Prima pagină / Oameni / Business  /  Andrei Crigan: Recomandarea mea pentru antreprenorii mici ar fi să treacă peste bariera geografică și să tindă spre o piață cu capacitatea de plată mai mare

Andrei Crigan: Recomandarea mea pentru antreprenorii mici ar fi să treacă peste bariera geografică și să tindă spre o piață cu capacitatea de plată mai mare imprimare

05.11.2020  

Partenerul Companiei Gateway & Partners Moldova și Gateway & Partners România, specializată în dezvoltarea internațională a exportatorilor locali, Andrei Crigan, vine cu un set de recomandări pentru persoanele cu o afacere în curs de dezvoltare. Andrei Crigan având o experiență în domeniul consultanței de peste zece ani, am încercat să venim cu unele informații utile în cazul micilor producători care și-au început afacerea din pasiune și să descoperim pasiunile de la care a pornit afacerea sa.

- Care sunt stereotipurile și/sau prejudecățile pe care le combateți atunci când consultați o persoană nouă în domeniul afacerilor?

- Mai rar consult persoane noi în domeniul afacerilor, de regulă sunt antreprenori care deja au afaceri sau pot fi la început de cale, dar au și o experiență în spate. Dacă stau să mă gândesc, cred că cel mai frecvent oamenii consideră că banii sunt greu de găsit sau cred că doar cu bani poți începe. Sunt afaceri, cum este consultanța, care nu necesită sume extraordinar de mari. Banii sunt acum ușor de găsit, trebuie doar să știi să îi cauți făcând o mică analiză, băncile comerciale oferă acum doar cu buletinul credite de  până la 100 de mii de lei.

În alte circumstanțe, eu cred că 80-90% din antreprenorii din Republica Moldova consideră că consultanții sunt „vânzători de aer”, nu doar antreprenorii care sunt începători, dar și cei cu un venit înalt. Consultanții nu vând aer, ei vând timpul lor și experiența pe care au reușit să o acumuleze.

Pe de altă parte, mulți sunt convinși că un consultant trebuie să cunoască răspunsul la orice întrebare. Atunci când primesc o întrebare la care nu cunosc răspunsul, spun că nu cunosc răspunsul. Dacă persoana vrea neapărat să obțină răspunsul de la mine, îmi iau timp și analizez subiectul dacă ține de domeniul meu de competență. Sau dacă nu ține de domeniul meu găsesc o persoană în lista de cunoștințe și recomand să fie contactat.

Un consultant bun trebuie, cu date și cifre, să confirme ceea ce cunoști deja tu despre afacerea ta sau să infirme că planul tău de acțiuni nu este cel mai potrivit. Consultantul, ca și oricare alt antreprenor, trebuie să fie atent  la necesitățile clientului. O calitate a consultanței ar fi asumarea pentru recomandarea făcută și eficiența acesteia. Consultantul va sta lângă tine pentru a vedea cum va fi implementat sfatul care ți-a fost oferit și îți va corecta parcursul.

-  Ce lipsește micilor producători autohtoni și hand-made producătorilor atunci când este vorba de extinderea afacerii? 

- Tot ce ține de hand-made și mici producători se bazează pe capacitatea lor de a produce, pasiunea pentru crearea unui anumit produs nu poate fi transmisă tuturor. De regulă este implicată direct o persoană și membrii ei de familie sau prietenii, fiind limitați la cât pot produce ei. Dacă vrei să crești trebuie să vinzi mai mult, ca să vinzi mai mult trebuie să produci mai mult.

Piața Republicii Moldova este una mică, produsele hand-made sunt produse cu valoarea adăugată înaltă pentru cei care le fac și celor care le trezește interes. Prețul lor este mai înalt comparativ cu produsul similar fabricat în condiții industriale, multor le este pe plac, dar nu toți sunt în stare să plătească. Recomandarea mea pentru antreprenorii mici ar fi să treacă peste bariera geografică, să tindă spre o piață cu capacitatea de plată mai mare. Mediul online acum este un instrument foarte comod pentru a-ți extinde vânzările și în special peste hotarele țării, la fel, poți apela la unele magazine specializate care vor fi gata să cumpere de la tine produsul tău.

- Care ar fi, după părerea dumneavoastră, resursele nevalorificate ale Republicii Moldova în domeniul antreprenoriatului?

- Pe de-o parte, avem foarte puțini antreprenori, cred că avem cea mai mică rată a numărului de firme la 100 mii de locuitori. Când mă gândesc cine ar fi următorii antreprenori, mă gândesc la persoanele deja salariate la moment și care ar putea deveni antreprenori. Problema este că deseori cadrele deja salariate chiar nu sunt pregătite și aceasta ține de modul lor de gândire.

Totuși cea mai bună resursă pentru antreprenoriat, la etapa actuală, sunt cei mai mici, sunt elevii care merg la școală și spre regret nu li se predă antreprenoriatul și află în cel mai bun caz de la părinți care sunt antreprenori și le urmează calea, așa se dezvoltă afacerile de familie de obicei. Dacă s-ar preda la școală bazele afacerilor, antreprenoriatul s-ar dezvolta mai dinamic și ar ajunge în mase, vârsta medie a persoanelor cu afaceri active ar deveni mai fragedă. Nu toți pot deveni antreprenori, dar toți trebuie să aibă posibilitatea de a încerca.

