Prima pagină / Oameni / Sport  /  Atletul Roman Prodius aleargă spre Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

Atletul Roman Prodius aleargă spre Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro imprimare

06.07.2016  

În copilărie a încercat să practice fotbalul și atletismul. Cu mingea nu prea îi reușea să manevreze, în schimb era priceput să alerge distanțe mari. Acum Roman Prodius are 35 de ani și se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. El a devenit primul sportiv moldovean care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Roman a reuşit această performanţă după ce s-a clasat pe locul opt la Maratonul Internaţional de la Viena, la care au participat peste 40 de mii de sportivi.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Atletul Roman Prodius a devenit primul sportiv moldovean care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Roman a reuşit această performanţă după ce s-a clasat pe locul opt la Maratonul Internaţional de la Viena, la care au participat peste 40 de mii de sportivi.

Roman Prodius a început să practice atletismul încă din școala natală, datorită lui Constantin Fiodorov, antrenorul din Cimișlia, care a crescut mulți sportiv talentați, inclusiv și pe Roman. După ce a terminat studiile la școala din Selemet, raionul Cimișlia, Roman Prodius a decis să-și continue studiile la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Moldova.

Roman Prodius

În copilărie a încercat și fotbalul, însă nu era un bun meseriaș, Roman era bun la alergarea pe distanțe lungi. Primele concursuri la care a participat au fost la Cimișlia, însă cel mai serios concurs a fost în anul 2005, la Valencia, cu o distanță de 42 km și 195 m.

Roman Prodius

În anul 2008, atletul a participat la maratonul din Chișinău. În 14 minute și 55 secunde, el a parcurs 5000 de metri. Un alt rezultat remarcabil l-a obținut în anul 2010, la Mainz. Roman a parcurs distanța unui maraton în 2 ore și 12 secunde. Iar în 2016 a participat la maratonul din Ostia Lido, unde a parcurs o jumătate de maraton într-o oră și 3 secunde. În 2009, a îndeplinit normativul de maestru al sportului de clasă internațională. Roman crede că pentru a obține rezultate bune, un atlet trebuie să depună multă muncă, iar ca să depui această muncă trebuie să ai dorință.

Roman Prodius

Acum Roman se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. El a devenit primul sportiv moldovean care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Roman a reuşit această performanţă după ce s-a clasat pe locul opt la Maratonul Internaţional de la Viena, la care au participat peste 40 de mii de sportivi. Conform Sistemului de calificare la Jocurile Olimpice 2016, primii 10 clasaţi în maratoanele etichetate Golden Label în perioada 01.01.2015 - 11.07.2016 obţin baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Maratonul de la Viena face parte din categoria Golden Label şi este unul dintre cele mai prestigioase de pe continentul european, alături de cele din Londra, Paris, Berlin, Amsterdam, Rotterdam, Roma. La începutul lunii martie, Roman Prodius a câştigat crosul de la Amendoeira, Portugalia, ajungând primul la finişul probei de 8.2 kilometri.

Roman Prodius

Roman Prodius

Atletul își propune să mai participe și la Campionatul Europei din Amsterdam. Datorită sportului, atletul a vizitat multe țări, reușind să ajungă pe diferite continente, să cunoască alți oameni, alte culturi.

Roman Prodius

Tatiana Badan, primarul satului Selemet, împreună cu oamenii din localitate, au organizat și au participat la un maraton prietenos în semn de respect pentru Roman. Localnicii i-au mulțumit pentru reușitele pe care le-a obținut de-a lungul anilor și pentru faima țării pe care o duce în lume.

După ce își va încheia cariera în sport, Roman Prodius își propune să devină antrenor și să educe generații de atleți.

Roman

Echipa Stiripozitive.eu îi urează succes la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și să bucure țara cu cât mai multe vești pozitive.

Foto: arhivă personală

Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius Roman Prodius
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.