print
Maia Metaxa: „Eu asociez bucătăria profesionistă cu o redacție de știri tv”
20.09.2016
502

Maia Metaxa îmbină plăcutul cu utilul. Ea asociază munca într-o bucătărie profesionistă cu cea a unei redacții de știri. Pentru ea, ambele reprezintă o artă, pe care nu fiecare o poate avea. De ce? Veți afla în textul de mai jos publicat chiar de ea pe o pagină de socializare.

hf

„Bucătăria profesionistă e un loc periculos. Din două motive e periculos – cuțite, cuptoare, tigăi, oale fierbinți, feliatoare...te poți ușor tăia, frige, lovi dacă nu-ți ai mintea adunată. Mai poți îmbolnăvi oameni, dacă nu respecți reguli și proceduri. Și, periculos pentru că ajungi într-un mediu extrem de gustos - dulce, acru, sărat, amar - încât la un moment dat te poți pierde între atâtea gusturi și arome dacă nu-ți ai mintea adunată.
Da, este stresant. Da, te dor picioarele și spatele. Da, transpiri. Ajungi ud leoarcă la sfârșit de tură pentru că lucrezi la cam +40 de grade în bucătăriile unde sunt aragazuri. Unde sunt plite cu inducție - nu e chiar atât de „Tașkent”, dar poate fi la fel de stresant dacă nu ești pasionat de...știu, sună clișeistic, banal, dar așa este...dacă nu ești pasionat. Și dacă asta nu-ți aduce bucurie, te termini.

f

Eu asociez bucătăria profesionistă cu o redacție de știri tv. Să știți că în multe se aseamănă. Cine a lucrat acolo și acolo, înțelege ce spun. Bucătăria, ca și televiziunea, își ia tot și îți ia tot. Timp, somn, puteri. Pe tine însuți te ia dacă nu știi să creezi un soi de echilibru între viața profesională și cea personală. Ca și într-o redacție de știri tv, într-o bucătărie profesionistă ești legat unul de altul. Dacă greșește unul, greșesc toți. Ca la domino. Asta se vede la tv. Asta se vede în farfuria din fața clientului.
Și, ca peste tot, în orice muncă colectivă – contează oamenii. Și detaliile. Și plus-valoarea. Și buna-intenție.
Și mai contează să nu minți.

fgh

vyj

Bucătăria este adrenalină. Este input la început de service și output la sfârșit de service. Ai un feedback imediat. Știi și simți la sfârșitul unei zile de muncă dacă azi ai fost brilliant sau mais omenos, sau down, down de tot. Iar mâine...iar mâine o iei de la capăt. Și așa este în fiecare zi. Atât timp cât e deschis localul.

dtgj

Eu nu mă mai niorlăi că mâncarea pe care am comandat-o într-un local ajunge uneori greu la mine. Și nu mai comand nimic de mâncare atunci când ajung într-un local aproape de ora închiderii. Pentru că asta înseamnă altă jumate sau poate oră/ore de muncă peste program pentru cei care mi-o fac. Dar asta e alegerea mea, pentru că știu ce este în spate, adică în bucătărie. Cunosc stările și emoțiile bucătarilor la sfârșit de tură, de multe ori de 12, 13, 14 ore de muncă în picioare. Și câte sacrificii se fac din partea lor ca să mențină nivelul unui service impecabil pe parcursul întregii zile, într-o bucătărie profesionistă. Știu.
Din 31 martie gătesc alături de Emil Bojescu la Rozmarin Cafe. Eu - serile, după munca de birou. Emil – diminețile, înainte de repetițiile trupei. Sâmbetele ne găsiți pe ambii. Veniți în vizită. Și...”, a scris Maia Metaxa. 

hchmjfcv

Text de: Maia METAXA

Foto: Arhivă personală 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.