără antreprenoare: „Fă în viață ceea ce îți place, doar atunci vei reuși și te vei simți împlinit”

Daniela Cheltuitor, tânără antreprenoare: „Fă în viață ceea ce îți place, doar atunci vei reuși și te vei simți împlinit” imprimare

15.05.2020  

Daniela Cheltuitor este o tânără antreprenoare, care la a ei 23 de ani are o afacere în Republica Moldova - „DANIELLEFLEURS”. Tânăra este din orașul Chișinău, satul Colonița şi a finisat Liceul teoretic Gheorghe Ghimpu din Colonița, după care a urmat Facultatea de Drept la USM, iar la moment îşi face studiile Masterat la USM - Drept Vamal. Este o fire cu calități multilaterale, iar gustul inedit pentru frumos i-a apărut după clasele primare, atunci când a început să combine hainele mai deosebit decât alții, culorile și tot ceea ce ține de creativitate.

În anul 3 de facultate, la început de an a mers la nunta verișoarei ei, unde  a făcut prima compoziție de flori, un coș din trandafiri combinat cu florile sezonului de vară. Atunci a fost momentul în care Daniela a înțeles ce-i place să facă cu adevărat și ce ar dori să dezvolte mai departe. 

„Primul pas de la pasiune la afacere l-am făcut după această compoziție, când prietenii mei s-au adresat cu rugămintea să le fac ceva asemănător pentru iubitele lor şi atunci am realizat momentul de plăcere enormă, când am văzut ce frumusețe s-a primit la final și câtă satisfacție mi-a adus întregul proces.

Pe lângă facultate, zi de zi după universitate veneam acasă și îmi ajutam părinții la lucru pe deal, fiind de profesie agricultori ambii. Când a ajuns momentul să le spun căci uite eu sunt ocupată și merg să realizez o comandă cu flori, ei s-au uitat foarte straniu la acest lucru și de la început chiar nu erau foarte entuziasmați”, ne povestește Daniela.

Susținerea a fost un imbold foarte important pentru începutul Danielei în afacerea ei.

„La început, cea mai mare susținere am primit-o de la prietenul meu, el mereu a crezut în mine și în ideile mele. El a fost cel care m-a ajutat mereu și până în ziua de astăzi crede în mine. Cea mai mare dificultate de până acum este faptul că nu am încă un locușor al meu unde să pot să-mi realizez toate ideile și gândurile, dar în curând sper să deschid în Chișinău  și un salon cu denumirea „DanielleFleurs”.

Părinții pentru Daniela au fost, sunt şi vor fi mereu un exemplu demn de urmat.

„Nu am un motto după care îmi ghidez viața, un exemplu mare pentru mine sunt părinții, ei mereu îmi vâră în cap căci trebuie să fii om indiferent de situație, căci totul în viață se întoarce. Bine faci bine găsești, pentru a obține ceva în viață trebuie să muncești cinstit și cel mai important, tot ce faci, fă din plăcere, doar atunci vei reuși. Părinții pentru mine sunt un exemplu și datorită lor sunt ceea ce sunt acum”.

Cum a fost începutul Danielei într-o afacere bine pusă pe picioare „Pofta vine mâncând, așa e şi în domeniul business-ului”.

„Cel mai greu moment este începutul, anume pasul de a începe și a investi în afacerea care vrei să o pornești, frica asta e și problema la toți oamenii. Pofta vine mâncând, așa e și în domeniul business-ului. Eu mă conduc după principiul că tot de ce am apuc trebuie să duc la bun sfârșit, indiferent că îmi place sau nu, și dacă ai început ceva, mergi până la final. Niciodată nu mă gândesc că dacă nu-mi va reuși, mereu persistă gândul că vreau să funcționeze”.

Cum a reușit să ajungă o antreprenoare la vârsta de 23 de ani şi ce dificultăți a întâlnit la început afacerii, Daniela ne spune:

„Să fii o tânără antreprenoare la noi în Republica Moldova sună destul de ridicol pentru mulți, mai ales pentru bărbați. Nu am făcut studii în  acest domeniu și nici părinții mei, dar caracterul de antreprenoare îl am de la părinți, multe lucruri le-am învățat de la ei, cel mai important trebuie să fii descurcăreață, să nu atragi atenția la vorbe, că la noi invidia e pe primul loc, dacă nu ai acest criteriu probabil e foarte greu să începi ceva.

Pentru mine o problemă foarte mare a fost ceea că nu aveam destule resurse financiare care să le investesc în reclamă și materialele cu care să-mi fac lucru mai ușor, am început totul de la 0, pas cu pas, toți banii care îi făceam la părinții mei îi investeam din nou în afacere, multe lucruri nu puteam să mi le permit din start, ceea ce m-a făcut să mă gândesc cum să mă dezvolt mai mult și mai mult”.

