Prima pagină / Oameni / Sport  /  Dumitru Burlacu, deținătorul trofeului internațional „Città di Tolmezzo", Italia

Dumitru Burlacu, deținătorul trofeului internațional „Città di Tolmezzo", Italia imprimare

Interviu cu Denis Braidotti – Ambasada Republicii Italiene la Chișinău – despre performanța lui Dumitru Burlacu la „Città di Tolmezzo", Italia

25.04.2018  

La 15 aprilie 2018, tânărul sportiv din Republica Moldova, Dumitru Burlacu, a câștigat trofeul internațional „Città di Tolmezzo". Pentru a ajunge în Italia, moldoveanul a fost ajutat de Denis Braidotti, care activează în cadrul Ambasadei Republicii Italiene la Chișinău.

INTERVIU CU DENIS BRAIDOTTI – AMBASADA REPUBLICII ITALIENE LA CHIȘINĂU – DESPRE PERFORMANȚA LUI DUMITRU BURLACU LA „CITTÀ DI TOLMEZZO", ITALIA

– Cum a inceput colaborarea cu Dumitru și în calitate de sportiv profesional, ce puteți să spuneți despre potențialul tânărului sportiv?

– L-am cunoscut pe Dumitru acum șase luni, în urma întâlnirii mele cu antrenorul Mihai Vladovcenco, după care a urmat o frumoasă colaborare cu echipa agonistă „Dinamo Chișinău", din care face parte și Dumitru, care în în opinia mea, este are un mare potențial, dar trebuie să ia o cale care să îl determine să creadă în el însuși pentru a aspira la rezultatele pe care le merită.

– În această perioadă, Dumitru Burlacu se află în Italia. Ce puteți să ne spuneți despre aflarea lui acolo?

– La începutul lunii aprilie, împreună cu Dumitru, am mers în Italia pentru a participa la Cupa Europei din Lignano Sabbiadoro (UD), Italia, ulterior, tânărul a participat și la un training camp de care am fost responsabil. Prin colaborarea clubului „Judo club Kuroki Tarcento", sportivul a fost găzduit de membrii acestui club. Dumitru va rămâne până pe 29 aprilie în Italia, pentru a se antrena în continuare pentru alte 2 curse. Important de menționat că săptămâna trecută el a câștigat primul turneu internațional „Città di Tolmezzo", în cadrul căruia au concurat sportivi de mai multe națiuni.

– Cum a fost prestația lui Dumitru Burlacu în aeastă perioadă?

– Cupei Europei de Lignano Sabbiadoro a fost o cursă foarte importantă, cu un nivel competitiv mare. Dumitru a avut o prestație bună. Subliniez, că a fost pentru prima dată când tânărul este la priamsa experiență de așa nivel și din acest motiv, a fost trădat de emoții, dar și-a dat seama la timp că este la nvelul celo mai buni Juniori pentru categoria sa. În timpul antrenamentului a fost foarte bun, s-a luptat cu toți medaliștii cursei, demonstrând de mai multe ori că corespunde acestui nivel. Competiția de la Tolmezzo, din 15 aprilie a fost confirmarea faptului că Dumitru este foarte puternic și are un viitor promițător.

– Știm că ați contribuit la cheltuielile suportate pentru plecarea și aflarea lui Dumitru în Italia. Ce v-a făcut să faceți acest gest?

– În primul rând, pentru că Dumitru este un băiat serios, responsabil, se antrenează cu pasiune și dăruire.Consider că acest tânăr trebuie să fie ajutat. Intenția mea era și este în continuare să-l fac să înțeleagă că poate și că trebuie să creadă și el acest fapt. Cred că suntem pe drumul cel bun. Cheltuielile de călătorie au fost susținute de antrenorul său, Mihai Vladovcenco, în timp ce costurile de mâncare și cazare au fost suportate de „Judo Kuroki" și cei care fac parte din acest club, inclusiv și eu.

– Sunteți implicat și în alte activități de promovare modului sănătos de viața. Ce puteți să ne spuneți despre aceste activități?

– Acum ani ani am deschis în Chișinău o școală gratuită de judo în cadrul Comunității italiane „Don Bosco", unde cu ajutorul unei rețele de soliedaritetate prin intermediul facebook, am adus tatami și Kimoni.

Solicitarea noastră a avut o rezonanță puternică și ca urmare, mai multe cluburi sportive italiene s-au mobilizat trimițându-mi aproximativ 50 tatami și peste 200 kimoni. Aproximativ 150 dintre aceste Kimoni au fost donate clubului "Oleg Cretul", cu care am colaborat, pentru a le acorda sportivilor care nu-și pot permite să le cumpere. La început, această școală era destinată numai tinerilor dezavantajați care erau oaspeți ai comunității, ca mai apoi să fie destinate tuturor tinerilor care voiau să facă acest tip des port.

În, prezent nu mă ocup de acest proiect din cauza timpului, dar l-am lăsat asigurându-mă că va avea continuitate. Acum, după cum am spus mai sus, sunt concentrat asupra echipei agonistă a clubului „Dinamo Chișinău", unde există sportivi excelenți și un antrenor excelent cu care am găsit limbă comună din start.

Intenția mea principală este să creez un „model Judo " în care să nu te gândești doar la crearea atletului care să-l aducă să facă medalii, ci să creeze omul, persoana, cetățeanul, care să meargă prin viață respectând regulile și dezvoltând capacitatea de a ajuta pe alții, încercând întotdeauna să progreseze pentru a atinge, cu forță și încăpățânare, obiectivele care apar. De asemenea, cred că am demonstrat că este nevoie de foarte puțin pentru a face bine, nu prea mulți bani, ci idei și bunăvoință.

– Vă aflați în Republica Molodova de trei ani. Ce impresii aveți despre Moldova și ce vă lipsește din Italia?

– Este evident că Republica Moldova este diferită de Italia, dar îmi place foarte mult bucătăria tradițională moldovenească, istoria și cultura. Oamenii aici sunt foarte primitori și prietenoși, de aceasta mă bucur că Republica Italiană are o frumoasă relație de prietenie cu Republica Moldova. Ce ține de Italia, cel mai mult imi lipsește marea și munții.

***

Denis Braidotti este originar din orașul Udine, Italia, și deja de tre ani locuiește în Chișinău, fiind colaborator al Ambasadei Republicii Italiene la Chișinău. Pe lângă faptul că activează în cadrul ambasadei, domnul Braidotti este un cunoscut judocan în Italia și Europa și are în spatele său, o frumoasă carieră de sportivă.

Anterior a activat în cadrul Centrului Sportiv de Carabinieri din Italia, unde a câștigat Campionatul European cu echipele din Madeira în 2001. Tot în 2001 a câștigat medalia de aur individuală la Jocurile mediteraniene din Tunis, în categoria grea (+ 100 kg). La Jocurile Mediteraniene de la Bari, din 1997, Denis a luat bronzul individual. În competițiile de echipă, a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Basel în 2002 și la Campionatele Europene de la Villach în 1999. În palmaresul său, deține șase medalii de aur la Campionatele italiene de judo, cea mai înaltă categorie. 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.