print
(Recenzie) „Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat” de Victor Bucătaru
15.05.2020
1078

Titlul  filmului documentar „Masacrul inocenței sau cronica unui război uitat” este unul sugestiv și are legătură cu conținutul documentarului. Într-adevăr, în acest film scenele sunt expuse ca într-o cronică și tot ce s-a întâmplat a fost ca un masacru. Bănuiesc că a doua jumătate a titlului a fost adăugată mai târziu, dat fiind faptul, că la ziua premierei erau trecuți deja 21 de ani de la evenimentele relatate în documentar. Astfel, sintagma „război uitat” vine să ne impună aceeași idee, că atitudinea clasei politice a rămas oricum indiferentă.

Victor Bucătaru, captură video

„Masacrul inocenților sau cronica unui război uitat” este un film ce reflectă scenele de groază care au avut loc în timpul războiului de pe Nistru, cu secvențe cutremurătoare. Astfel, autorul, cu riscul propriei vieți, a reușit să imortalizeze acele stări general – umane prin care au trecut combatanții noștri. Descoperim în acest film și atitudinea inumană a agresorilor cazaci, prin torturile și ororile comise față de soldații noștri, arși de vii și schilodiți, prin diferite metode barbare. Ca și oricare alt război, acest masacru de pe Nistru a adus în urma sa sute de morți, mii de refugiați, semănând teroare și frică pentru ziua de mâine. Dureros rămâne faptul că în toată situația creată „artificial” politic, clasa politică de atunci rămâne cumva indiferentă, numind acest război un conflict armat. 

 Un lucru admirabil fiind faptul că autorul cumva a ajutat spectatorul printr-o subtitrare a scenelor. Nu doar a ținut să prezinte scenele, dar și toți oamenii care erau prezenți, inclusiv politicienii. Pe lângă acestea, autorul a reușit să reflecte cumva cronologic realitatea și situațiile de atunci, filmul conținând imagini documentare din majoritatea luptelor de la Coșnița până la Tighina, dar și atmosfera care domina în Chișinău.  De asemenea, autorul a păstrat intact tot ce se vorbea pe câmpul de luptă, chiar și unele cuvinte necenzurate. În așa fel i-a oferit spectatorului șansa de a fi prezent la tot ce se întâmpla acolo. Acel limbaj simplu al soldaților a oferit grație și originalitate filmului.

Datorită acestui film, mulți oameni vor afla despre acest război, despre cum a fost și ce le lipsea soldaților noștri. Autorul, în mare parte, nu se implica cu careva comentarii sau întrebări, încerca intact să reflecte realitatea. Le oferea tuturor șansa să se expună și nu omitea nici un detaliu important. Încerca să imortalizeze tot ce se întâmpla pe câmpul de luptă. Cred că acest film documentar niciodată nu își va pierde din actualitate sau importanță. Vrem sau nu, e trecutul nostru, legătura noastră. Pentru pacea de astăzi au luptat și au murit oamenii atunci

Acest film merită a fi vizionat și apreciat. Autorul și-a pus în pericol viața pentru ca să informeze oamenii, aducându-le spre vizionare acele imagini și orori care s-au întâmplat cu doar câteva decenii în urmă. E un documentar istoric care vine să sensibilizeze tânăra generație, să-i dea o lecție de patriotism, integritate și curaj.


Iuliana Gonța, stagiară

 

 

Tel +373 22 234 692
Fax
Copyright © 2020 Stiripozitive.eu | URMA ta. Toate drepturile rezervate.