La întrebarea în ce constă afacerea ei şi cum aduce zâmbetul pe buzele clienților, Daniela ne spune: „Businessul meu constă în a face oamenii fericiți prin surprizele personalizate care le aduc zi de zi. Cea mai mare provocare la moment este să-mi deschid un salon cu flori, după care și o franciză. Cea mai mare satisfacție este zâmbetul persoanei în momentul când vede prima oară compoziția și surpriza oferită de mine și, desigur, rezultatul final.

„Una din greșelile mele este că am încredere în oameni și chiar dacă de multe ori am rămas dezamăgită, totuși continui să cred. Eu cred că binele se atrage la oamenii buni și fericirea nu consta doar în bani, pentru mine fericirea este familia și oamenii dragi să îmi fie mereu alături, în rest pe toate le vom reuși cu timpul. Pentru a menține o afacere la noi în țară trebuie mereu să implementezi ceva nou, pentru a intriga și interesa consumatorul, dar pentru asta trebuie să iubești lucrul tău, doar atunci când iubești ceea ce faci, ideile vin de la sine. Desigur concurența este spiritul pieței și dacă vei dori mereu să fii primul, vei munci în continuu, oamenii sunt deprinși să nu investească, dar doar să aibă profit, ceea ce acum e cam greu să te menții pe piață fără investiții”, povestește Daniela.

Cum vede Daniela femeia în afaceri:

„Să fii femeie în afaceri este foarte greu, eu am planuri foarte mari pe viitor, dar realizez căci am nevoie de foarte multă răbdare, cel mai greu lucru este să lucrezi și să conduci cu oamenii, și pentru asta trebuie să ai un caracter de piatra și să fii tare . Plus la asta invidia joacă cel mai mare rol, oamenii nu văd atunci când tu lucrezi zi și noapte, ei observa doar atunci când ai ajuns sus și în loc să te susțină, o fac invers. Nu am deschis o afacere pentru a demonstra cuiva ceva, de mică nu doream să depind de nimeni, mai ales de bărbatul care îmi va fi alături. Iubesc foarte mult independența și nu suport să fiu comandată, probabil asta și a fost unul din cele mai mari motive ca sa nu merg să lucrez la cineva sau la stat. Când am făcut practica la Facultate la Judecătorie, credeam că las universitatea din primele zile, atunci a fost unul din cele mai grele momente din viața și insuportabile, atunci am înțeles că niciodată în viață nu voi lucra la cineva”.

Pentru ea, perioada de izolare nu a fost un dezavantaj şi din contra oamenii au cunoscut-o pe Daniela mai aproape.

„În perioada de carantină am pus accent pe pagina mea personală de Instagram, oamenii m-au cunoscut mai de aproape în mediu online, de unde a și crescut încrederea lor în mine, respectiv și comenzile s-au mărit. Nu pot spune că m-a afectat perioada de carantina, chiar din contra mi-a dat idei spre realizarea unor noi planuri cu câteva proiecte interesante.

Florile mereu vor fi întrebate, încerc să le spun oamenilor că surprizele nu se fac doar într-o zi specială, dar cea mai mare plăcere o primești când persoana îți oferă atenție într-o zi simplă”.

Daniela este cunoscută nu doar la noi în țară, dar şi peste hotarele ei.

„Comenzile mele au ajuns în România chiar și torturile, dar cutiile cu flori au fost trimise cel mai des în Italia și țările din UE. Primesc multe propuneri să încerc să deschid afacerea şi în UE, dar până când vreau să mă realizez aici, aproape de părinți , prieteni și în țara care m-am născut, căci încă mai cred în ea”.

La întrebarea care a fost cea mai frumoasă reacție, bucurie a unui client, Daniela ne-a spus:

„Cea mai mare bucurie evident sunt lacrimile de fericire pe fețele oamenilor cărora le efectuez livrarea cu surpriza comandată. De multe ori ieșeam pe poartă și îmi curgeau și mie lacrimile, aceste momente nu le pot descrie, sunt momente care îmi dau putere pentru a merge mai departe spre noi orizonturi și idei”.

Visurile Danielei pentru viitorul apropiat: „Vreau să deschid un salon de flori, apoi o franciză la noi în țara, după care în România. Vreau să mă implic în câteva proiecte de binefacere și desigur să călătoresc cât mai mult, să cunosc oameni noi, locuri noi, doar atunci mă încarc cu energie și îmi apar idei noi și frumoase.”

„Trebuie să te bazezi doar pe tine, nu lăsa ceea ce poți face astăzi pentru mâine și cel mai important, fă în viață ceea ce îți place, doar atunci vei reuși și te vei simți împlinit”.

 

Fotografii: Arhiva personală

Parascovia Caț, stagiară

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.