Persoanele deja salarizate sunt greu de adaptat, ele au nevoie de confort și venit stabil, dar domeniul afacerilor presupune riscuri și necesită timp pentru ca afacerea ta să crească.

- Ați putea să faceți 5 recomandări pe care le-ați putea oferi unor persoane care încearcă să-și transforme hobby-ul într-o afacere?

- Frecvent, omenii care au un hobby pe care vor să-l transforme în afacere sunt îndrăgostiți atât de mult în el, încât cred că o să placă tuturor. Urmează să vadă câte persoane din cercul lor de cunoscuți ar fi gata să procure acest produs și la ce preț. Află care este numărul real de persoane pentru care va fi valoros hobby-ul tău, asta ar însemna să estimezi care sunt capacitățile pieții.

E important să știi ce faci și unde mergi, și să ai un om care te ghidează. Mergi la persoana care deja are o afacere în domeniul dat și află despre cum stau lucrurile într-o afacere reală. Posibil, în cazul în care persoana este foarte bună în ceea ce face, ea să nu reușească cu fluxul mare de comenzi și să accepte o propunere de colaborare. 

Hobby-lu ar însemna o activitate în afara unui serviciu de bază care este o sursă de venit stabil, nu trebuie să te avânți și să renunți la venitul de bază crezând că venitul „în perspectivă” este și cel pe care cu siguranță îl vei avea. Feedback-ul din partea clienților și numărul comenzilor în creștere ar fi indicatorii care te pot determina în perspectivă să treci de la hobby la afacere.

Până atunci, nu renunța imediat la serviciul tău, decât în momentul în care știi că poți câștiga cam aceeași bani. Acest simț este unul relativ evident, deci îți asumi oricum un risc de a eșua inițial. Dar dacă înveți din greșeli și activitatea în paralel cu serviciul, vei face mult mai lejer trecerea la antreprenoriat.

Dacă ai reușit să transformi activitatea îndrăgită în afacere gândește-te la echipa care urmează să o creezi, vezi cu cine vei munci și în ce condiții.

Promovarea este un aspect primordial. Fă-te vizibil, social media este instrumentul suficient pentru a o face, iar axarea pe mediul online te poate ajuta să te extinzi fără a fi necesare multe investiții.

Am zis mai sus despre piața locală mică, trebuie să treci dincolo de limitele de amplasare. Găsește nu neapărat clientul final, dar antreprenorul prin intermediul căreia produsul tău va ajunge la clientul final.

-  Rog să continuați afirmația: A dezvolta o afacere din pasiune înseamnă...

-... raiul antreprenoriatului, care necesită multă muncă, dar muncă plăcută.

- În contextul subiectului abordat „Making passion business”, care sunt marile pasiune ale dumneavoastră și cum v-au ajutat acestea în domeniul profesional?
- Eu am ales cu bună știință Facultatea de Finanțe, mie îmi plăceau nu atât banii ca valoare materială, cât ceea ce poate fi făcut cu ei. Antreprenorii, persoanele care dezvoltă o afacere , pot schimba spre bine aspecte cotidiene ale oamenilor cu care interacționează. Pentru mine afacerea este o cale nu doar spre binele meu personal, dar și o modalitate de a contribui la binele comun și de a împărți cu ceilalți cu succesul pe care îl am.

A doua mare pasiune este influența, influența care nu se manifestă autoritar, mă refer la influența care face oamenii să te urmeze. Nu forțezi oamenii să facă ceea ce vrei tu. Ajutând oamenii sincer să își atingă propriile interese, îi poate determina să vină alături de tine să te ajute în realizarea interesele tale, inclusiv în afaceri.

- Care sunt regulile de care vă conduceți atunci când creați o echipă?

- Înainte căutam oameni cu aceleași calități ca mine, abordarea aceasta n-a mers. Acum mă conduc de ideea de a găsi parteneri care să mă complementeze. Dacă faci un lucru prost îți ia mai mult efort până îl deprinzi ca să reușești să-l realizezi. Dacă nu am timp, eu caut oameni care pot face mai bine și mai repede ce mie nu îmi reușește și fac echipă cu ei. Explicația o găsim și în faptul că, de regulă, noi facem bine ceva pentru că ne place și dacă nu ne reușește, de regulă, nici nu ne este pe plac. Mai bine să crești în ceea ce îți reușește și îți aduce satisfacție colaborând cu oameni care sunt buni în domeniile care nu ți se potrivesc, dar se intersectează cu ce faci.

Foarte puțini antreprenori duc cont de necesitățile și interesele membrilor echipei sale, interesul unei persoane salariate nu este doar salariul. Este foarte important ca salariații să se simtă confortabili în domeniul lor de activitate. Dacă unei persoane nu îi este pe plac ceea ce face, salariul nu o va determina să rămână pentru mult timp. De la colegii cu care lucrez zi de zi încerc să aflu cu ce îi pot eu ajuta și afacerea în care suntem implicați în realizarea planurilor și viselor personale? Facem un plan personal despre cum afacerea pe care noi o dezvoltăm poate să îi ajute să fie împliniți și evident trecem la realizarea lui pas cu pas.

Cred că a fost Richard Branson care a zis: ”Ai grijă de membrii echipei tale și ei vor avea grijă de afacerea ta și implicit clienții tăi”. Încerc în toate să mă conduc de acest gând frumos și vreau să vă spun că lucrează!

Vlada Popsuico, reporter

Sursă copertă:Fb/https://bit.ly/3mNdY7g

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.