print
Festivalul Mărţisorului în Portugalia cu genericul „Sfantă ni-i casa”
23.03.2018
1744

Această sărbătoare ne-a vorbit despre suflet, a pledat pentru sensibilizarea lumii interioare a omului, pentru spiritualitate. Încercăm prin astfel de evenimente să scoatem în evidență unele calități definitorii ale moldovenilor plecați în lume, cum ar fi DOR-ul și neuitarea; păstrarea și  valorificarea tezaurului nostru imaterial; moștenirea a tot ce avem „mai frumos si sfânt " ...

Ajuns la cea de-a IV a ediție, acest festival, organizat de către Asociația Miorița Portugalia​, este marcat de comemorarea celor 25 de ani de relații diplomatice moldo-portugheze, cât și includerea MARTISORULUI în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, așa cum a menționat și Ostafii Valeriu​.

 Sala Cine-Teatrului „São João", pusă la dispoziție de către Primăria orașului Palmela, căreia îi aducem sincere mulțumiri, a fost neîncăpătoare pentru cei de peste 500 de spectatori.

 Oaspeți de onoare au fost Ostafii Valeriu, consilier al Ambasadei R Moldova în Portugalia; Andrei Paladuta, Prim secretar al Ambasadei R Moldova; Primarul orașului Palmela Alvaro Manuel Amaro; reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Migrație Teresa Batista; reprezentanta Primăriei localității Quinta do Conde Francisca Rosa; reprezentantul diasporei moldovenești din Franța Dorin Dusciac​. Cu un mesaj de felicitare a venit Olga Coptu​, șeful Biroului de Relații cu Diaspora al R Moldova.

 Cu numere artistice au urcat în scenă copiii de la Clubul Literar-Dramatic „Moștenitorii" al  Asociația Miorița Portugalia, grupul de dans junior al aceleiași Asociații și grupul de adulți . Ne-au bucurat cu cântecele de suflet Ion Renita​ și Iuliana Glibiciuc​, cât și am fost tentați de ritmurile săltărețe ale dansurilor ansamblului „Hora moldovenilor" de la CCM . Nelipsite de la sărbătoare au fost și vinurile și divinurile moldovenești care sunt promovate cu multă dăruire de către firma Atlantikdynamik (soții Viorica Croitoru​ si Simion Croitoru​).

Larisa Rendas​ a bucurat ochiul doamnelor și domnitelor prin croșetările minunate, pline de culoare și multă imaginație. Frumoasele compoziții de flori, confecționate de către Iulia Pelin​, au dat un farmec aparte sărbătorii . Palmaresul asociației s-a îmbogățit cu frumoase imagini video și foto ale Nádiei Oliveira​.

Ca de obicei, la pupitru, responsabil de sunet și imagine a fost Ion Cojocaru​.  Sărbătoarea a avut și o conotație de caritate, întrucât s-au realizat mărțișoare, iar banii adunați vor fi trimiși pentru mamele din Centrul Maternal „În brațele mamei".

 Prima parte a acestui spectacol s-a încheiat cu recitalul „Sfântă ni-i casa" pe versurile lui Dumitru Matcovschi.

Un gând frumos e ca o biserică în care omul își odihnește sufletul. Sufletele celor prezenți s-au odihnit, întrucât acel gând frumos cu DOR de casă și neam, cu focul din vatră și amintiri de pragul de piatră al casei ce a crescut feciori și fecioare a fost adus de către iubita noastră interpreta Nelly Ciobanu​!!! 

Rodica Gherasim 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.