print
Interviu cu artistul Iurie Ababii: „Un artist adevărat nu copie, ci creează o istorie prin linie, culoare și formă!”
11.05.2020
1377

- Cum a apărut pasiunea pentru a desena?

- Majoritatea copiilor desenează până la o anumită vârstă, apoi încep să apară alte interese, precum muzica, sport, dans, etc., dar mie tot timpul mi-a plăcut să desenez avioane și mașini, după care am început să desenez personajele preferate din desenele animate. Niciodată nu am avut dilemă în copilărie și nu mi-am pus întrebarea: „Oare ce o să devin când voi crește mare?”. Eu eram sigur că voi desena!

- Dacă îți amintești, care a fost primul desen făcut de tine?

- Primul desen? Posibil că era la fel ca la majoritatea copiilor: o casă, mama, tata și un soare sus în colț.

- Cine sau ce te inspiră să creezi?

- Acum foarte ușor poți găsi surse de inspirație. Avem în jurul nostru foarte multă informație care ne inspiră, precum cărțile, filmele sau orice altceva ce găsim în mediul on-line. O mare parte de inspirație o „absorb” din jocurile video, filmele sci-fi (de exemplu Blade runner 2049) și lucrările artiștilor Yoji Shinakawa, Jama Jurabaev și alții.

- Vorbind de computer graphics, poți să-mi spui mai multe despre această metodă de a ilustra? Care este procesul de a crea o astfel de ilustrație?

- Acum, majoritatea artiștilor, pentru a-și optimiza procesul de creație, folosesc instrumente digitale: tablete grafice cu stylus sau monitoare interactive. Datorită comodității și posibilităților limitate doar de imaginația artistului, se folosesc în mare parte în desen, pictura digitală 2D sau modelare 3D. Procesul de desen sau pictura este asemănător cu cel tradițional, numai că hârtia este înlocuită cu monitorul computerului, iar creionul sau pensula cu stylus. 

- Cât timp îți ia să produci un astfel de art concept?

- De la o oră până la câteva zile. Contează mult ideea și conceptul, apoi procesul de creație. Cu cât este mai organizat procesul din start, având o idee bine gândită, cu referințe foto sau alte detalii pe care le poți folosi în ilustrație, cu atât mai puțin timp pierzi pentru corectări nedorite. 

- Ai momente când nu îți reușește? Ce faci atunci când apar așa momente?

- Dacă nu îmi reușește, păstrez proiectul și îl las pe mai târziu. Deschid Google, Instagram sau Pinterest, unde găsesc surse de inspirație pentru proiectul curent sau viitor. De asemenea, mai sunt și jocurile video care îmi resetează creierul pentru un moment, după care apare și inspirația. 

- Cunosc că te mai ocupi și cu Game Developer. Ce poți spune despre acest domeniu?

- Game Developer (creator de jocuri) sau game design, pot spune că demult mă interesează această industrie. Fiind impresionat de jocurile video, am căutat informații despre cum se fac jocurile și ce este game design? Apoi am aflat noțiunea – indie game development, în care se subînțelege că un joc video poate fi făcut nu doar de echipe mari, dar și de o persoană. În 2018 am început să studiez mai detaliat această industrie și după multe încercări și idei de scurtă durată, în anul 2019 am început un proiect ambițios- Agent: Lana Star (joc gen platformer, pentru sistem Android), care acum se află la etapa de Beta. Deoarece singur fac această joacă, am nevoie de foarte multă inspirație și timp. 

- Dar totuși care este stilul tău în domeniul artei?

- Ce ține de stil, pot spune că este încă în formare. La moment experimentez cu elemente, culori, forme și noi tehnici de reprezentare. Industria CG, în ultimii ani, a progresat puternic și e greu să concurezi pe piața internațională, de aceea trebuie să creezi ceva nou!

- Cum reacționezi la critică și hate?

- Critica e binevenită, mai ales critica constructivă! Aștept critică la lucrările mele care sunt postate pe Instagram. Hateri nu am. Am noroc că nu sunt o persoană populară în Instagram sau Facebook.

- Ce ai recomanda pentru tinerii pictori începători?

- Le recomand să cunoască baza tradițională a desenului și picturii, apoi să studieze programele și tehnicile grafice. Să fie visători și cât mai creativi, ci nu aparate de  xerox sau foto, deoarece artistul nu copie ceea ce vede, dar interpretează o istorie prin linie, culoare și formă.

Fotografii: Arhiva personală

Valeria Minciuna, stagiară

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.