print
10 lucruri din Norvegia care pot inspira Moldova
24.08.2020
1325

1. Voluntariatul

Voluntariatul joaca un rol important în societatea norvegiană. Acesta este prezent în toate segmentele societății precum grădinița, școala, zona în care locuiești, asociații voluntare și echipe sportive. Spre exemplu:

a.      Zona în care locuiesc persoanele, cartierul, este organizat într-o asociație. Se plătește o cotizație anuală, aproximativ 25 euro de familie. Conducerea asociației are grijă să gestioneze acești bani în folosul acestei mici comunități. Tot conducerea asociației aplică la finanțare externă pentru proiectele ce și-au propus să le implementeze. Uneori se organizează și curățenia cartierului, atunci ies toți locuitorii și participă la lucrări de curățenie.

b.      Secțiile sportive există datorită voluntariatului părinților. Prețul este unul simbolic, dar în schimb părinții participă la curățenie, la organizarea diferitor evenimente sportive, meciuri între echipe, târguri, etc.

c.       Pensionarii tot fac voluntariat, spre exemplu colectează bani pentru asociațiile de caritate, sunt voluntari în asociațiile care se ocupă cu integrarea în societate a foștilor deținuți sau integrarea noilor veniți în Norvegia.

 

2. Biserica în Norvegia

Religia oficială în Norvegia este Evanghelică-Luterană, dar și celelalte religii au un loc aparte în societatea norvegiană.
Foarte mult îmi place cum este organizat modul de activitate a cultelor religioase. Iată câteva momente care aș fi vrut să le avem și în societatea noastră:

• Fiecare cult religios își are membrii săi pentru care primește indemnizații de la stat.

• Preotul este angajat și primește salariu de la stat. 

• Banii care se adună de la slujbe, se transferă organizațiilor non-profit care se ocupă de ajutorul celor mai nevoiași.

• Totul este contabilizat.

• Câteva ori pe an enoriașii primesc gratuit reviste cu informații despre activitatea bisericii și anunțuri utile.

Ceea ce îmi place cel mai mult e că nu există taxe. Vorbesc de biserica ortodoxă rusă din Oslo. Nu știu cum stau ei la capitolul cununie și înmormântare, dar la botez nu există taxe. Lași atât cât poți. Există cutiuța de donații și lași acolo cât te lasă inima. 

 

3. Regionalisme, dialect, costum național

Norvegienii păstrează tradițiile. Ei nu își schimbă modul de a vorbi, chiar dacă vin de la nord sau din altă regiune a Norvegiei. În Moldova este tendința de a vorbi mai cu accent românesc, de parca ne-ar fi rușine de ceea cine suntem și de unde am venit. Aici dimpotrivă, toți vorbesc norvegiana care au învățat-o în familie. Mi se pare destul de frumos. La fel e și cu costumul național, acesta se poartă la ziua Norvegiei, la botez și la cununie. Costumul național fiind o mândrie.

 

4. Drapelul

Aici orice cetățean are drapelul norvegian în casă. Drapelul se arborează la fiecare sărbătoare națională sau atunci când e o sărbătoare în casă. Există și un regulament al comportării cu drapelul. Spre exemplu, acesta trebuie tratat cu respect, nu trebuie să atingă pământul, dacă este folosit un steag pentru decorare, acesta ar trebui să stea liber și să nu fie bătut în cuie sau călcat. Drapelul nu se aruncă la gunoi, el se arde sau se taie pe culori astfel ca să fie culorile separate și apoi se aruncă. Drapelul poate fi arborat între orele 08:00 –21:00, după 21:00 steagul trebuie strâns.

 

5. Vipps

Deja am și uitat când am ținut bani cash în mână. De câțiva ani a apărut o modalitate destul de simplă de a transfera banii de la un cont la altul timp de 2-3 secunde. Aceasta este o aplicație mobilă care se numește vipps.

 

6. Purtatul accesoriilor reflectorizante

În timpul întunecat al anului, este obligatorie purtarea accesoriilor precum veste sau brățări fluorescent reflectorizante. Este vorba de securitate.

 

7. Turismul rural

Norvegienilor tare le plac activitățile în aer liber: plimbări în pădure, urcatul pe munți, pescuitul, ciclismul. Ei au chiar și o zicală: „Nu există timp urât, există haine nepotrivite”. Astfel, în țară este foarte dezvoltat campingul, practic orice localitate are parcare pentru rulote. Totul e la un preț destul de accesibil, cam 20-40 euro per noapte. În preț intră priza de electricitate pentru rulotă și accesul la baia comună și duș. Cabanele costă puțin mai mult.

  

 

8. Relația producător – consumator

Aici ai posibilitatea de a merge la fermier acasă, aici este pe larg practicată metoda de a strânge singur roada, iar la ieșire să achiți pentru produsele care le-ai cules.

 

9. Integrarea în societate a foștilor deținuți, alcoolici și dependenți de substanțe narcotice

Sunt asociații care primesc bani de la stat ca să ajute aceste persoane să se integreze în societate. Sunt diferite asociații specializate, spre exemplu: sunt magazine, ateliere de producere a mobilei și foarte multe tipuri de activități finanțate, în mare parte, de stat care sunt create pentru a ajuta la integrarea acestor persoane în societate.

 

10. Copiii

Mă bucur pentru copiii mei. Îmi place mult cum e organizat învățământul aici. Accentul nu se pune pe învățatul pe de rost, dar pe înțelegerea practică a lucrurilor. Educatorii, profesorii sunt ca prietenii copiilor. E și normal copilul să se adreseze educatorului pe nume: Elisabeth, Thea, Berit. Nu există nici un domn și doamnă. Copilul este încurajat să vorbească, să își expună punctul său de vedere și să știe ce vrea. Școala este de tipul „pas cu pas”. Până în clasa a 8-a copii nu au note, în schimb au testări săptămânale. Pe lângă obiectele de bază din clasa a 5-a au și cursuri precum gătitul și înotul.

Mult timp petrec copiii în aer liber. Chiar dacă ninge, plouă, tună, în pauză toți copiii ies afară. Este obligația părintelui ca copilul să fie îmbrăcat corespunzător vremii, mai ales la grădiniță. O zi pe săptămâna este ziua când copiii de grădiniță și cei din clasele primare pleacă în tur. Nu are importanță dacă plouă sau ninge.

Aș fi vrut să cresc și eu într-o asemenea societate în care drepturile copilului sunt pe primul loc. Aici nu lucrează zicala părinților „eu te-am făcut, eu te omor”, aici sunt o mulțime de modalități de a pedepsi copilul fără violență. 

 

Imagini: Arhiva personală 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.