Prima pagină / Oameni / Sport  /  (Video) Moldoveanul din Irlanda, Ion Lazarenco-Tiron, a construit un stadion la Brăviceni și a dat start campaniei „Cupa Verde”

(Video) Moldoveanul din Irlanda, Ion Lazarenco-Tiron, a construit un stadion la Brăviceni și a dat start campaniei „Cupa Verde” imprimare

25.05.2016  

Motiv de sărbătoare în satul Brăviceni din raionul Orhei: aici a fost inaugurat un stadion de minifotbal pentru copii, conform standardelor europene. Stadionul de la Brăviceni a fost deschis prin contribuția moldoveanului stabilit în Irlanda Ion Lazarenco-Tiron şi a fost construit în memoria profesorului său de sport, Gheorghe Lașco.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Sportul unește”. În aceeași zi a fost lansată Campania „Cupa Verde”: Campania C(urajoși), U(niți), P(uternici), A(gili). Inițiativa include formarea echipelor de fotbal de juniori, construcția de stadioane pentru copii, în scopul promovării modul de viață sănătos printre copiii din localitățile rurale.

Moldoveanul din Irlanda Ion Lazarenco-Tiron

fag

„Mă gândesc la țară, mă gândesc la aceşti copii frumoși, din această fericire îmi hrănesc sufletul. Când eram mic erau mai puține posibilități, astăzi dacă 10 % din cei plecați din Brăviceni s-ar întoarce și ar face ceva pentru sat, aici ar fi Suedia, sau mai bine-zis, Elveția”, afirmă sportivul Ion Lazarenco-Tiron, autorul proiectului „Sportul unește”. 

Ion Lararenco-Tiron a reuşit să înoate trei dintre cele şapte strâmtori ale lumii, Gibraltar, La Mache și strâmtoarea Nordică. Acest rezultat a fost obţinut de doar şase persoane de pe glob. Din fondurile adunate, inclusiv datorită sportului, înotătorul moldovean stabilit în Irlanda a decis să investească și în localitatea de baștină.

La inaugurarea stadionului din centru satului Brăviceni au fost prezenți mai mulți oaspeți precum: Directorul Biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea. Autorul Cărții de Aur a Moldovei, Denis Roșca, în care se regăsește și numele lui Ion Lazarenco-Tiron; soția fostului profesor de sport Gheorghe Lașco, Raisa Lașco; directorul sălii de sport din raionul Orhei Vitalie Patraș, și primarul satului Teleșeu, Anatol Bucatcă.

vewew

Deschiderea stadionului de minifotbal este o bucurie și mândrie pentru locuitorii satului Brăviceni, care au numai cuvinte de laudă pentru Ion Lazarenco-Tiron.

„Copii, elevii, tinerii satului Brăviceni sunt beneficiarii acestui proiect. Este primul stadion pentru noi, vreau să precizez că noi nu dispunem nici de o sală de sport, de aceea acest stadion vine  în ajutorul copiilor. Cu această ocazie vreau să-i mulțumesc dl Ion Lazarenco-Tiron, să-i urez succese și sănătate familiei.”, spune Victoria Cazacu, director adjunct pentru educație, din Brăviceni.

bewb

„Este un lucru important inaugurarea acestui stadion în satul Brăviceni, cred că o să vină mulți copii aici, este o inaugurare perfectă, stadionul este de o calitate bună”, spune Dumitru Romas.

ewdb

„Mă bucur foarte mult pentru nepoței, pentru că vor avea unde să petreacă timpul liber, mă bucur că vor ști și alte lucruri, nu numai de sapă și de hârleț, spune Liuba Baleanu, locuitoare a satului Brăviceni

veweg

În 2016 Ion Lazareco-Tiron planifică să înoate Canalul Catalina (California, SUA) și Canalul Molokai (Hawaii). Fondurile colectate în cadrul acestor evenimente, atât din partea membrilor diasporei, cât și din partea sponsorilor corporativi vor fi folosite pentru proiectul ”Sportul unește”.

Programul DIASPORA ENGAGEMENT HUB este implementat de Biroul pentru Relații cu Diaspora, cu susținerea OIM Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

gewbb

Autor: Cristina Zeamă

Foto: Alex Gurduza

Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni Ion Lazarenco-Tiron a inaugurat un stadion la Brăviceni
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.