print
10 lucruri din Olanda care pot inspira Moldova: Vlad Malai
11.01.2016
2114

1. Oameni zâmbitori

Zâmbetul e unul din primele lucruri ce le observi imediat ce te „trezești” într-o cultură europeană și ceea ce cu siguranță nu le ajunge oamenilor noștri. Nu contează unde și cu cine, fie că ești în tren și vine controlorul să-ți verifice biletul, fie că vorbești cu un profesor, oamenii îți zâmbesc. Cine poate refuza un zâmbet? Cu toții știm de puterea sa, dar cu toate acestea atât de rar îl folosim.

Vlad

 2. Politețea

Politețea este un alt lucru pe care aș dori să îl avem și noi, moldovenii.

3. Punctualitatea

Am și eu o problemă la capitolul acesta, dar cu siguranță e mult mai plăcut când toți vin la ora stabilită și nu ești nevoit să-ți pierzi timpul. La fel ca politețea, punctualitatea arată faptul că tu respecți timpul alocat de alte persoane, precum și ei respectă timpul alocat de tine.   

4. Ciclismul

Conform statisticii, în Olanda unui singur om îi revine trei biciclete. Oamenii preferă acest mijloc, fiindcă e mai ecologic și mai sănătos. Îmi place să văd o mulțime de biciclete, decât mașini parcate peste tot, și încă neregulamentar.

Vlad Malai

Vlad Malai

5. Cultura diversă

Olanda este o țară foarte diversă, dat fiind faptul că acolo vin să-și facă studiile oameni din toate colțurile lumii, astfel capeți cunoștințe vaste și înveți să comunici cu toți.

6. Oameni mai înțelegători și mai flexibili

Din păcate, greu acceptăm ceva nou și încă mai greu schimbăm ceva în noi. Ar trebui să ne întrebăm uneori dacă chiar tot ce știm se aplică și dacă unele lucruri ar putea avea și altă înfățișare.

7. Frumusețea

În Olanda m-a impresionat frumusețea naturii și arhitecturii. Din start mi-a plăcut modelul construcțiilor. Sunt elegante și simple în același timp.

Parcurile le găsesc foarte atrăgătoare, fiind înconjurate de verdeață. Îți creează un sentiment de pace interioară, iată motivul din care îmi place să petrec timpul acolo.

Vlad Malai

Vlad Malai

8. Oameni mai păsători

Atât cetățenilor, cât și statului îi pasă de ceea ce se întâmplă împrejur și de locul în care trăiesc. Oamenii au o atitudine pozitivă și mai puțin egoistă.

9. Educația bazată pe practică

Toată informația pe care o primesc studenții în Olanda este oferită cu scop practic și cu referință la utilitatea ei. De asemenea, se apreciază nu cantitatea cunoștințelor, ci profunzimea lor. Cred că așa o atitudine permite creșterea unor profesioniști adevărați și ca urmare a unei societăți mai funcționale.

10. Eficiența

Precum am mentionat ulterior calitatea e pe primul loc. De asta în această țară totul tinde spre eficiență maximă, lucrurile se fac rapid și cu efort mai puțin. Vechile sisteme se schimbă cu altele mai performante, totul primește o nuanță de progres.

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.