print
Kimia Ascherova-Gangan: 10 lucruri din Israel care pot inspira Moldova
06.07.2020
1696

„Israel este unul dintre cele mai turistice state din lume. Situat în Orientul Mijlociu și fiind aproape de Europa, este un stat unic și special prin multitudinea culturală, prin diversitatea etnică și religioasă.

Ar fi multe lucruri frumoase de apreciat pe care le-aș putea povesti despre Israel și care la rândul lor ar putea inspira Moldova, dar mă voi opri la 10, cele mai inspiraționale lucruri (după părerea mea).

 

1. Familia în cultura israelită ocupă un loc major în societate. Aici este un procentaj de 91% al cuplurilor care se căsătoresc și construiesc familii, rata concubinajului fiind de doar 8%. Despre educația copiilor aș putea scrie aparte, dar pot spune că aici copiii dispun de o atitudine egală și respectuoasă din partea adulților. Și comparativ cu țările occidentale, unde accentul generației tinere este pus pe carieră, în Israel copiii sunt pe primul loc, iar statul dispune de nenumărate programe și activități care susțin familiile tinere. Numărul mediu de copii în familiile israelite fiind aproximativ patru.


FOTO: arhiva personală 

 

2. Shabbat-ul ar fi ziua de odihna. În orice țară există o zi de odihnă în săptămână, dar în Israel aceasta se diferențiază prin faptul că în ziua dată nimic nu lucrează, este suspendat transportul și activitatea magazinelor alimentare. Familiile se adună împreună și sărbătoresc vineri seara, la apusul soarelui începutul shabbat-ului, care se termină următoarea zi, adică sâmbătă seara când apune soarele. Este o zi în care oamenii petrec timpul cu prietenii, familiile și dispun de timp și posibilitatea de a merge împreună în parc la plimbare, în călătorii, la odihnă pe malul mării, plimbări prin locuri turistice, etc.

 

3. Medicina în Israel este recunoscută ca fiind una dintre cele mai avansate în lume și în orientul mijlociu, mai ales în cercetarea și vindecare cancerului sub diverse forme și diagnoze. Aici fiecare cetățean are posibilitatea să-și aleagă propriul program de asigurare medicală în diferite „centre medicale” care prezintă și propun un număr mare de facilități și posibilități pentru investigare, tratament, terapie și asistență socială. Deservirea, grija și atitudinea medicilor fiind la nivel înalt, respectuos și profesionist.

 

4. Asistența socială în Israel este centrată pe om. Există un număr enorm de centre, organizații guvernamentale și non-guvernamentale care oferă susținere pentru cetățenii vulnerabili ai societății. De la ajutor financiar care să permită un trai decent, asistență socială și până la susținerea psihologică și psihoterapie.

 

5. Infrastructura orașelor este în permanentă dezvoltare și perfecționare. Autobuzele fiind absolut toate cu aer condiționat, drumurile bune, la fiecare stație de autobuz fiind instalate tablouri digitale în care poți urmări peste câte minute va ajunge autobuzul de care ai nevoie. Terenurile de joacă pentru copiii fiind absolut sigure, interesante și într-un număr extrem de mare în fiecare cartier.


FOTO: arhiva personală 

 

6. Ecologia în Israel ocupă printre primele locuri din lume. Aproximativ 3.000 de tone de gunoi casnic sunt sortate zilnic în zona Hiriya (fostul munte al gunoaielor), cam 1.500 de tone de deșeuri provenite din construcții și 250 de tone de alte deșeuri. Totul este transformat în combustibili, fertilizatori, electricitate, apă pentru irigații sau chiar mobilier de grădină.

 

7. Turismul în Israel este foarte dezvoltat, iar obiectele turistice se află în grija și protecția statului. Israelul găzduiește în fiecare an în medie 2,5 – 3 milioane de turiști din toată lumea. Este unic prin faptul că pe teritoriul lui este un număr mare de monumente istorice religioase care reprezintă diferite direcții religioase precum creștinismul, iudaismul și islamul.


FOTO: arhiva personală 

 

8. În Israel se pune mare accent pe cercetare și tehnologii, acest lucru fiind vizibil dacă vorbim de numărul de laureați al Premiului Nobel, comparative cu alte state. Iată doar câțiva dintre ei:

Dan Shechtman (Technion - Israel Institute of Technology, 2011)

Ada E. Yonath (Weizmann Institute of Science, 2009)

Robert J. Aumann (Hebrew University of Jerusalem, Center for Rationality, 2005)

Aaron Ciechanover (Technion - Israel Institute of Technology, 2004)

Avram Hershko (Technion - Israel Institute of Technology, 2004).

 

9. Respectarea tradițiilor în Israel este o parte indispensabilă în identitatea etnică și religioasă a fiecăruia. Aici oamenii foarte frumos au păstrat tradițiile care vin din generație în generație, totodată fiind destul de deschiși și receptivi la stilul de viață modern.

 

10. În plan relațional, și mai ales în societate, oamenii indiferent de conflictele politice, istorice, etnice, etc., sunt deschiși și respectuoși unul cu celălalt. E uimitor să vezi cum oamenii care provin din diferite țări, culturi, religii și medii sociale au reușit timp de 70 de ani să reconstruiască limba și statul care are o istorie de peste 4000 de ani și care timp de 2000 de ani a fost în „hibernare”. Aș numi acest fenomen o „minune adevărată”.”          

 

Text de Kimia Ascherova-Gangan  
Imagini: arhiva personală 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.